Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τάκης Μηλιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου 1922 (άλλες πηγές λένε για Οκτώβριο) και σπούδασε στις δραματικές σχολές Κωστή Μπαστιά και Δημήτρη Ροντήρη (αποφοίτησε από την τελευταία το 1942) παρατώντας τις σπουδές του στην ιατρική.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από το Αγρίνιο στις 17 Απριλίου 1985. Ήταν γιος των ηθοποιών Νίκου Μηλιάδη (πρωταγωνιστή του μουσικού θεάτρου) και Μαρίκας Ανθοπούλου-Μηλιάδη (τραγουδίστριας στην όπερα), αδερφός των ηθοποιών Σπύρου και Μαρίκας Μηλιάδη. Δεύτερη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Μπέττυ Μοσχονά και τελευταία η επίσης ηθοποιός Σάσα Καζέλη. Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα της παράστασης «Ένας βουλευτής σήμερα» (θέατρο Παπά, 1976-1977).

Εμφανίστηκε σε όλα τα είδη θεάτρου και υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση την επιθεώρηση. Πρώτα ως ηθοποιός, μετά ως πρωταγωνιστής και στο τέλος ως θιασάρχης υπηρέτησε αυτό το δύσκολο είδος για πολύ μεγάλο διάστημα, εντός και εκτός Ελλάδας, αφήνοντας εποχή για το εύρος του ταλέντου του. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε με τα σημαντικότερα ονόματα του θεάτρου: Άννα και Μαρία Καλουτά, Ορέστης Μακρής, Αλέκος Λειβαδίτης, Γιώργος Κάππης, Ρένα Ντορ.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε διαπιστωμένα σε 72 ταινίες, με πρώτη τη «Μεγάλη αγάπη» (1947) ενώ η δεύτερη εμφάνισή του άργησε εννιά ολόκληρα χρόνια («Γραφείο συνοικεσίων», 1956, από όπου και η φωτογραφία). Τελευταία του συμμετοχή ήταν στη «Νονά» (1981) ενώ έκανε και ένα βουβό πέρασμα δευτερολέπτων από την ταινία «Και οι 14 ήταν υπέροχοι» (1965, δεν αναγράφεται στους τίτλους αρχής). Στις περισσότερες από τις ταινίες αυτές ήταν στο πλάι του Θανάση Βέγγου, μιας και ήταν από τους αγαπημένους συνεργάτες του μεγάλου κωμικού.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές της δεκαετίας του 1970, από την πρώτη ιστορικά «εκπομπή συνεχείας» που λεγόταν «Το σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970) ως την «Η Θέμις έχει νεύρα» (ΕΙΡΤ, 1975-1976), «Γιούγκερμαν» (ΕΙΡΤ, 1976-1977), «Ο δρόμος» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1980) και άλλες. Εμφανίστηκε ακόμη και στο τηλεπαιχνίδι «Τα τετράγωνα των αστέρων» (ΕΡΤ, 1980). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα της δεκαετίας του 1970.
Άριστη ήταν η σχέση του με το ραδιόφωνο όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια. Δημιούργησε δικές του ραδιοφωνικές εκπομπές γράφοντας τα κείμενα και έχοντας την ευθύνη της παραγωγής, της παρουσίασης και της μουσικής επιμέλειας. Παράλληλα έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και επιθεωρήσεις που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο. Έγραφαν και παρουσίαζαν με τη Σάσα Καζέλη την ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής ραδιοφωνίας για τους Έλληνες της κεντρικής Ευρώπης. Σημείωσε μεγάλη ακροαματικότητα και διήρκεσε δέκα οκτώ χρόνια! Η φωτογραφία είναι από το θεατρικό πρόγραμμα «Γη SOS» (θέατρο Μινώα, μάλλον καλοκαίρι 1970, φωτογράφος Elite).
Αυτή η σημαντική καριέρα αποτυπώθηκε από τη μέχρι τώρα έρευνά μου σε ένα μόνο εξώφυλλο, το ανωτέρω (12/12/1959).
Και μια έκπληξη: ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα για τον ηθοποιό, από το περιοδικό «Καλλιτέχνης» (Μάης 1945).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι εικόνες 5 και 7 είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) (www.elia.org.gr).
Η εικόνα 2 είναι από το Διαδίκτυο, γι’ αυτό δεν κατάφερα να την τεκμηριώσω.
Οι υπόλοιπες εικόνες και το screenshot της ταινίας από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη