Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Θα βγω απ' το Αυγό

3ος χρόνος επιτυχίας για μια παράσταση αποκλειστικά για βρέφη!

Οι θεατές της παράστασης ενδέχεται να μην έχουν πει ακόμα την πρώτη τους λέξη ή να έχουν σταθεί στα πόδια τους, όμως ακούνε, πιάνουν, αισθάνονται και εκδηλώνουν τη χαρά ή τη δυσαρέσκειά τους άμεσα. Είναι το απαιτητικότερο κοινό του κόσμου αλλά αξίζει να δώσεις τα πάντα για να το ικανοποιήσεις.
Η ομάδα Anumati κάνει ακριβώς αυτό μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη σαρανταπεντάλεπτη παράσταση για μωρά. Τα μωράκια ταξιδεύουν στον παραμυθένιο κόσμο με τη βοήθεια του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης.
Γονείς και βρέφη βιώνουν μια μοναδική διαδραστική εμπειρία ενώ οι εκπαιδευμένοι performer δημιουργούν ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, επιστρατεύουν οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα (σχήματα, μουσικές, χρώματα) προκειμένου να διασκεδάσουν τους θεατές, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους, να διεγείρουν την φαντασία τους, να αυξήσουν την παρατηρητικότητα τους... να τους προτρέψουν να αλληλεπιδράσουν με το νέο, απείρως μαγικότερο και σύνθετο, περιβάλλον.
Η Σάρα Τοσκάνο απαντά στις ερωτήσεις μου σχετικά με την παράσταση Θα βγω απ' το Αυγό και λύνει όλες τις απορίες.

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Τ.: Η ιδέα ξεκίνησε το 2016 όταν ήμουν έγκυος. Ως χορεύτρια μου άρεσε πολύ να παρακολουθώ παραστάσεις και σκέφτηκα ότι και τα μωρά, όπως και εμείς οι ενήλικες, θα διασκεδάζουν βλέποντας θέατρο. Παράλληλα συνειδητοποίησα ότι παρόλο που υπάρχουν αρκετές παραστάσεις και δραστηριότητες για παιδιά και γονείς δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα για μωρά και γονείς. Θεώρησα ότι θα ήταν ωραίο να φτιάξουμε κάτι για τα μωρά καθότι έχουν μεγάλη περιέργεια και είναι ένα απίστευτα ειλικρινές κοινό.

Οι παιδικές παραστάσεις πρέπει να εκπληρώνουν δύο βασικούς άξονες: την ψυχαγωγία και το εκπαιδευτικό κομμάτι. Να διασκεδάζουν τα παιδιά αλλά και να περνάνε μηνύματα, αξίες, κ.ο.κ. Σε αυτήν την παράσταση οι θεατές είναι βρέφη. Τι επιδιώκει λοιπόν αυτή η εμπειρία και γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για τα μωράκια που θα την παρακολουθήσουν;
Σ.Τ.: Τα μωρά βιώνουν το θέατρο μ’ ένα μοναδικό τρόπο. Όλα τα οπτικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε, όπως τα πούπουλα, οι μάσκες και οι σαπουνόφουσκες διεγείρουν την φαντασία τους. Σε τόσο μικρές ηλικίες τα μωρά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ιστορία, καταλαβαίνουν όμως τα συναισθήματα. Στο «Θα βγω απ’ το αυγό» έχουμε δημιουργήσει μια ιστορία πλούσια σε συναισθήματα. Ο Λευτέρης το μικρό περιστέρι βιώνει τη χαρά, την έκπληξη, τη λύπη και τον έρωτα. Κάτι ακόμα που μαθαίνουν τα μωρά είναι και οι τελετουργίες του θεάτρου. Η αλλαγή των φώτων, η ζωντανή μουσική, το χειροκρότημα. 

Τι ισχύει για τους γονείς-συνοδούς αυτών;
Σ.Τ.: Οι γονείς, οι παππούδες, οι νονοί και γενικά όλοι όσοι συνοδεύουν τα παιδιά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παράστασή μας καθότι εκείνοι είναι αυτοί που ξέρουν το μωρό τους καλύτερα από οποιονδήποτε. Ξέρουν πότε πεινάει, τι το αναστατώνει, πότε πρέπει να κοιμηθεί. Οπότε και αυτοί δουλεύουν μαζί μας για να κάνουν την παράσταση όσο καλύτερη γίνεται για τα μωρά. Επίσης τα μωρά θαυμάζουν τους γονείς τους και πάντα ακολουθούν το παράδειγμά τους. Αν ένας γονιός είναι χαρούμενος μ’ αυτό που βλέπει τότε έχουμε δει ότι και τα μωρά ενθουσιάζονται. Θεωρώ ότι η παράστασή μας δεν είναι μόνο για μωρά αλλά μια εμπειρία που μοιράζονται γονείς και μωρά.

Τα βρέφη είναι απρόβλεπτα και αυθόρμητα. Πώς καταφέρνετε να έχετε την αμέριστη προσοχή τους; Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει μια παράσταση λόγω δυσαρέσκειας κάποιου μωρού;
Σ.Τ.: Δουλέψαμε πολύ για να βρούμε τα σωστά στοιχεία που θα έχει το έργο. Έπρεπε να βρούμε μια χρυσή τομή στον ρυθμό της παράστασης. Να φτιάξουμε μια ιστορία με επαναλήψεις γιατί τα μωρά πρέπει να δουν κάτι πολλές φορές για να το αφομοιώσουν αλλά παράλληλα να έχει και η ιστορία πολλές εναλλαγές και ποικιλία ώστε να μην βαριούνται. Χρησιμοποιούμε πολύχρονα αντικείμενα, τεράστια σφουγγάρια, βιβλία που γίνονται πτηνά, ζωντανή μουσική και γενικά ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο ταξίδι για τα μωρά. Φυσικά αυτή είναι μια παράσταση για μωρά οπότε και να κλάψει ένα μωρό δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο γονιός ξέρει τι πρέπει να κάνει για να το ηρεμήσει. Συνήθως όποιο μωρό κλαίει είναι για πολύ λίγο.

Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε κάθε μωράκι ή υπάρχουν περιορισμοί;
Σ.Τ.: Είναι για μωρά 4ων έως 18 μηνών. Διαλέξαμε αυτές τις ηλικίες γιατί από τους 4 μήνες είναι που το μωρό μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο και να παρακολουθεί την κίνηση αντικειμένων. Και βάλαμε ανώτατο όριο τους 18 μήνες γιατί μετά το μωρό αλλάζει και μπορεί κάποια πράγματα όπως οι μάσκες να το φοβίζουν.

Και, ποιες είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις που έχουν οι performers του εγχειρήματος;
Σ.Τ.: Όλες οι κοπέλες στην ομάδα έχουμε δουλέψει πολύ με μικρά παιδιά και μωρά και κάποιες από εμάς έχουν σπουδάσει και παιδαγωγικά. Πάνω απ’ όλα όμως το πιο σημαντικό είναι να αγαπάς να δουλεύεις με μωρά και οικογένειες.

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές, βελτιώσεις ή εξελίξεις στα μωρά που παρακολούθησαν την παράσταση;
Σ.Τ.: Την περασμένη εβδομάδα μια μητέρα μας έστειλε μήνυμα στο Facebook και μας είπε ότι η κόρη της ξετρελάθηκε με την παράσταση και ότι για μέρες λέει συνεχώς τις λέξεις «κοίτα» και «τούρτα». Δύο λέξεις που είπε για πρώτη φορά μετά την παράστασή μας όταν είδε μια τούρτα στην σκηνή γενεθλίων του μικρού περιστεριού.
Ταυτότητα:
Εμπνευσμένη παράσταση από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμμένου
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας
Παίζουν: Νάντια ΔαλκυριάδουΈλενα ΖάχουΣάρα Τοσκάνο

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30 στο θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3 Γκάζι, μετρό Κεραμεικός, 2103412689)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη