Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Αυτόν τον Δεκέμβρη...

Πολιτιστικές επιλογές του μήνα. Η ανάρτηση ενημερώνεται καθημερινά.

🎭Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη είναι προσαρμοσμένη για να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε μορφή Bar-Theater σε σκηνοθεσία Ζωής Tριανταφυλλίδη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 21:00 στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, 6993723117).
Ο Φάλσταφ, ένας ευγενής σπάταλος στα γλέντια, που δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπηρέτες του, σκαρφίζεται διάφορες απάτες και κλεψιές με όπλο τη γοητεία που νομίζει πως ασκεί πάνω στις γυναίκες. Οι Κυράδες του Ουίνδσορ όμως που εκτός από χαρούμενες είναι και τίμιες τον βάζουν στη θέση του με σκληρό και χαριτωμένο τρόπο. Παίζουν: Ιωάννα Προμίτη, Στάθης ΓεωργόπουλοςΖωή ΤριανταφυλλίδηΣοφία Σωληναραίου || Τεχνικός ήχου-φώτων: Βασίλης Κουσουνέλος || Σκηνικά-κουστούμια: Χριστίνα Μπλιθικιώτη.
Συνεχίζονται οι παραστάσεις για τις Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ και προσφέρουν διπλές προσκλήσεις προς τους αναγνώστες του ιστότοπου: Αναφέρετε στο τηλέφωνο ότι καλείτε για τις προσκλήσεις του koukidaki. Οι τέσσερις πρώτοι που θα καλέσουν στο 6993723117 κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση στο συνεργατικό καφενείο Υποβρύχιο (Μπουμπουλίνας 34, Αθήνα, πίσω από το Πολύτεχνειο) την Παρασκευή 26/1/2018 στις 21:00.
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις (συνολικά 3 σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες) για την παράσταση που θα γίνει στο Άμμος μπαρ καφέ, το Σάββατο 24/2 στις 21:30, Αγχιάλου 1 και Νικομήδειας, Νέα Σμύρνη, στάση τραμ Αγίας ΦωτεινήςΚλικάρετε το και συμπληρώστε τη φόρμα για να συμμετέχετε στην κλήρωση που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με email (εφόσον το έχουν αναφέρει) και χρειάζεται απαραίτητα να επικοινωνήσουν στο 6993723117 για να επιβεβαιώσουν την κράτηση. Διαβάστε εδώ τους γενικούς όρους των κληρώσεων.
↪ Οι τρεις πρώτοι που θα καλέσουν στο 6993723117 θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο).
🎭Μη χάσετε την παράσταση Το όνειρο ενός γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στις 7 και 14 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα, 2103428650). Ένας ονειρικός μονόλογος με τον Δημήτριο Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου χρησιμοποιώντας την κορυφαία μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου. Ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται… Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες! Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού… Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ “ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ”
🎶Η Αναστασία Έδεν, η πιο ερωτική φωνή της πόλης, έρχεται στο HolyWood Stage (Λεωφ. Βουλιαγμένης 289, πλησίον σταθμών μετρό Δάφνη και Αγ. Δημήτριος, 2109700418, 6942657651) την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις 21:30, για μια μοναδική μουσική παράσταση με την υπογραφή του συνθέτη Άρη Βλάχου. Μουσικοί: Άρης Βλάχος: Ενορχήστρωση, Πιάνο. Παναγιώτης Καψαμπέλης: Κιθάρες. Χάρης Κελλάρης: Μπάσο. Διονύσης Κοκόλης: Τρομπέτα. Σπύρος Παναγιωτόπουλος: Τύμπανα. Βάϊος Πράππας: Μπουζούκι, Κιθάρα. Με κάθε εισιτήριο δωρεάν ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί.

🎷Δείτε την μουσική παράσταση της Ζωής Τηγανούρια, Έτσι είναι η... Ζωή, στη Στοά 1909 (Πατησίων 101, 2108222410) τα Σάββατα του Δεκέμβρη στις 22:30. Την μουσικοθεατρικοχορευτική παράσταση σκηνοθετεί ο Μάνος Αντωνιάδης, βασική ερμηνεύτρια η Πολυτίμη, η Αλίκη Μαυροειδή και η Έλενα Λιναρδάκη στις χορογραφίες Tango, Wals, Swing, κ.ο.κ., ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου στο φλάουτο, ο Γιάννης Ταυλάς στις κιθάρες, ο Γιώργος Πολίτης στο ηλεκτρ. μπάσο, ο Στέλιος Γενεράλης στα τύμπανα και guest συμμετοχές νέων καλλιτεχνών!
🎅Κυκλοφορούν οι δώδεκα Μικρές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με ήρωες τον Άγιο Βασίλη, νάνους, ξωτικά, ζώα γεμάτα αγάπη και παιδιά (εκδόσεις Κέδρος) της Ντονατέλα Μπίντι Μονταΐνι σε μετάφραση Ελένης Τουλούπη και εικονογράφηση Ελίζας Παγκανέλι
🎭Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές, η αντεστραμμένη εκδοχή της διάσημης όπερας «Αΐντα» του Βέρντι είναι το νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη που ανεβαίνει από 9 Δεκεμβρίου 2017 στο θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες (Τουρναβίτου 7, Θησείο, 2103255444), σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά, από τις 9 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 23:30. Ένας καταραμένος έρωτας. Ένα μυστικό 2000 χρόνων. Μια γενοκτονία. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, βασιλείς και απλός λαός. Μυσταγωγία. Τελετές. Μάχες. Η ιστορία γράφεται απ’ τους νικητές. Η αληθινή ιστορία όμως υπάρχει κάπου κρυμμένη, σιγοκοιμάται, σαν ηφαίστειο που ετοιμάζεται σιγά, σιγά, να κάψει τα πάντα. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές. Ήρθε η ώρα ο έρωτας τους να κάψει όλα τα ψέματα που μας ταΐζουν οι ισχυροί για να επιτεθούν στους αδύναμους! Η διάσημη όπερα του Βέρντι, πριν από 150 χρόνια, μας είπε μια ψεύτικη ιστορία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή. Θεατρική διασκευή: Ιάκωβος Μυλωνάς // Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη // Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης // Χορογραφίες: Αλέξανδρος Ζαχαρέας // Φωτισμοί: Ομάδα ΙΑΜΥ // Μουσική επιμέλεια: Ομάδα ΙΑΜΥ // Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα // Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη
🎭Προλαβαίνετε τις παραστάσεις του έργου Το κάλεσμα της Λορίν της Παλόμα Πεδρέρο  σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου στο A small Argo full of Art-Β σκηνή θεάτρου Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 2105201684) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30. Είναι Απόκριες. Ο άντρας (Πέδρο) μεταμφιέζεται σε Λορίν Μπακόλ, ενώ η γυναίκα (Ρόζα) σε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Αυτό που ξεκίνησε σαν παιχνίδι, η αναζήτηση της ανανέωσης στη σχέση τους, μετατρέπεται σε αποκάλυψη: ο άνδρας προτείνει στη γυναίκα να παίξουν με ένα αντικείμενο που αγόρασε στο sex shop, αλλά η γυναίκα χαλάει το «παιχνίδι». Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν προκαθορισμένοι «ρόλοι»; Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ || Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου || Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου || Μουσική Επιμέλεια-Ηχητικό Τοπίο: Μιχάλης Τσίχλης || Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού || Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος  || Φωτογράφιση: Αθηνά Σαρηγιαννίδη || Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Βασίλειος Πίκουλας || Trailer 1: Μιχαήλ Μαυρομούστακος || Trailer 2: Θεοφύλακτος Αργυρού || Συμπαραγωγή: Λυδία Λίθος – Θέατρο Αργώ || Ερμηνευτές: Ιωάννης Αθανασόπουλος (Πέδρο), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Ρόζα) Περισσότερα για την παράσταση θα διαβάσετε εδώ!

📖Κυκλοφόρησε από τις Εκδ. Σοκόλη η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Χρονιάρη, Αγέννητη γη. 58 ποιήματα, 58 πράξεις πληγής στα περιθώρια του χρόνου. Μια «Αγέννητη γη» έτοιμη να υποδεχτεί το μέλλον, που έρχεται επιβεβαιωμένο και σίγουρο. Ποιήματα που αιμορραγούν, σχηματίζοντας έναν νέο ορίζοντα. Σηματοδοτώντας εκείνη την αρχή, που περίμενε να ανθήσει ως γενέθλιος τόπος. Η ζωή που αναγεννιέται, η ζωή που κερδίζεται· η ζωή που είναι παρούσα για να θυμίζει πως κάθε φορά που η αλήθεια αποσιωπάται, οι λέξεις -κοφτερές σαν νυστέρι– θα δείχνουν πάντα τον δρόμο.

Ίχνος ρωγμής

Κι όταν σε ρωτήσουν
να μην τους πεις ποτέ
πως μ’ αγάπησες

Νοίκιασε μόνο ένα παράλληλο ψέμα
κι άφησέ το να στέκει έρμαιο
απέναντί μου

Ούτως η άλλως
την αλήθεια σ’ αυτή τη σφαγή

μόνο εγώ τη γνωρίζω
🎭Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου Σκακιστική ιστορία του Στέφαν Τσβάιχ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Γιούλη κάθε Πέμπτη, στις 20:30 στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, 2108673655). Ο συγγραφέας της αριστουργηματικής Σκακιστικής ιστορίας αναπτύσσει, με μεγαλειώδη τρόπο, το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού, που δεν μπορεί να βρει διέξοδο παρά στην τρέλα. Το πνεύμα βρίσκεται σε μόνιμη πάλη με τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Το έργο εξελίσσεται σε ένα πλοίο, όπου στήνεται αγώνας μεταξύ ενός παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι κι ενός αυστριακού εξόριστου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το παιχνίδι σαν πνευματικό καταφύγιο την εποχή που ήταν κρατούμενος της Γκεστάπο. Σύγκρουση δύο μυστηριωδών προσωπικοτήτων. Η μία προσωπικότητα εσωστρεφής, αλλά λαμπρή και η άλλη εύθραυστη και σχιζοφρενική. Ποια από τις δύο θα υπερισχύσει; Είναι το σκάκι «…Το μοναδικό παιχνίδι που ανήκει σε όλους τους λαούς και σε όλες τις εποχές, και για το οποίο κανείς δεν ξέρει ποιος θεός το έφερε στη γη για να σκοτώνει την πλήξη, για να οξύνει το πνεύμα και να ευφραίνει την ψυχή…» όπως υποστηρίζει ο Τσβάιχ;
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γιάννης Γιούλης, Διονύσης Θεοδόσης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Πάτροκλος Λεβαδίτης, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Αγγελική Τσαπάρα, Γιώργος Φώσκολος || Σκηνικά – κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη || Φωτισμοί: Δημήτρης Κοντοδήμος || Μουσική επιμέλεια – Τραγούδι: Ζαννέτα Καλοσκάμη || Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού || Σκακιστικός σύμβουλος: Ελισσαίος Βλάχος || Φωτογραφίες: Στέλιος Δανέζης

📑Το μοναδικό μυθιστόρημα της βραβευμένης µε το Man Booker International Prize Lydia Davis, Το τέλος της ιστορίας. Η ιστορία του έργου ξεκινά από κάποια μεταγενέστερη φάση του τέλους της και όσο ξετυλίγεται προς τα πίσω, αποκαλύπτεται ως η ιστορία μιας σχέσης ανάμεσα στην ανώνυμη ηρωίδα του βιβλίου και σε έναν επίσης ανώνυμο άντρα, δώδεκα χρόνια μικρότερό της. Η σχέση έχει τελειώσει από καιρό, η αφηγήτρια ζει πια με έναν άλλο άνδρα, αλλά η σκέψη εκείνου του νεαρού φοιτητή δεν λέει να αποχωρήσει: διαποτίζει τα βιβλία που διαβάζει και μεταφράζει η ηρωίδα, όπως και το μυθιστόρημα που πασχίζει να γράψει, το οποίο είναι το μυθιστόρημα που διαβάζουμε. Η γραφή αποδεικνύεται λυτρωτική για την αφηγήτρια καθώς επαναφέρει στο μυαλό της ξανά τις στιγμές και τις λεπτομέρειες της σχέσης τους. Η μνήμη όμως παίζει παιχνίδια, η ταυτότητα του άντρα ξεθωριάζει και οι αναπολήσεις της χάνονται στο όριο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ρεαλισμό. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
📚Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός το γαλλικό ρομαντικό δράμα του Βίκτωρος Ουγκώ Μαρία Τυδώρ (Marie Tudor) σε μετάφραση Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη. Μέσα από μια πλοκή που κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή, ο Βίκτωρ Ουγκώ οικοδομεί τον χαρακτήρα της Μαρίας Τυδώρ πάνω σε μία αντινομία: Η Μαρία είναι βασίλισσα (η αιμοσταγής βασίλισσα), κρατάει την εξουσία στα χέρια της, αλλά είναι συνάμα και μια γυναίκα παραδομένη στη δίνη του πάθους. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση του πάθους απ’ τη μία πλευρά και του χρέους της ως βασίλισσα απ’ την άλλη, συνιστά την ουσία του δράματος. Το βιβλίο προλογίζει η Δέσποινα Προβατά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
🎭Η θεατρική παράσταση Κορσάζ είναι θεατρική μεταφορά διηγημάτων της Μαρίνας Σωτηροπούλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Όστρια. Μια διαφορετική παράσταση διανθισμένη με μουσική, χορό και τραγούδια. Εσωτερικές αναζητήσεις, υπαρξιακά ζητήματα, ανεκπλήρωτοι έρωτες και απωθημένα, έρχονται στο προσκήνιο κάτω από το πρίσμα συγκεκριμένων συνθηκών, για να φωτίσουν αλλιώς τις ζωές των ηρωίδων που είναι γυναίκες με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα. Παίζουν και σκηνοθετούν, αλφαβητικά: Πολυτίμη Αλεξάνδρα ΚαλομοίρηΙωάννα ΠροσμίτηΖωή Τριανταφυλλίδη. Πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Δημήτρης Χαλούλος. Χορογραφίες: Πολυτίμη Αλεξάνδρα Καλομοίρη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σίμος Παπαναστασόπουλος. Τις Κυριακές του Δεκέμβρη στον Πολυχώρο Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, Πλατ. Αμερικής, 2108673655).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη