Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Όλα είναι σχετικά


«Όλα είναι σχετικά» τιτλοφορείται το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Δημήτρη Κατσαΐτη, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2016 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πρόκειται για μία καταιγιστική περιπέτεια, που σίγουρα αν ο συγγραφέας ήταν Αμερικανός, θα είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο για την πώληση των δικαιωμάτων του βιβλίου και τη μεταφορά αυτού στην μεγάλη οθόνη! Πήρα στα χέρια μου το συγκεκριμένο βιβλίο ανίδεος για το τι πρόκειται να συναντήσω μέσα στις σελίδες του, κι η αλήθεια είναι πως ξετυλίγοντας το πακέτο του ταχυδρόμου τρόμαξα λιγάκι με τον ευμεγέθη όγκο του.
Μα σαν η ανάγνωση ξεκίνησε, κάθε φόβος έσβησε!
Κι αυτό γιατί ο συγγραφέας κατάφερε απ' τις πρώτες κιόλας σελίδες του έργου του να εξάψει την περιέργεια μου, το αναγνωστικό μου ενδιαφέρον και να με παρασύρει σε ένα έντονα περιπετειώδες ταξίδι πλάι στους ήρωες του.

Όλα ξεκινούν στις 13 Νοεμβρίου το 2013, στην Νέα Υόρκη, όπου μία ομάδα λαμπρών επιστημόνων συγκεντρώνεται για να θέσει σε λειτουργία, ύστερα από αρκετά πειράματα και προσπάθειες, μία χρονομηχανή.
Τι γίνεται στην περίπτωση όμως, που υπάρχει ανάμεσα τους ένας προδότης;
Ένας προδότης που ακούει στο όνομα Άνγκελ. Τα σκοτεινά κίνητρα του οποίου τον ωθούν στο να σκορπίσει τον θάνατο ανάμεσα στους συναδέλφους του, αλλά και να γυρίσει πίσω στον χρόνο για την εκπλήρωση αυτών...
Στην Νέα Υόρκη ενός άλλου κόσμου, ο αστυνομικός ντετέκτιβ Κάρτερ Τζόουνς καλείται, έπειτα από ένα συνταρακτικά σκληρό γεγονός, να γυρίσει στον χρόνο, να βρει τον Άνγκελ και να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εκπλήρωση των σκοτεινών του επιθυμιών.
Θα ξεπεράσει άραγε ο Κάρτερ όλα εκείνα τα εμπόδια που θα ξεπροβάλλουν στο δρόμο του;
Θα καταφέρει να αλλάξει την πορεία του πλανήτη και τα καταστροφικά γεγονότα που γράφτηκαν ανεξίτηλα στα τετράδια της Παγκόσμιας Ιστορίας;

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Δημήτρης Κατσαΐτης δημιούργησε με επιτυχία ένα πληθωρικό μυθιστόρημα, ασφυχτικά γεμάτο με σκηνές δράσης και περιπέτειας, σκηνές διαβάσματος πραγματικά αξέχαστες, μιας κι ο συγγραφέας μέσα απ' την τεράστια κινητικότητα, αλλά και κινηματογραφικότητα που διακρίνουν το βιβλίο του, πλάθει ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη, με αυτό της αγωνίας για το τι θα συμβεί παρακάτω να κυριαρχεί σε όλη την έκταση του έργου!
Ο κ. Κατσαΐτης αν και "φρέσκος" στον χώρο της λογοτεχνίας έχει έναν αξιοζήλευτο τρόπο γραφής, που σε αρκετά σημεία μου θύμισε αγαπημένους Αμερικανούς, αλλά και κάποιους Άγγλους συγγραφείς. Συγκεκριμένα, ο λόγος του διακρίνεται για την λεπτομερή περιγραφικότητα του, αφού εκτός από τις περιγραφές αναφορικά με τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματα των ηρώων του, ο συγγραφέας αφιερώνει σημαντικό χώρο στην περιγραφή του φόντου πάνω στο οποίο τοποθετείται η δράση των ηρώων. Υπήρχαν φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης που είχα την αίσθηση ότι ο συγγραφέας εστίαζε σε μικρές, αμυδρές ίσως, λεπτομέρειες του χώρου!
Έναν τρόπο γραφής σπαρταριστό, που καταφέρνει να δώσει πνοή και κίνηση σε κάθε λέξη του βιβλίου, με αποτέλεσμα οι εικόνες να ξεπηδούν απ' τις σελίδες του μυθιστορήματος, τα αισθήματα, οι σκέψεις και τα αδιέξοδα των ηρώων να σαρκοποιούνται κι ο αναγνώστης να τα βιώνει σε απόλυτο βαθμό! Στον λόγο του επίσης, θα μπορούσε να διακρίνει κανείς στοιχεία έξυπνου χιούμορ, καθώς και ειρωνείας, που δημιουργούν στα χείλη του αναγνώστη αβίαστα χαμόγελα!

Το μυθιστόρημα αυτό βρίθει πληροφοριών όχι μόνο ιστορικών σχετικά με τον Χίτλερ και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και πληροφοριών που σχετίζονται με γενικότερες επιστημονικές και όχι μόνο γνώσεις, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο το μορφωτικό υπόβαθρο του συγγραφέα, αλλά και την κοπιαστική του ερευνητική εργασία, για να καταφέρει την εναρμονισμένη ένταξη τους στο κείμενο. Η ευχέρεια στη χρήση των ιστορικών κυρίως πληροφοριών και η έντεχνη ένταξη τους στην πλοκή του μυθιστορήματος ίσως αποτελεί κάποιο είδος προπομπού για κάποιο μελλοντικό ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα.
Ολοκληρώνοντας, ιδιαίτερο σημείο του βιβλίου, που αρχικά ξαφνιάζει τον αναγνώστη, μα καθώς οι σελίδες προχωρούν και ξεδιπλώνεται η κεντρική πλοκή του βιβλίου δένουν κατά κάποιο τρόπο με αυτή, αποτελούν οι αυτόνομες φαινομενικά ιστορίες δευτεραγωνιστών. Ιστορίες "σκόρπιες", που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε διάφορα μέρη του κόσμου! Ιστορίες εξίσου περιπετειώδεις που κόβουν την ανάσα του αναγνώστη!

Προσωπικά, λοιπόν, η ανάγνωση του μυθιστορήματος «Όλα είναι σχετικά» ήταν μία άκρως διδακτική, αλλά και περιπετειώδης εμπειρία, μία εμπειρία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό!
Ήταν ένα ανάγνωσμα που με κράτησε αιχμάλωτο των σελίδων του, καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του, παρά τον μεγάλο όγκο του, γεγονός πραγματικά ευχάριστο, μέσα από το οποίο διακρίνεται με τρόπο ξεκάθαρο η συγγραφική δεινότητα του κ. Κατσαΐτη!
Κλείνοντας, το «Όλα είναι σχετικά» είναι ένα μυθιστόρημα, που το προτείνω δίχως δεύτερη σκέψη, σε όλους εσάς που θέλετε αυτό το καλοκαίρι να ζήσετε μεγάλες αναγνωστικές συγκινήσεις!



Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Κατσαΐτη, Όλα είναι σχετικά, κυκλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή.

Περισσότερα από/για τον Δημήτρη Κατσαΐτη:

Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη