Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μην κλαις, ρε Γοργόνα!

Στην αφιέρωση μού είχε γράψει «με την ευχή το koukidaki να μην σταματήσει ποτέ» τότε που μου έστειλε το βιβλίο του, πάνε κάποιοι μήνες. Πρωτότυπη, σκέφτηκα, και απείρως καλύτερη από το σύνηθες «με πολλή αγάπη» που γράφουν οι περισσότεροι λες και όσο πιο μεγάλη είναι η αγάπη τόσο καλύτερη η ανάγνωση. Δυστυχώς, η πολυάσχολη ζωή μου με κράτησε μακριά από την «Γοργόνα» του Παναγιώτη Γκούβερη και μόλις πρόσφατα έπιασα ξανά το κομψό βιβλίο στα χέρια μου για να εισχωρήσω στον κόσμο του δημιουργού του. Κι έχασα τόσο χρόνο από την υπέροχη αφηγηματικότητα του συγγραφέα και τους ιδιαίτερους ήρωες -σε μια μόνο περίπτωση γυναίκα- αυτής της συλλογής των σπονδυλωτών θεατρικών μονολόγων!

Ο Παναγιώτης Γκούβερης (απ-)ασχολείται με ό,τι τον αγγίζει από τα κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής του και τις αναμνήσεις -καλές και κακές- των ευαίσθητων παιδικών χρόνων περιγράφοντας τις σκέψεις του -εμβόλιμες ανάμεσα στις αράδες της πρωτοπρόσωπης εξιστόρησης των χαρακτήρων-, προβάλλοντας την αγανάκτησή του, την παράνοια αυτού του κόσμου, την ανθρώπινη απελπισία ενώ υπογραμμίζει τα μεγαλύτερα δεινά. Πράγματι, φαίνεται αρκετά μουντό ως χρώμα όμως διανθίζεται σε πολλά σημεία με καλό κι έξυπνο χιούμορ που μου φέρνει τρανταχτά γέλια. Διασκεδαστικό και φορτισμένο μαζί. Αστείο μα απύθμενα σοβαρό και συγκινητικό. Γλυκό και τόσο πικρό! Γεμάτο αντιθέσεις εντέλει σε μια ιδανική ισορροπία.

Δύο κι ενενήντα την ώρα, ρε γαμώ το! Πόσες ώρες πρέπει να ζήσω ακόμα για να πλουτίσω;

Αν γεννηθώ, νιώθω πιο έμπειρος για να ζήσω πια.

Στα θέματα πρωτοστατούν τα παιδιά, η οικογένεια, οι γονείς, το σχολείο, ο δάσκαλος, δηλαδή το πιο στενό και οικείο περιβάλλον κάθε ανθρώπου, και τα προβλήματα της κοινωνίας: η οικονομική κρίση κυρίως και η μεγάλη εκείνη πληγή κάθε εποχής που λέγεται πόλεμος. Ο εκάστοτε ήρωας τοποθετείται σε μια σκηνή με απεύθυνση προς το κοινό (του) ελπίζοντας στην κατανόηση (τι άλλο;) και στην επούλωση των τραυμάτων του πριν οι πληγές κακοφορμίσουν (κι άλλο). Εξού και απαιτείται ο καυτηριασμός που τον αναλαμβάνει τρόπον τινά ο συγγραφέας με την πένα -αλλού και η αφύπνιση.

...όταν κάποιος πέφτει και σωριάζεται, χορός δεν είναι;

Ποτέ δεν έχω ονειρευτεί. Όταν κοιμάμαι, δεν ασχολούμαι με τίποτα άλλο.

Σε κάνει να σεβαστείς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μετανάστες), να αφουγκραστείς τους ιδιαίτερους ανθρώπους ανάμεσά μας, να συμπονέσεις άλλους (οικογενειακή βία), να δεις το πρόβλημα (άνθρωποι που πνίγονται στο Αιγαίο για να σωθούν ή παιδιά που βομβαρδίζονται στη Γάζα). Εμβαθύνει στην καρδιά του προβλήματος και των σκέψεών του με μέσο μικρές προτάσεις σε χείμαρρο κειμένων που συνεργάζονται άψογα σε μια γοητευτική αλληλουχία. Προσφέρει απολαυστική αναγνωστική εμπειρία χαστουκίζοντας την κοινωνία. Γίνεται κλαυσίγελος, λογική και τρέλα μαζί.

Σε θυμάμαι. Για να μη σε ξεχάσω.

Του αντεύχομαι το ίδιο. Να μη σταματήσει να γράφει. Ποτέ.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το βιβλίο του Παναγιώτη Γκούβερη, Μην κλαις, ρε Γοργόνα!, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Γκούβερη για τη προσφορά του βιβλίου του.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα.

Περισσότερα:
Ο Παναγιώτης Γκούβερης για το Μην κλαις, ρε Γοργόνα!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη