Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το φτερό του θεραπευτή αητού

Πρόκειται για το παραμύθι για μεγάλους της Εύης Ψάλτη που, όπως μας λέει και η Χάρις Κατάκη στο προλογικό[1] σημείωμα, έχει αξιοποιηθεί στα πλαίσια της προληπτικής και της θεραπευτικής δουλειάς με άτομα, οικογένειες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και αφορά στην ιστορία του Ονουάχα, ενός μάλλον ινδιάνου ήρωα -πολύ μικρή είναι η σημασία της εθνικότητάς του- του οποίου το όνομα μάλλον σημαίνει αυτόν που έχει τον Νου[2].

Μια ιστορία αναζήτησης ξεκινά από τις πρώτες σειρές· αναζήτησης της γνώσης και κατανόησης του εαυτού μέσα από συμβολισμούς, αλληγορίες, παραβολές, ποιητισμό και, φυσικά, με παραμυθένια διάθεση. Μεγάλο βάρος της αναζήτησης δίνεται στην αντιπαραβολή του «μέσα» με το «έξω», στη σύγκριση, διαφοροποίηση -αν και όπου υπάρχει- και τον προσδιορισμό τους. Έτσι ο πόνος, για παράδειγμα, διαχωρίζεται σε έξω πόνος και μέσα πόνος όπως και η παρατήρηση (παρατήρηση του έξω αλλά και παρατήρηση του μέσα μας), η ακινησία (ή η δράση) βρίσκεται τόσο έξω όσο και μέσα μας κ.ο.κ. Σημείωσα στο κεφάλαιο των στόχων την υπέροχη γραμμική διδαχή: πρώτα ονειρεύεσαι τις επιθυμίες σου με ειλικρίνεια (η λέξη κλειδί είναι η ειλικρίνεια), ύστερα προσπαθείς να βρεις τους λόγους που σε κάνουν να θέλεις να τις πραγματοποιήσεις, μετά αποφασίζεις τα μέσα που σου χρειάζονται και προετοιμάζεσαι για εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις το απρόοπτο. Λάτρεψα την σιωπή: μια περίοδο που σε βοηθά να αναδομηθείς, και μια προστακτική που εμφανίστηκε απρόοπτα και κάπως πονηρά όμως τόσο σοφά: κράτησε την ερώτηση γιατί μόνο έτσι θα επιτρέψεις να ετοιμαστεί η απάντηση. Φυσικά, πάμπολλες (άλλες) συμβουλές αντλούνται από την ανάγνωση, αποστάγματα ή ρήσεις, που αξίζει να φυλάξεις, να διαφυλάξεις καλύτερα, και να θυμάσαι. Ορίστε μερικές αράδες που κράτησα:
🐵 Τα όνειρα σε οδηγούν στο μέλλον.
🐺 Τίποτε δεν πάει χαμένο! Όλα γίνονται για ένα σκοπό.
🐒 Όλα μπορούν να θεραπευτούν αρκεί να το 'χεις αποφασίσει.
🐻 Τα σινιάλα ξεθολώνουν όταν είσαι σίγουρος πως αυτό που αφήνεις πίσω δεν το θέλεις πια.

Στη δομή βλέπουμε μικρά κεφάλαια-εικόνες της περιπλάνησης του ήρωα που ξεκινούν με κομψές εικονογραφήσεις στα αρχιγράμματα (τίποτα δεν είναι τυχαίο). Αν διαβάσατε τον Μικρό πρίγκιπα ή τον Αλχημιστή και ανακαλύψατε ενδιαφέρουσες συνιστώσες, αν μαγευτήκατε από τις αναζητήσεις τους, αν κρατήσατε τα αποστάγματα των ιστοριών τους... οπωσδήποτε πρέπει να εμπλουτίσετε με Το φτερό του θεραπευτή αητού τη βιβλιοθήκη σας.

Σε κάνει να σκεφτείς, να αφουγκραστείς εσένα, ν' αναλογιστείς και να υπολογίσεις τόσο το έξω (σου) όσο και το μέσα (σου) ενώ προσφέρει ένα μεγάλο καταστάλαγμα: οι συνοδοιπόροι (μας) συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο -τελικά, είμαστε όλοι διαφορετικοί.
Η ψυχολογία σε μια εξαίσια στιγμή της από μια συγγραφέα που τη γνωρίζει πολύ καλά.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το βιβλίο της Εύης Ψάλτη, Το φτερό του θεραπευτή αητού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstars. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

Ευχαριστώ την Εύη Ψάλτη για τη διάθεση του βιβλίου της.
Οι πλαγιογραμμένες εκφράσεις και λέξεις είναι αποσπάσματα.

Περισσότερα από/για την Εύη Ψάλτη:
Η Εύη Ψάλτη Όταν ο Πολύφημος σφάλισε το μάτι του
Η Εύη Ψάλτη και Ένα ξωτικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μου

[1] Από το προλογικό σημείωμα της πρώτης έκδοσης (1998).
[2] Από τον πρόλογο της συγγραφέως όπου εξηγεί την «εισβολή» του Ονουάχα στη ζωή της και την απόφασή της να επανεκδώσει το βιβλίο μετά από τόσα χρόνια.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Bookstars και η Εύη Ψάλτη προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουλίου 2018 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Bookstars.
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη