Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Βασίλης Μαυρομάτης

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Απριλίου 1939 (σύμφωνα με το προσωπικό του προφίλ στο facebook) και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1957. Ίδρυσε και διηύθυνε τις μπουάτ "Παράγκα" και "Αυλαία". Ιδρυτής το 1988 και Πρόεδρος στο 1ο έτος του Σωματείου Ερμηνευτών Διαφημιστικών Κειμένων (Σ.Ε.ΔΙ.Κ.). Δημιούργησε δικό του studio ηχογράφησης, το Studio Sting. Τον τελευταίο καιρό ζούσε στον νομό Καρδίτσας, όπου λειτουργούσε τον ξενώνα «Λήθης Δώμα» και ταυτόχρονα ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με την ομάδα «Θέατρο Όψεις». Αποσύρθηκε στα Χανιά, όπου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βενιζέλειου Ωδείου. Είναι ανιψιός του ηθοποιού Πέτρου Γιαννακού (του γνωστού Κοκοβιού) και υπήρξε σύζυγος της τραγουδίστριας Καίτης Χωματά, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες και της ηθοποιού Λίλας Καφαντάρη, με την οποία απέκτησαν τη σήμερα επίσης ηθοποιό Ηλιάννα Μαυρομάτη. Έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 2017. Η ανωτέρω φωτογραφία είναι του 1963.

Με τη χαρακτηριστική του φωνή και την υποκριτική του δεινότητα εμφανίστηκε σε θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και σε τουλάχιστον 180 παραστάσεις ευρέος ρεπερτορίου ενώ ο ίδιος σκηνοθέτησε πάνω από 20. Ακάματος, συνέχιζε τουλάχιστον ως το 2014 να ερμηνεύει δύσκολους ρόλους όπως στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» (Πάτρα, 2013) ή σε δικά του κείμενα όπως «Μας διαλύσανε» (Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, 2014).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε διαπιστωμένα 28 ταινίες, με πρώτη τη «Δούκισσα της Πλακεντίας» (1956). Συνέχισε να εμφανίζεται ως το 1976, οπότε και στράφηκε στην τηλεόραση, για να εμφανιστεί είκοσι χρόνια αργότερα στην ταινία «Καβάφης» (1996) και το 2010 στο «Πέταγμα του κύκνου». Με το όνομά του υπέγραψε επιπλέον τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας «Σκιές στην άμμο» (1970), με πρωταγωνίστρια την τότε σύζυγό του, Καίτη Χωματά. Σε αυτήν την ταινία ακούγονται τα τραγούδια που διαμόρφωσαν τα κατοπινά χρόνια: «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Μαυρομαλλούσα κοπελιά» κ.ά. Παραδόξως, ο ηθοποιός έγραψε και σενάριο, συγκεκριμένα της ταινίας «Του χωρισμού ο πόνος» (1965). Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε σε μέχρι στιγμής διαπιστωμένα τέσσερις βιντεοταινίες, εκ των οποίων στη «Μάγια» (1989) έπαιξε με την τότε σύζυγό του, Λίλα Καφαντάρη, έχοντας γράψει και το σενάριο.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα, όπως: «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974), «Ναυτικές ιστορίες» (ΥΕΝΕΔ, 1978-1979), «Λωξάντρα» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980, μόνο για 14 επ.), «Φόβος και πάθος» (ΑΝΤ1, 1990-1991) κ.ά. με τελευταία συμμετοχή στο remake της σειράς «Γιούγκερμαν» (ΑΝΤ1, 2007-2008). Επίσης συμμετείχε σε λίγες παραστάσεις του τηλεοπτικού «Θεάτρου της Δευτέρας», κυρίως στη δεκαετία του 1970. Στην ανωτέρω φωτογραφία, στον ωραιότατο ρόλο του «Επαμεινώνδα» από τη σειρά «Λωξάντρα».
Η υπέροχη, βαθιά φωνή του αποτυπώθηκε σε πάμπολλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, γι’ αυτό και βραβεύτηκε ως καλύτερος εκφωνητής στο Φεστιβάλ Διαφήμισης του 1991. Μάλιστα, ο ηθοποιός διαφήμισε και τσιγάρα τη δεκαετία του 1970 σε έντυπη καταχώριση στον περιοδικό Τύπο της εποχής.
Παρ’ όλη τη λαμπρή πορεία του σημαντικού αυτού ηθοποιού μόνο ένα εξώφυλλο έχω καταφέρει να εντοπίσω, το ανωτέρω (30/10/1984).
Ο ηθοποιός με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον εκδότη της «Απογευματινής» και της «Ακροπόλεως» τη δεκαετία του 1960 Νάσο Μπότση σε γλέντι της εποχής.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 2 και 7 είναι από το προσωπικό προφίλ του ηθοποιού στο facebook.
Η εικόνα 5 είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ., www.elia.org.gr).
Οι υπόλοιπες εικόνες και τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη