Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

To Ρέκβιεμ του Σαββάτου

Το έκτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν από το δίδυμο Nicci French είναι σίγουρα ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που εμβαθύνει σε επίπεδο ψυχογραφήματος στις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, κάτι που προσωπικά μου αρέσει όταν συμβαίνει σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, να μη μένει δηλαδή αυστηρά στην πλοκή των γεγονότων, αλλά να αναλύει τη ψυχοσύνθεση διεισδυτικά έτσι ώστε να αφήνει μέχρι και διδακτικά συμπεράσματα.

Χωρίς να έχω διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, συμπάθησα αμέσως την κεντρική πρωταγωνίστρια και απορροφήθηκα γρήγορα στις σελίδες του, κάνοντας υποθέσεις για τον πιθανό ύποπτο μιας αποτρόπαιης ομαδικής οικογενειακής δολοφονίας που είχε ως κατάληξη την καταδίκη της έφηβης τότε Χάνα, του μοναδικού μέλους της οικογένειας που γλίτωσε και τελικά ενοχοποιήθηκε.

Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, χωρίς να έχει κενά ή πολύ μεγάλες περιγραφές, τοποθετεί ίσες πιθανότητες στον κάθε ύποπτο, γεγονός που ενεργοποιεί συνεχώς τη σκέψη του αναγνώστη ο οποίος πλάθει παράλληλα σενάρια και κάνει εικασίες για την τελική έκβαση της υπόθεσης μέχρι και τις τελευταίες σελίδες. Αρκετά σκοτεινό, χωρίς να φτάνει στο όριο του τρομακτικού, δίνει έμφαση μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, ώστε το όλο κλίμα να είναι αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό.

Ωστόσο, μοναδική μου παρατήρηση είναι πως η ίδια η υπόθεση μερικούς ίσως να τους δυσαρεστήσει ως προς τα κίνητρα που αποδίδονται στον τελικό ένοχο ή ένοχη.

Το θετικό είναι πως αν και αποτελεί μέρος μιας σειράς βιβλίων μπορεί να διαβαστεί πραγματικά αυτόνομα με την προσωπική ιστορία της Φρίντας και των ανθρώπων που την πλαισιώνουν -προφανώς και στα προηγούμενα μέρη- να αποδίδεται σε μικρότερη έκταση χωρίς να επηρεάζει τη ροή της κεντρικής ιστορίας, αλλά αντιθέτως γεννά την περιέργεια να διαβαστούν και οι προηγούμενες πέντε ιστορίες.

Η σειρά έχει τους φανατικούς οπαδούς της οι οποίοι αναμένουν ήδη τη συνέχεια της ιστορίας και έχουν εντρυφήσει στη ζωή της Κλάιν, προσδοκώντας ένα λυτρωτικό τέλος στα δικά της δύσκολα μονοπάτια. Ένα μυθιστόρημα που θα κρατήσει την αγωνία σας, είτε είστε λάτρεις των αστυνομικών, είτε όχι. Περιμένουμε λοιπόν την έβδομη συνέχεια, η οποία λογικά θα σημάνει και το τέλος της σειράς, αφού κάθε μέρα της εβδομάδας έχει έξυπνα χαρίσει το όνομά της στον τίτλο του κάθε βιβλίου.
Μέχρι εκείνη την «Κυριακή», λοιπόν, καλή αναγνωστική συνέχεια.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα των Nicci French, Το ρέκβιεμ του Σαββάτου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Βρείτε το εδώ! Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
Πριν από δεκατρία χρόνια, η δεκαοκτάχρονη τότε Χάνα Ντόχερτι συνελήφθη για την άγρια δολοφονία της οικογένειάς της. Η αστυνομία θεώρησε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ξεκάθαρη και η Χάνα εγκλείστηκε έκτοτε σε ένα ψυχιατρείο υψίστης ασφαλείας.
Όταν ζητήθηκε από την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν να συναντήσει τη Χάνα και να δώσει τη δική της εκτίμηση για την περίπτωσή της, εκείνη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τρομακτική πραγματικότητα. Η Χάνα είναι τώρα πια μια τραγική μορφή, πρόωρα γερασμένη. Και η Φρίντα στοιχειώνεται από την υποψία πως η Χάνα είναι κι αυτή θύμα, όπως ακριβώς η υπόλοιπη οικογένειά της –πως κάτι δεν πήγε καλά στην αστυνομική έρευνα πριν από τόσα χρόνια.
Μην μπορώντας να αποσπάσει τη σκέψη της από την υπόθεση της Χάνα, η Φρίντα πιστεύει πως κάποιος κρύβει καλά την αλήθεια. Κάποιος ο οποίος είναι ικανός να φτάσει ως τα άκρα προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του...

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη