Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα Κοράκια

Η πλοκή του μυθιστορήματος «Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα κοράκια» έχει ως αφετηρία την δύσκολή κατάσταση που έχει περιέλθει ο τριανταεννιάχρονος ιστορικός καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Γραβάνης.

Όλα ξεκινούν όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά δύσκολο ηθικό δίλημμα για τα πιστεύω του: Να γράψει επί πληρωμή για την εφημερίδα «Παρόν και Μέλλον» μια προσωπογραφία του στρατιωτικού και δικτάτορα, Δημήτριου Ιωαννίδη.

Του ανθρώπου δηλαδή που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η πρόταση γίνεται από την Ευδοξία Παπαναστασίου, μια παλιά του φοιτήτρια που του υπόσχεται πλουσιοπάροχη αμοιβή. Κάτι που τον φέρνει άμεσα σε σύγκρουση με τις αρχές αλλά και τις ανάγκες του, μιας και επ’ ουδενί δεν θα ήθελε να αφιερωθεί στη συγκεκριμένη μελέτη αλλά συγχρόνως βρίσκεται δεσμευμένος των χρεών αφού πληρώνει διατροφή στην χωρισμένη του γυναίκα και στο παιδί τους.

Έτσι, ο Γραβάνης νιώθει εκ των προτέρων πως δεν έχει καμία διάθεση να περάσει τον χειμώνα του σκαλίζοντας παλιές πληγές του τόπου που, μεταξύ των άλλων, του έφερναν αλλεργία. Επίσης αναγνωρίζει ότι ο Παπαναστάσης πάλεψε για την δημοκρατία όσοι λίγοι και ο Ιωαννίδης, με επίσης λίγους, την κατέλυσε μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Μετά από πολύ σκέψη δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και τελικώς ενδίδει. Πληροφορίες για τα δρώμενα της εποχής εκείνης, συλλέγει από πάμπολλες πηγές, ξεκινώντας από τον τέως πεθερό του ο οποίος τα έζησε όλα τους ως φοιτητής, μα και από πλήθος βιβλιογραφιών και φυσικά από το διαδίκτυο.

Στη ροή της ιστορίας ο πρωταγωνιστής μας βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα, αδιέξοδα, νέες πληροφορίες και προβληματισμούς. Παράλληλα «τρέχει» στις σελίδες μας και η εξέλιξη από την δική του, προσωπική ζωή, με τις όποιες αλλαγές έχει επιβάλει τόσο ο ίδιος όσο και η μοίρα στο μέλλον του. Άλλωστε οι ανατροπές είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που συνοδεύει την γραφή του συγγραφέα.

Τα παρόν έργο θεωρώ πως διακατέχεται από το ιστορικό φόντο μιας ιστορικής καταγραφής για την οποία ο δημιουργός προσπαθεί να φωτίσει και να την αποδώσει πολύπλευρα, παραθέτοντας όλα τα γεγονότα που υπάρχουν σε κάθε είδους γραπτή καταγραφή που συνόδευε την εποχή.

Δεν το βίωσα ωστόσο ως ένα καθαρά πολιτικοποιημένο βιβλίο μιας και παράλληλα ξετυλίγεται το «κουβάρι» όλων των απρόβλεπτων εξελίξεων που συνοδεύουν το ανήσυχο πνεύμα της κοινωνικής συναναστροφής του ιστορικού καθηγητή Παναγιώτη Γραβάνη.

Ωστόσο, πιστεύω πως απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και παράλληλη έρευνα ώστε να διασταυρώσει, να κρίνει και να κατανοήσει ο αναγνώστης τα όσα του παραθέτονται.

Συγκεκριμένα, προσωπικά θα προτιμούσα, ως αναγνώστης, να περιείχε ο συγγραφέας στο έργο του μια ξεκάθαρη δομή και ιστορία, συγγράφοντας είτε μια πολιτική ανασκόπηση είτε ένα κοινωνικό θρίλερ κι όχι κάτι ενδιάμεσο.
Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Σολδάτου, Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα Κοράκια, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Βρείτε το εδώ!

Ο Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι ο συγγραφέας της Iστορίας του Ελληνικού Kινηματογράφου και διευθυντής του εκδοτικού οίκου Αιγόκερως. Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα, θεατρικά έργα και μελέτες για τον κινηματογράφο. Έχουν ανέβει έργα του στο θέατρο, ενώ έχει κάνει σκηνοθεσίες και παραγωγές για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα Κοράκια είναι το έβδομο μυθιστόρημά του.
Εργογραφία:
Πολεμικές ιστορίες (διηγήματα, εκδ. Αιγόκερως 1983)
Τρομαχτικές ιστορίες (διηγήματα, εκδ. Αιγόκερως 1992)
Tο αίνιγμα (μυθιστόρημα, εκδ. Καστανιώτη 1996)
Eύα, η αγαπημένη των βρικολάκων (νουβέλα, εκδ. Αιγόκερως 1999)
Η πλάνη (νουβέλα, εκδ. Αιγόκερως 2000)
Υποβρύχιος έρωτας (μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος 2003)
Ελένη: Λιοσίων 5Α (διηγήματα, εκδ. Αιγόκερως 2004)
Διόνυσος, ο βασιλεύς των ορέων (μυθιστόρημα, εκδ. Καστανιώτης 2006)
Στον αστερισμό του Κριού (μυθιστόρημα, εκδ. Αιγόκερως 2008)
Το ερωτευμένο τρένο (μυθιστόρημα, εκδ. Αιγόκερως 2012)
Η επέλαση των Απάτσι (νουβέλα, εκδ. Αιγόκερως 2012)
Οιδίπους επί πορνείω (διηγήματα, εκδ. Αιγόκερως 2013)
Πέτρου και Παύλου (μυθιστόρημα, εκδ. Αιγόκερως 2014)

Περισσότερα από/για τον Γιάννη Σολδάτο:
Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν
Όταν ο Παζολίνι γνώρισε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο

Οι πλαγιογραμμένες εκφράσεις είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη