Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τον Οκτώβριο...

Επιλεγμένα πολιτιστικά και λογοτεχνικά δρώμενα για τον Οκτώβρη του 2017. Η ανάρτηση ενημερώνεται καθημερινά με ό,τι νεότερο.
🎥Το Micro μ ανακοίνωσε τις ταινίες μικρού μήκους που θα συμμετάσχουν στην έβδομη διοργάνωση του φεστιβάλ στις 14 Οκτωβρίου 2017 στις 19:00 (ώρα Ελλάδος). Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι αιτήσεις συμμετοχής άγγιξαν σχεδόν τριψήφιο αριθμό υπογραμμίζοντας την αγάπη και το πείσμα έναντι των καιρών που έχουν οι Έλληνες μικρομηκάδες. Οι ταινίες όπως κάθε χρόνο, θα προβληθούν σε πάνω από δέκα πόλεις ταυτόχρονα, με στόχο να επικοινωνήσουν το έργο των κινηματογραφιστών στην ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό. Παράλληλα, η αγαπημένη ταινία του κοινού συνολικά, θα σηκώσει το «τρόπαιο» σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ των πόλεων στο τέλος της βραδιάς του φεστιβάλ. Πόλεις και τοποθεσίες: Αθήνα-Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θεσσαλονίκη-Cine Βακούρα, Ρόδος-Κινηματογράφος Παλλάς, Χανιά-Studio OXO NOU, Ηράκλειο-Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου, Ξάνθη-Λαογραφικό Μουσείο, Πάτρα-Κινηματογράφος Πάνθεον, Τρίπολη-Cine Ville, Σαντορίνη-Οινοποιείο Μπουτάρη, Ιωάννινα-Θέατρο Καμπέρειο, Βόλος-Κτήριο Μεταξουργείου, Βερολίνο-Institut français -Salle Boris, Παρίσι-ΤΒΑ, Οδησσός-Παράρτημα Ε.Ι.Π., Αλεξάνδρεια-Jessuit Cultural Center.
Οι ταινίες που πήραν το εισιτήριο (αλφαβητικά) είναι οι εξής:
1. « All of me » της Δάφνης Σμον
2. « Diversity » του Δημήτρη Μανιώρου
3. «Αυστραλία» του Δημήτρη Ζάχου
4. «Γυμνά Σώματα» του Γιώργου Λινάρδου
5. «Έλλη» του Μιλτιάδη Χρηστίδη
6. «Η ζωή ενός νεκρού» του Ορφέα Περετζή
7. «Η Χέλγκα Είναι στο Λουντ» της Θελγίας Πετράκη
8. «Κρεατομηχανή» του Κυριάκου Αναστασίου
9. «Μαμά Γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη
10. «Μείον ένα» της Νατάσσας Ξύδη
11. «Οι αναμνήσεις μιας κούκλας» του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
12. «Προφιτερόλ» της Χρυσάνθης Καρφή Κώη
13. «Το μανάβικο» του Μιχάλη Μαθιουδάκη
14. «Το πτώμα ήταν νεκρό» του Κων/νου Φραγκούλη
15. «10 days that #rect Eugene Muller»των Γιάννη Συκοβάρη και Τάσου Γραμματόση
🎤 Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ξεκινά τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή περιοδεία που έγινε ποτέ από Έλληνα stand up κωμικό. Εννιά μέρες (6-14 Οκτωβρίου), 7 χώρες, 9 πόλεις, 10 μοναδικές παραστάσεις! Συγκεκριμένα: πρώτος σταθμός οι Βρεξέλλες, Clique Art στις 6 Οκτωβρίου. Ακολουθούν: Βερολίνο, Du Beast, 7 Οκτωβρίου. Μάντεστερ, Gullivers, 8 Οκτωβρίου. Βιέννη, Tunnel Live, 9 Οκτωβρίου. Αμστερντάμ, Comedy Cafe, 10 Οκτωβρίου. Ζυρίχη, ComedyHaus, 11 Οκτωβρίου. Λονδίνο, 229 The Venue, 12 Οκτωβρίου. Εδιμβούργο, The Tron, 13 Οκτωβρίου και Όσλο, Cosmopolite, 14 Οκτωβρίου. Εντυπώσεις από δική του παράσταση έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα στο koukidaki ενώ θα βρείτε και μια συνέντευξή του. Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο www.jasonkaldis.com και www.xatzi.gr
📖Από τον Οκτώβριο έρχονται νέα ενδιαφέροντα βιβλία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και συγκεκριμένα: Μια όμορφη ιστορία, Το λευκό λιοντάρι, του βραβευμένου Jim Helmore, σε εικονογράφηση Richard Jones στην οποία θα διαβάσουμε για την απρόσμενη φιλία της μικρής ηρωίδας με ένα λευκό λιοντάρι. Θα ακολουθήσει το βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου, Πού πήγε ο παππούς; σε εικονογράφηση Mariona Cabassa, για τον αποχαιρετισμό και την συμφιλίωση με την απώλεια. Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη μάς διηγείται την απίστευτη μα αληθινή ιστορία του William Kamkwamba ο οποίος σε συνεργασία με τον Bryan Mealer περιγράφει πώς κατάφερε με ένα εγχειρίδιο φυσικής και μερικά παλιοσίδερα να φτιάξει έναν ανεμόμυλο προσφέροντας καθαρό νερό και ηλεκτρισμό στο χωριό του. Τέλος, αναζητήστε το εικονογραφημένο Είσαι ένα θαύμα της R. J. Palacio όπου ο Όγκι, το αγόρι με το ασυνήθιστο πρόσωπο, προσφέρει αφορμή σε γονείς και δασκάλους να μιλήσουν για τη συμπόνοια, την ευγένεια και τη διαφορετικότητα. Μάλιστα, η ταινία, με την Julia Roberts και τον Owen Wilson, αναμένεται και στην Ελλάδα στο τέλος του 2017.
📚Μένοντας στις νέες εκδόσεις, αξίζει να αναζητήσετε το πρώτο μέρος της τριλογίας Expansion Chronicles του Αργύρη Σ. Μάρδα, Αναγέννηση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη (ακολουθεί η Συστράτευση και ο Νέος Κόσμος). Στην Αναγέννηση ο συγγραφέας αναλύει την πρώτη φάση του οράματός του για μια νέα ανθρωπότητα η οποία, απελευθερωμένη από την τοξικότητα, οδηγείται σε έναν νέο πολιτισμό που ορίζεται από την ανιδιοτελή αγάπη και αποδοχή.
🎨Μη χάσετε την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Local Stories σε επιμέλεια Νίνας Κασσιανού στην ΔΛ Gallery (Τρίτη-Πέμπτη 11:00-19:00, Παρασκευή 11:00-20:00 και Σάββατο 11:00-16:00) ως τις 11 Νοεμβρίου. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Θεολογίτης, Δημήτρης Κοιλαλούς, Μαρία Μαυροπούλου, Λία Ναλμπαντίδου, Καμίλο Νόλλας, Ρέα Παπαδοπούλου, Χρύσα Τσοβίλη, Έφη Χαλιόρη, Virgilio Ferreira, Dominika Gesicka, Ellen Kooi.
🎤Επίσης, μην αμελήσετε να δείτε την stand up comedy Δες το θετικό + μωρό του Λάμπρου Φισφή στις 6, 7 στις 21:15 και 8 Οκτωβρίου στις 19:00 και στις 21:15 στο θέατρο Βέμπο (Καρόλου 18, Αθήνα)
🎭Αυτόν το μήνα, θα δείτε και τα Χαιρετίσματα στην Μπέρθα στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, 2106453330) Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 -περιορισμένες παραστάσεις μόνο για τον Οκτώβρη- βασισμένο στα μονόπρακτα του Τένεσσι Ουίλλιαμς, Το σκοτεινό δωμάτιο, Γιατί καπνίζεις τόσο πολύ Λίλλυ και Χαιρετίσματα από την Μπέρθα, ενωμένα σε ένα ενιαίο έργο κατά τη διάρκεια του οποίου ακούγονται αποσπάσματα και από τα μονόπρακτα Λαίδη Φθειροσόλ και Προς κατεδάφιση τού ίδιου συγγραφέα, με τις φωνές των ηθοποιών: Γιώργου Νινιού, Βάσιας Χρονοπούλου και Λευτέρη Βενιάδη. Μετάφραση: Θωμαΐς Κρητικού, Μάρω Μελισσάρη / Απόδοση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά / Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς / Κοστούμια: Ιόλη Μιχαλοπούλου / Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης / Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου / Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος / Παίζουν: Θωμαΐς Κρητικού και Μάρω Μελισσάρη
👉Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30 στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Αφιέρωμα στον Βασίλη Κατσικονούρη του Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου και του περιοδικού Θεατρογραφίες. Την εκδήλωση προλογίζουν οι: Μαρίκα Θωμαδάκη (καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου, τ. Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Δέσποινα Κοσμοπούλου (διδάκτωρ του ΕΚΠΑ). Μιλούν: Ευανθία Στιβανάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας), Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου). Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Ηλίας Λογοθέτης. Τέλος, ο λόγος θα δοθεί στον συγγραφέα που θα συνομιλήσει με το κοινό.
🎭Από τις 16 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Επί Κολωνώ μπορείτε να δείτε την παράσταση Καλιφόρνια ντρίμιν σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά. Το επίκαιρο έργο που διαποτίζεται από το αιχμηρό χιούμορ του Βασίλη Κατσικονούρη έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κωμωδίας, αλλά όχι μόνο. Δύο κορίτσια και δύο αγόρια πιάνονται από την πρώτη σανίδα ονείρου χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Παρασύρονται σε περιπέτειες που προκαλούν γέλια όμως αφήνουν πικρή τη γεύση. Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Σεβίνα Μαραγκού και Γιώργος Σύρμας.
🎭Στις 14 Οκτωβρίου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, στον Πολυχώρο Πράξις (Γ.Κολοκοτρώνη 12 & Βεΐκου, Κουκάκι, 6993723117) μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ του Ο. Σαίξπηρ σε διασκευή, μετάφραση και σκηνοθεσία Νίκης Τριανταφυλλίδη. Παίζουν: Θάνος Καπρέλης, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Σοφία Σωληναραίου και Αλεξάνδρα Πολυτίμη Καλομοίρη.
🎤Το Prairie & Rust Fest πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και τείνει πλέον να γίνει θεσμός. Το φετινό, τετραήμερο Prairie & Rust Fest Vol. 3 φιλοξενείται από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου στη σκηνή του The ZOO (Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι, 2106745375). Αυτή τη φορά διευρύνεται και συσπειρώνει στις γραμμές του εννέα από τα πιο γνωστά ανεξάρτητα συγκροτήματα της πόλης, που κουβαλάνε στις αποσκευές τους την τεράστια μουσική παράδοση της "άλλης" Αμερικής, φιλτραρισμένη μέσα από τον θαμπό ορίζοντα της Αθήνας του 2017.
-Πέμπτη 19 Οκτωβρίου | 22:.00
· Λάμπρος Παπαλέξης & Οι Χτισμένες... των Θεμελίων
· Johnie Thin Trio
-Παρασκευή 20 Οκτωβρίου | 22:00
· Penny Dreadful
· Grey River & The Smoky Mountain
-Σάββατο 21 Οκτωβρίου | 22:00
· Dustbowl
· Sounds Like Barley
· Rosewood Brothers
-Κυριακή 22 Οκτωβρίου | 22:00
· Robert Sin & The Huckleberries
· Small Chanter

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη