Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Σοφία Ολυμπίου

Η Σοφία Ολυμπίου γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και πήρε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Ήταν κόρη των ηθοποιών Γιάννη Χαλκιόπουλου (γιος με τη σειρά του των ηθοποιών Νίκου και Σοφίας Χαλκιόπουλου) και Έλλης Λαλαούνη (κόρης με τη σειρά της τής ηθοποιού Ολυμπίας Δαμάσκου-Λαλαούνη). Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Γιώργου Ολύμπιου και του ηθοποιού Χριστόφορου Καζαντζίδη. Πού να γλυτώσει λοιπόν από το θεατρικό σανίδι η αγαπημένη μας ηθοποιός; Πέθανε πρόσφατα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Στο θέατρο έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως όμως διέπρεψε στην επιθεώρηση. Στη φωτογραφία, πρόβα από την παράσταση «Η βίδα» (θέατρο Αλάμπρα, 1987-1988) με τους: Σταμάτη Φασουλή, Άννα Φόνσου, Χρήστο Μάντζαρη, Αργύρη Παυλίδη, Μπάμπη Σαρηγιαννίδη, Κατιάνα Μπαλανίκα, Φανή Πολέμη και Ανδρέα Μπάρκουλη.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 10 ταινίες, με πρώτη την «Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ» (1960) ενώ σε δεύτερη ταινία εμφανίστηκε 23 ολόκληρα χρόνια αργότερα, στην «Τρελλός και πάσης Ελλάδος» (1983)! Μου έκανε εντύπωση πως στον «Δολοφόνο» εμφανίστηκε να παίζει τη φίλη της Δήμητρας Σερεμέτη, άλλης αγαπημένης μορφής κυρίως από τη δεκαετία του 1980, η οποία εμφανιζόταν τότε για δεύτερη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο! Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2006, στην «Πανδώρα».
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε κυρίως από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, με πρωταγωνιστικούς ρόλους και γκεστ εμφανίσεις σε πάμπολλες σειρές («Ο ζητιάνος», «Ντόλτσε βίτα», «Το δις εξαμαρτείν», «Μαύρη χρυσαλλίδα» κ.ά.), με χαρακτηριστικότερους ρόλους αυτούς της μάνας στις σειρές «Ασυνήθεις ύποπτοι» (MEGA, 1996-1997) και «΄Ακρως οικογενειακόν» (ΑΝΤ1, 2001-2002 και 2002-2003). Τελευταία της συμμετοχή ήταν στο «Αν υπήρχες θα σε χώριζα» (MEGA, 2007-2008) για μόλις 9 επεισόδια.
Επίσης εμφανίστηκε σε επιλεγμένες παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» μεταξύ 1970-1980. Στη φωτογραφία, σκηνή από το έργο «Η επιστροφή του ευεργέτη» του Βαγγέλη Γκούφα (19/1/1983). Προς έκπληξή μου, την εντόπισα ακόμη και σε 1 επεισόδιο της ξένης σειράς «Agatha Christie’s Poirot» και συγκεκριμένα στο «Έγκλημα στη Ρόδο» (1989).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη