Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Χάρης Βασιλάκος Εκεί που πετάει ο νους

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Β.: Το Εκεί Που Πετάει Ο Νους προέκυψε εξ ενστίκτου, όπως συνηθίζω να λέω. Τα περιβόητα 30 χρόνια μου χτύπησαν την πόρτα κι έφεραν αλλαγές. Είπα να τις κάνω λέξεις για να τις ξορκίσω!

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Χ.Β.: Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στη γενέτειρά μου, τη Σπάρτη, η οποία τελικά λειτούργησε πολύ αποσυμπιεστικά.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Β.: Κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Έγραφα μόνο όταν είχα λόγο να το κάνω και όχι γιατί έπρεπε. Κάθε λέξη έχει το λόγο ύπαρξής της στο βιβλίο αυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Β.: Αλλαγή πλεύσης!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Β.: Πρόκειται για 60 εξομολογήσεις, φαινομενικά αυτοτελείς, οι οποίες δένονται σε μία 61η... συνεδρία. Κεντρικός ήρωας ο Οδυσσέας, ο οποίος ξεκινάει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Οι αποσπασματικές ιστορίες ζητούν το δικό τους χώρο στο μυαλό του, μέχρι που έρχεται μία μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα να αλλάξει τα πάντα…

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Β.: Αγάπησα και συνεχίζω να αγαπάω τις αντιθέσεις του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Χ.Β.: Η Ασημίνα! Δίχως να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο, θεωρώ ότι σημαδεύει την ιστορία και ενώνει τα κομμάτια με τη σιωπή της.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Β.: Νομίζω... δεύτερες σκέψεις!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Χ.Β.: Θα φανεί κλισέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι η υγεία των δικών μου ανθρώπων.

Φοβάστε...
Χ.Β.: Τη μοναξιά.

Αγαπάτε...
Χ.Β.: Τους ανθρώπους με ελεύθερη σκέψη, ανοιχτή καρδιά και απλωμένα χέρια.

Ελπίζετε...
Χ.Β.: Ότι κάποια στιγμή θα βρει ο τόπος μου τις ισορροπίες του.

Θέλετε...
Χ.Β.: Ν' ανοίξω κάποια στιγμή ένα μπαράκι στη θάλασσα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Χ.Β.: Δεν ξέρω αν θα το λατρέψουν, αλλά θεωρώ ότι θα το αγκαλιάσουν περισσότερο αυτοί που θα το διαβάσουν προσεκτικά. Υπάρχουν αρκετά κρυμμένα και δύσκολα νοήματα στο Εκεί Που Πετάει Ο Νους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Χ.Β.: Θα προτιμούσα να... θέλετε και όχι να... πρέπει!

Γιατί δεν πρέπει;
Χ.Β.: Αν φοβάστε τα... ύψη, μην το δοκιμάσετε!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Β.: Μπορείτε να το βρείτε στα συνεργαζόμενα με τις Εκδόσεις Πνοή βιβλιοπωλεία, στο site της Πνοής στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Β.: Κυρίως στο χώρο εργασίας μου, μιας και η μέρα μου μοιράζεται μεταξύ Ραδιοφώνου και Φροντιστηρίου. Κατά τα άλλα, στα αγαπημένα μου μέρη στη Σπάρτη και φυσικά στο διαδίκτυο (Haris Vasilakos).

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χ.Β.: Το γαλάζιο νομίζω... Έχει αρκετή θάλασσα στις φλέβες του!

Ποια μουσική;
Χ.Β.: Το tango!

Ποιο άρωμα;
Χ.Β.: Της κανέλλας!

Ποιο συναίσθημα;
Χ.Β.: Της αναγέννησης!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Χ.Β.: Μια βόλτα σε ανηφορικά και πλακόστρωτα μονοπάτια!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Β.: Αδυνατώ να δηλώσω συγγραφέας. Θεωρώ πολύ πρόωρη μια τέτοια ταμπέλα. Το Εκεί Που Πετάει Ο Νους είναι μόλις το πρώτο επίσημο εκδοτικό βήμα μου. Για αρχή, αρκεί η ενασχόλησή μου με το ραδιόφωνο και τους μαθητές μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε, σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Χ.Β.: Με έχει επηρεάσει πολύ ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ασκητική. Θεωρώ αξεπέραστα εύστοχη και καταλυτική για τον τρόπο σκέψης μου την άποψη Να αγαπάς την ευθύνη...

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Χ.Β.: Οι ήρωες στο Εκεί Που Πετάει Ο Νους είναι αυτόνομοι και συνειδητοποιημένοι. Γνωρίζουν γιατί βασανίζονται, καταλαβαίνουν και γιατί λυτρώνονται. Έκαναν το δικό τους ταξίδι στις σελίδες του βιβλίου κι έφυγαν από εμένα. Ώρα τους καλή!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Χ.Β.: Θα σας πω αυτό που λέω πάντα. Για να γράψει κανείς χρειάζεται ένα χαρτί, ένα μολύβι και μπόλικη αλήθεια. Η φαντασία, η εμπειρία, το ταλέντο και η δουλειά είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ανεβοκατεβάζουν τον πήχη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Χ.Β.: Δεν θεωρώ ότι η επιτυχία ενός βιβλίου είναι μετρήσιμο μέγεθος. Εκδοτικοί οίκοι και συγγραφείς καλώς επιζητούν υψηλές πωλήσεις στο... προϊόν, αλλά το βιβλίο δεν είναι απλώς προϊόν. Σε κάθε σελίδα κρύβεται ένα σύνολο συναισθημάτων που είναι αδύνατον να αξιολογήσεις σε απόλυτους αριθμούς. Για μένα επιτυχία θα είναι αν καταφέρω μέσα από τις λέξεις μου ν’ αφήσω ένα μικρό αποτύπωμα και μερικές δεύτερες σκέψεις στον αναγνώστη. Αν βρει χώρο και λόγο να ταυτιστεί με τους ήρωες, ακόμη καλύτερα!

Τι την αποτυχία;
Χ.Β.: Το γλωσσικό και το αισθητικό κριτήριο είναι πάντα δύο καθοριστικοί παράγοντες για το που τελικά θα τοποθετήσουμε μέσα μας ένα βιβλίο. Υποκειμενικοί μεν αναμφισβήτητοι δε.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Χ.Β.: Σε μια αποστειρωμένη εποχή, καταχρήσεις τέτοιου είδους είναι ευλογία!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Χ.Β.: Στο Εκεί Που Πετάει Ο Νους, το τελευταίο κεφάλαιο ξεκινάει κάπως έτσι:
Αν μου ζητούσε κάποιος να βάλω έναν τίτλο στη ζωή μου τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός θα ήταν Η Λίστα. Υποχρεώσεις, συζητήσεις, εκκρεμότητες, απαιτήσεις με τραβούσαν κάθε μέρα από το μανίκι, για να μου κάνουν σαφή την παρουσία τους. Ενίοτε, κάποιες αγχωτικές παρενθέσεις ζωής μου χρύσωναν το χάπι.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το βιβλίο του Χάρη Βασιλάκου, Εκεί που πετάει ο νους, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Βρείτε το εδώ.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Πνοή προσφέρουν το βιβλίο του Χάρη Βασιλάκου σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τα δώρα, τις κληρώσεις και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 και ο τυχερός θα παραλάβει το βιβλίο του από τα γραφεία των εκδόσεων ΠνοήΚαλλινίκου 1, Πλατεία Κολιάτσου, 2102230206, Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00 με 21:00.
k
Καλή τύχη!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη