Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Λουκάς Κατσώνης και το Ψημένο κάστανο

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Λ.Κ.: Από μικρός μου άρεσε να δημιουργώ ιστορίες και φανταστικούς ήρωες. Την ιστορία αυτή, την είχα σκεφτεί πριν πολλά χρόνια, πριν καν σκεφτώ ότι θα μπορούσα μια μέρα να την κάνω βιβλίο. Δεν ξέρω τι ακριβώς με επηρέασε, ίσως καμιά φορά να γεννιέται κάτι από το πουθενά, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και εκεί μέσα κρύβεται η μαγεία της δημιουργίας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Κ.: Το βιβλίο γράφτηκε στο σπίτι μου. Λόγω του φορτωμένου μου προγράμματος, γράφω μόνο πρωινές ώρες συνήθως 05:30 – 07:00, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χρόνος.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Λ.Κ.: Περίπου ένα χρόνο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Κ.: Μια ιστορία αγάπης, με πολλά, σημαντικά και ξεχωριστά μηνύματα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Κ.: Ένα τυχαίο γεγονός, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα θα φέρει κοντά τρεις νέους ανθρώπους και θα αλλάξει τη ζωή τους.
Πενήντα χρόνια μετά, ένας εκ των τριών πρωταγωνιστών, ο Χάρης, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή του μετά το συμβάν, τη γνωριμία με τη γυναίκα του, τα χρόνια που έζησαν μακριά, τη μοίρα που τους ένωσε ξανά, ύστερα από καιρό. Σκοπός του είναι να γνωρίσουν τα παιδιά του και τα εγγόνια την ιστορία της οικογένειας τους. Γράφοντας αλλάζει η ζωή του Χάρη. Ξαναζεί το παρελθόν του και κυνηγά τα ανεκπλήρωτα όνειρά του.
Το βιβλίο κινείται σε δυο χρόνους, στο παρόν του ηλικιωμένου Χάρη και στο παρελθόν, στα νεανικά του χρόνια. Η ιστορία ξεκινάει στην Θεσσαλονίκη και εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Κ.: Πάρα πολλά. Σίγουρα τους ήρωες μου με τις ξεχωριστές και πολυσύνθετες προσωπικότητες τους. Τις τοποθεσίες που διαδραματίζεται η ιστορία -αγαπημένες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, η Κωνσταντινούπολη και η Νέα Υόρκη. Αγάπησα όμως και την ίδια την διαδικασία της γραφής του, την αγωνία της συνέχειας, τις δύσκολες στιγμές που το μυαλό μπλοκάρει αλλά και εκείνες τις υπέροχες ημέρες που η σκέψη έτρεχε πολύ πιο γρήγορα από την πένα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Κ.: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Καπετάν Νικόλας. Δεν είναι πρωταγωνιστής, τον γνωρίζουμε στην μέση περίπου του βιβλίου και μέσα από τη συγκλονιστική του ιστορία, συνειδητοποιεί ο Χάρης πολλά για την ζωή του και αλλάζει ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Κ.: Θα έλεγα πώς είναι ένα μάθημα ζωής που βοηθάει τον αναγνώστη να αναθεωρήσει τον τρόπο που πορεύεται.
Το «Ψημένο Κάστανο» μιλάει και για την αγάπη και τη δύναμη που έχει να ανατρέψει τα πάντα, να γυρίσει το σύμπαν ανάποδα και να φέρει και πάλι μαζί δυο ανθρώπους που η μοίρα τούς χωρίζει προσωρινά.
Μιλάει όμως και για απωθημένα, για τον δισταγμό που μπορεί κάποια στιγμή να δείξουμε και αυτό μας στοιχειώνει, μας ακολουθεί και μας μαυρίζει την ψυχή.
Επίσης, μέσα από την ιστορία διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι ποτέ στη ζωή δεν είναι αργά για τίποτα. Ο ήρωας μου, ο Χάρης, αποφασίζει στα 75 του να γράψει ένα βιβλίο και αυτή η απόφαση θα του αλλάξει τη ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Κ.: Να μην είμαι κοντά στην γυναίκα μου και στην κόρη μου, όταν θα με χρειαστούν.

Φοβάστε…
Λ.Κ.: Τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Αγαπάτε…
Λ.Κ.: Να βλέπω να μεγαλώνει η κόρη μου, να ζω τις στιγμές και να ανακαλύπτω μαζί της το νόημα της ζωής μέσα από τα απλά πράγματα που τελικά έχουν σημασία.

Ελπίζετε…
Λ.Κ.: Ότι κάθε μέρα που ξημερώνει, θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ότι θα συνεχίσω να γράφω με το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση και τα βιβλία μου θα τα αγαπήσει το αναγνωστικό κοινό, όπως έχει αγαπήσει το «Ψημένο Κάστανο».

Θέλετε…
Λ.Κ.: Να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Να γεμίσω εικόνες και εμπειρίες το μυαλό μου και την ψυχή μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Κ.: Ελπίζω όλοι!!!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Κ.: Για να ταξιδέψετε με τους ήρωές μου στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, της Κωνσταντινούπολης και του Παρισιού. Για να γνωρίσετε τη Νέα Υόρκη και τον απίστευτο ρυθμό αυτής της μεγαλούπολης. Για να μυρίσετε και να γευτείτε ψημένο κάστανο και την γλυκόπικρη γεύση που αφήνει στο στόμα. Για να προβληματιστείτε, να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι, να αγαπήσετε τις στιγμές, να συγκινηθείτε και να γελάσετε.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Κ.: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από το www.fylatos.com , στα Public, στον Ιανό, στην Πρωτοπορία και κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Κ.: Στη Θεσσαλονίκη!!! Διαδικτυακά Στο www.loukaskatsonis.com και φυσικά στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook και στο Instagram!

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Λ.Κ.: Ειλικρινά δεν ξέρω!

Ποια μουσική;
Λ.Κ.: Το χαμόγελο της Τζοκόντα, του Μάνου Χατζιδάκι.

Ποιο άρωμα;
Λ.Κ.: Η μυρωδιά του φρεσκοψημμένου κάστανου.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Κ.: Η αισιοδοξία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Κ.: Φωτογραφικό Άλμπουμ.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Κ.: Έχω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάζομαι ως Διευθυντής σε μια επιχείρηση. Θα μπορούσα όμως να είμαι μουσικός γιατί λατρεύω την κιθάρα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Λ.Κ.: Είμαι συνεχώς με ένα βιβλίο στο χέρι, όταν δεν γράφω. Μου αρέσουν όλα τα είδη γιατί το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και κάθε συγγραφέας σου δίνει και κάτι διαφορετικό, είτε αφορά την τεχνική, είτε την μυθοπλασία. Τελευταία διαβάζω Ellroy, Μουρακάμι Dan Brown, Jo Nesbo. Από κλασσικούς συγγραφείς, Ντοστογιέφσκι και Χέμινγουεϊ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Λ.Κ.: Νομίζω ότι κάθε βιβλίο που διαβάζω, με επηρεάζει λίγο ή πολύ, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνω. Θα σταθώ όμως στο πρώτο βιβλίο που διάβασα σε πολύ μικρή ηλικία, ο γέρος και η θάλασσα, του Χέμινγουεϊ. Άλλαξε τη ζωή μου, τον τρόπο που σκέφτομαι και με έκανε να αγαπήσω τα βιβλία.

Οι ήρωες σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Κ.: Προσπαθώ να ορίζω εγώ την τύχη τους αλλά οι ήρωες μου είναι ατίθασοι, έχουν άποψη, είναι πεισματάρηδες και δύσκολα μπαίνουν σε καλούπια. Έτσι καμιά φόρα με κατευθύνουν αντί να τους κατευθύνω εγώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν με ενοχλεί καθόλου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Λ.Κ.: Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένα από τα δυο σε μεγάλο βαθμό. Η εμπειρία μπορεί να υποκαταστήσει τη φαντασία και το αντίστροφο. Το ιδανικό όμως είναι να τα διαθέτει και τα δύο ο συγγραφέας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Λ.Κ.: Δυνατή και πρωτότυπη πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ρυθμός. Αυτά θεωρώ ότι είναι απαραίτητα. Από κει και πέρα, το πόσο μπορεί ο αναγνώστης να ταυτιστεί με την ιστορία και τους χαρακτήρες και να ταξιδέψει μαζί τους. Επίσης, είναι σημαντικό να καταφέρνει ο συγγραφέας και το έργο του να αφήνουν ένα μικρό αποτύπωμα στην ψυχή του κάθε αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Λ.Κ.: Αδύναμη πλοκή, έλλειψη ιδιαίτερων και ξεχωριστών χαρακτήρων, βαρετές ή ανούσιες περιγραφές και βασανιστικά αργός ρυθμός.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Κ.: Ως βιβλιοφάγος, απαντάω όχι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Κ.: Τα καλύτερα έρχονται!!!
Το μυθιστόρημα του Λουκά Κατσώνη, Ψημένο κάστανο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

O Λουκάς Κατσώνης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια του.
Λάτρης της μουσικής, των ταξιδιών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου πάντα αναζητά διαφορετικούς και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης. Η δημιουργία ιστοριών είναι η μεγάλη του αγάπη. Αντλεί την έμπνευση του από τα ταξίδια του και από την έντονη καθημερινότητα που βιώνει ως επιτυχημένο στέλεχος επιχειρήσεων.
Σπούδασε Οικονομικά με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τραπεζικό κλάδο και στην συνέχεια ως διευθυντής πωλήσεων και εκπαιδευτής πωλήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα έχει διδάξει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα ενώ έχει κάνει με εξαιρετική επιτυχία κύκλο παρουσιάσεων σχετικά με την αυτογνωσία και το δρόμο της επιτυχίας σε φοιτητές.
Το «Ψημένο κάστανο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Φυλάτος προσφέρουν 3 ebooks σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου 2018 και τα βιβλία θα αποσταλούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Φυλάτος.
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη