Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αποκρυπτογραφώντας τις «Βραχογραφίες» του Λευτέρη Καστρινάκη


Η ποίηση είναι μουσική, όνειρο, σεργιάνι. Το σκίρτημα της καρδιάς στα συναισθήματα που την αγγίζουν σαν δονούν οι λέξεις στη σιωπή…
Αυτά ένιωσα μες από την ποιητική συλλογή «Βραχογραφίες» του Λευτέρη Καστρινάκη κι αυτό το βίωμα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω σε τούτο το άρθρο.

Ξεκινώντας το ταξίδι στις εκμυστηρεύσεις του ποιητή, ένιωσα εξαρχής πως βρισκόμουν σε έναν αναζωογονητικό περίπατο μαζί του πλάι απ’ τα κύματα. Εκεί, όπου η θάλασσα αφουγκραζόταν και ενθάρρυνε τον ελεύθερο λογισμό του, σβήνοντας συνάμα και εξαγνίζοντας κάθε πικρή ανάμνηση που μετουσιωνόταν σε λέξεις που τις παρέσερνε ο άνεμος.
Με αυτό το γεγονός ως οδηγό, ο δημιουργός χωρίζει την ποιητική του εξομολόγηση σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει τον τίτλο «Εποχές στα κύματα» και περιέχει μια ιδιαίτερη, μοναχική πορεία σε μέρη απρόσιτα της ψυχής.
Εκεί που φυτρώνει αυθόρμητα κάθε ερώτημα και κάθε συναισθηματική ανάγκη, ατενίζοντας τη θάλασσα κι αναζητώντας το μέρος όπου αναριγεί ο παράδεισος/καθώς το αίθριο της θλίψης βαφτίζεται στο φως.
Κι έτσι, αφού ο ποιητής μας φιλιώνει με τα όνειρα, μας αποκαλύπτει κατόπιν την κρυψώνα τους και μας ορκίζει να μην ομολογήσουμε πουθενά τα μυστικά τους, γιατί:

Άλλες νύχτες
δείχνουν ξεθωριασμένους κόσμους
γραμμένους στους τοίχους
ερειπωμένων σπιτιών,
μετά μιλούν με τα μάτια
δακρυσμένα στο φως των αστεριών

Και σε τούτη την φωτεινή σιωπή, εκείνος που έχει την ευθύνη να κρατά χαραγμένες στα κατάστιχά του φυλαγμένες όλες τις παραπάνω στιγμές, δεν είναι άλλος από τον λογοτέχνη. Αφού κι ο ποιητής νυχθημερόν/με έργα ηλιοδοτεί το διάφανο.
Μα σαν ζώνει η κούραση το λογισμό του δημιουργού, αρκεί να κοντοσταθεί στο καθρέφτη του και να ψελλίσει την αυτοκριτική του ώστε να συνεχίσει να βαδίζει ελεύθερα στα βήματα της μοίρας του με λόγια όπως τούτα:

Μπροστά στέκομαι όρθιος κι ας πλήγωσα.
Όμως, στο δίλημμα σκύβεις ή πεθαίνεις
διαλέγω το θάνατο
κι όταν υψώνω το τείχος της παιδικής ψυχής,
από το φόβο και το πάθος νικά το πάθος

Γιατί στο διάβα του, ο ποιητής κρίνει και κρίνεται. Δίχως να κρύβεται πίσω από τις επιβεβλημένες, τυπικές πράξεις τάχα σεβασμού, σ’ ένα κόσμο που άλλα η ψυχή σκέφτεται και άλλα -λόγω συμφέροντος- ξεστομίζει.
Κι αυτό το διπρόσωπο φέρσιμο θεωρώ πως το καυτηριάζει εύστοχα ο Λευτέρης Καστρινάκης στο ποίημά του «Τίτλου απονομή»:

Τάχατες ευλάβεια
όρκοι σε γλώσσα αρχαία
ακαταλαβίστικη
κίβδηλη ευγένεια
απονομή αξιωμάτων

Προχωρώντας στο δεύτερο μέρος της συλλογής «Βραχογραφίες», βρισκόμαστε στην ενότητα που τιτλοφορείται «Ανάσες από νυχτολούλουδο», όπου μας καλωσορίζει αμέσως μια ωδή στη φύση:

Σε δάκρυ ευτυχίας
στο βάθος των ματιών
κατοικεί η ευγνωμοσύνη μου
για σένα φύση

Κι έπειτα, παρασυρόμενοι από την μελωδία της εσωτερικής γαλήνης του ποιητή, μας ξορκίζει στα ηθικά ιδανικά του:

Κάνε τα χαμόγελα να κυλούν διάφανα
στις ξεχασμένες ακτές
κι ακύρωσε την ερημιά του κόσμου

Περιδιαβαίνοντας στις περίπου 100 σελίδες του βιβλίου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ονειρικές περιπλανήσεις, νοσταλγικές καταστάσεις και δημιουργικά αδιέξοδα που φαντάζουν οικεία γεννώντας ταυτόχρονα ταυτόσημες σκέψεις και συμπεράσματα για όσα μας τυραννούν στην δίνη της καθημερινότητάς μας.
Και κάθε που συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει πως ο ποιητής έφερε εις πέρας την αποστολή του…
Όμορφο αναγνωστικό ταξίδι σας εύχομαι Φίλοι μου!

Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Την ποιητική συλλογή Βραχογραφίες του Λευτέρη Γ. Καστρινάκη μπορείτε να την προμηθευτείτε από τις εκδόσεις Βεργίνα.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις και στίχοι είναι αποσπάσματα της συλλογής.

Το βιογραφικό σημείωμα του Λευτέρη Καστρινάκη:
Γεννήθηκα στο χωριό Κάινα, στα Χανιά της Κρήτης το 1948. Μετά το πτυχίο του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισα τις σπουδές μου στην τότε Δυτική Γερμανία όπου τέλειωσα τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Goettingen. Ασχολήθηκα με την έρευνα και δίδαξα για περίπου 35 έτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2014 παραιτήθηκα από τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής με έστρεψε στην ποίηση όπου βρήκα καταφύγιο στη γραφή των σκέψεών μου. Με τον καιρό διαπίστωσα πως αυτό δίνει στη σκέψη φτερά να πετά ελεύθερα, να μεταφέρει ελπίδες, βάσανα, αισθήματα, χαρές και υπαρξιακές ανησυχίες. Τον τελευταίο καιρό με την προτροπή φίλων αλλά και ανθρώπων που ασχολούνται με την ποίηση, αποφάσισα να κάνω το πρώτο δειλό εκδοτικό βήμα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη