Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Στέλιος Κανάκης και οι Ιερές βλακείες

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Σ.Κ.: Απ’ τις Κυριακάτικες καμπάνες. Είπα αντί να βρίζω να γράψω ένα βιβλίο. Είχα κι ένα κακό προηγούμενο με την χριστιανική εκκλησία. Έφηβο με είχαν αποβάλει από το κατηχητικό, έχασα την Αργυρούλα και χάθηκε ένας μεγάλος έρωτας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Στην Αθήνα. Στο γραφείο μου. Στον υπολογιστή. Καθισμένος.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Σ.Κ.: Περίπου δύο χρόνια. Ενδιάμεσα έκανα κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Σ.Κ.: Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για τις ιερές βλακείες που μας ταλανίζουν. Ανοσιούργημα κατά τους μεγαλοπαπάδες. Ένας μάλιστα, ο κος Μεντζελόπουλος (μητροπολίτης Πειραιά) έχει ζητήσει την ποινική μου δίωξη.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Σ.Κ.: Διαστάσεις 14 x 21 cm, 352 σελίδες, χαρτί σαμουά 80 gr, εξώφυλλο 300 gr, τετραχρωμία και ματ πλαστικοποίηση. Στο εξώφυλλο, σε σκίτσο, απεικονίζεται μια στρέβλωση της εξελικτικής διαδικασίας λόγω χριστιανισμού. Αλλά μάλλον εσείς ρωτάτε κάτι άλλο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Γενικά όλη την διαδικασία γράφοντάς το. Κυρίως την έρευνα. Τη μυρωδιά του όταν το πήρα στα χέρια μου. Χαρτί, πετρέλαιο και γνώση.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Σ.Κ.: Ευτυχώς η ανθρωπότητα έχει να επιδείξει πολλούς ήρωες. Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο αλλά πολλοί με έχουν εμπνεύσει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Σ.Κ.: Εξαρτάται από την χρήση. Αν το διαβάσει γέλιο, γνώση κι ίσως θυμό για το ρόλο και την ανοησία του χριστιανικού ανορθολογισμού.
Ξέρω όμως και φίλες μου που το δώρισα και το χρησιμοποίησαν για… σουπλά. Στους… βιβλιοφάγους, ίσως, κάποια δυσπεψία. Να αποφύγουν το εξώφυλλο. Οι χρωστικές είναι τοξικές.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Σ.Κ.: Σχετικά με το μέγεθος που θα έχει το λιθαράκι ή το ίχνος που θα αφήσω πίσω μου.

Φοβάστε...
Σ.Κ.: Την ανοησία πολλών ανθρώπων. Είναι… ακαταμάχητη!

Αγαπάτε...
Σ.Κ.: Ανθρώπους, ιδέες, αξίες, ιδανικά… την Άνδρο!

Ελπίζετε...
Σ.Κ.: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που μου υποβάλλετε αυτήν την ερώτηση.
Προχωρήστε στην επόμενη.

Θέλετε...
Σ.Κ.: Το γκρέμισμα του καπιταλισμού. Την μετατροπή των εκκλησιών σε ευαγή ιδρύματα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Σ.Κ.: Αυτοί που θα το διαβάσουν.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Σ.Κ.: Για να μάθετε γιατί στα τηλεοπτικά πάνελς φωνάζουνε παπάδες κι όχι επιστήμονες ή πουτάνες που, τουλάχιστον, διαθέτουν και κοινωνική εμπειρία.

Γιατί δεν πρέπει;
Σ.Κ.: Είπα εγώ πως δεν πρέπει;

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Σ.Κ.: Συνήθως στα βιβλιοπωλεία. Καταβάλλοντας το αντίτιμο φυσικά.
Έχω και κάνα δυο αντίτυπα σπίτι μου.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Σ.Κ.: Όπου ορίσουμε τόπο συνάντησης. Θα είμαι στην ώρα μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Σ.Κ.: Το κόκκινο. Το εξώφυλλο όμως είναι μπλε.

Ποια μουσική;
Σ.Κ.: Τα κουαρτέτα εγχόρδων του Μπετόβεν. Ο κύκλος τραγουδιών «Η ωραία Μυλωνού», του Σούμπερτ. «Η καντάτα του καφέ» του Γ. Σ. Μπαχ.

Ποιο άρωμα;
Σ.Κ.: Η Acqua di Gio του G. Armani, η Cool Water του Davidoff. Pour Homme!

Ποιο συναίσθημα;
Σ.Κ.: Αγανάκτηση για το ρόλο του χριστιανισμού στην αποχαύνωση των μαζών, στο πισωγύρισμα της επιστήμης, στον σκοταδισμό.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Σ.Κ.: Σουπλά!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Σ.Κ.: Μα… δεν είμαι. Απλώς γράφω. Είμαι αυτά που μπορώ. Θα ήθελα όμως να είμαι θεωρητικός φυσικός ή αστροφυσικός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Σ.Κ.: Πολλούς! Υπό την έννοια των επόμενων έργων τους. Ευτυχώς οι καλοί είναι περισσότεροι κι απ’ τους ήρωες και πρέπει να προλάβω.
Έχω μια βιβλιοθήκη με περίπου 20.000 τίτλους. Το θεωρώ έργο ζωής.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Σ.Κ.: Προφανώς ναι -ειδικά στον τρόπο που γράφω. Άλλωστε δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις. Όσο για τη ζωή ή τον τρόπο που σκέφτομαι, δεν είναι ανάγκη να είναι συγγραφέας. Οι θεωρητικοί του Μαρξισμού - Λενινισμού, μεγάλοι Μουσουργοί, Επιστήμονες, Επαναστάτες… κι ένας… παπάς! Ο Αβάς Μελιέ (1664-1729). Μεταξύ των άλλων είχε πει για τον θεό των χριστιανών:
«Είναι αδύνατο να αγαπάμε ένα ον του οποίου η σκέψη μας προκαλεί τρόμο και η δικαιοσύνη του μας κάνει να τρέμουμε. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο ένα θεό τόσο βάρβαρο ώστε να επιθυμεί την αιώνια καταδίκη μας σε βασανιστήρια»;

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Σ.Κ.: Μέχρι τώρα γράφω δοκίμια. Αν γράψω λογοτέχνημα φαντάζομαι θα ισχύσουν και τα δύο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Σ.Κ.: Φαντασία, εμπειρία, γνώση, υπομονή, επιμονή… Αλλά και να ‘χεις κάτι σοβαρό να πεις.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Σ.Κ.: Το αν θα εμπνεύσει. Αν θα προσφέρει κάτι στον αναγνώστη.
Ενδεχομένως και (ακόμη καλύτερα) αν θα επιδράσει στη ζωή του.

Τι την αποτυχία;
Σ.Κ.: Να συμμετέχει σε διαγωνισμό αναγνωσιμότητας.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Σ.Κ.: Η… βιβλιοφαγία ίσως. Η αναγνωσιμότητα και η φιλαναγνωσία ποτέ! Μεταξύ του… σεξ μπορούμε να διαβάζουμε άφοβα. Όσο κι αν διαρκεί το ενδιάμεσο διάστημα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Σ.Κ.: Γηράσκω ζώντας, μαθαίνοντας και διδασκόμενος. Με το γηράσκω βεβαίως υπάρχει ένα πρόβλημα.
Επίσης: Τι θα γίνει με τους «μαλάκες», ρε παιδιά;
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το βιβλίο του Στέλιου Κανάκη, Ιερές βλακείες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις.

Στην περίληψη λέει:
Οι παπάδες παρελαύνουν καθημερινά από τα τηλεοπτικά τραπέζια με επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και άλλα θέματα και αφήνουμε τους επιστήμονες να ασχολούνται με τον... καιρό!
Αναλογιστήκατε ποτέ γιατί παπάδες και όχι επιπλοποιοί, υδραυλικοί, ακόμη και πουτάνες, με δεδομένη την περισσότερη εμπειρία τους;
Μετρήστε τις εκκλησίες και αντιπαραβάλλετε με τα ολιγάριθμα νοσοκομεία.
Επενδύουμε περισσότερο στη μεταθανάτιο ανυπαρξία μας παρά στην υγεία της παρουσίας μας. Κι αν κρίνονται τόσο αποτελεσματικές οι εκκλησίες και οι κάθε λογής ναοί, γιατί δεν καταργούμε τα νοσοκομεία;
Κάποτε πρέπει να διαλέξουμε: Γιατρούς ή παπάδες; Επιστήμονες ή απατεώνες; Γνώση ή αποχαύνωση;

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Εντύποις προσφέρουν δύο αντίτυπα του βιβλίου του Στέλιου Κανάκη σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Εντύποις.
k
Καλή τύχη!

Ο Στέλιος Κανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Έχει εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις, κυρίως του βιβλίου και είναι εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση. Έχει γράψει μελέτες για την κλασσική μουσική, το «Ιερές Βλακείες» (εκδόσεις Εντύποις) και το «Η Αγρία Γραφή» (εκδόσεις ΚΨΜ). Προσεχώς εκδίδεται το νέο του βιβλίο «Τ’ άστρα στο κεφάλι μας», περί αστρολόγων και θυμάτων, από τις εκδόσεις Εντύποις.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη