Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βασιλική Τσούνη και Οι νύμφες της Εροιβιάς


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Β.Τ.: Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και παίρνει μέρος στον τόπο καταγωγής μου. Τρεις εποχές, τρεις έρωτες, τρεις γυναίκες ανοίγουν το σεντούκι με τα μυστικά και ένας τραγικός και τόσο δυνατός χείμαρρος μας παρασέρνει στα σταυροδρόμια των ψυχών τους. Μια ιστορία που ξεκινά το 1943 στην παλιά Πόλη και στο Εβραϊκό γκέτο, συνεχίζει στην πανέμορφη Μυροδάφνη το 1960 και τελειώνει σ' ένα άσχημο γεγονός που συνέβηκε στην ζωή μου εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Ο θάνατος ενός αγαπημένου μου ανθρώπου που είναι βέβαια και ένας από τους ήρωες του βιβλίου μου. Με βάση αυτό και έπειτα από πολλές συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις οικείων προσώπων, δημιουργήθηκαν οι Νύμφες της Εροιβιάς.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Τ.: Αρχικά σε χειρόγραφα και έπειτα με την ολοκλήρωση του στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Τ.: Περίπου ένα χρόνο και κάτι για να ολοκληρωθεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Τ.: Ένα συγκινητικό, μοναδικό και τόσο αληθινό μυθιστόρημα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Τ.: Είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και παίρνει μέρος στον τόπο καταγωγής μου. Τρεις εποχές, τρεις έρωτες, τρεις γυναίκες ανοίγουν το σεντούκι με τα μυστικά και ένας τραγικός και τόσο δυνατός χείμαρρος μας παρασέρνει στα σταυροδρόμια των ψυχών τους. Μια ιστορία που ξεκινά το 1943 στην παλιά Πόλη και στο Εβραϊκό γκέτο, συνεχίζει στην πανέμορφη Μυροδάφνη το 1960 και τελειώνει στα Ιωάννινα το 2014. Ένα μυθιστόρημα με κυρίαρχο φόντο την λίμνη Παμβώτιδα και το Κάστρο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Τ.: Που διαδραματίζεται στην αγαπημένη μου πόλη, στα Γιάννενα, και τους ήρωες που ο καθένας μέσα από την δική του ιστορία έδωσαν πνοή στο βιβλίο μου. Άφησαν το δικό τους σημάδι και με στιγμάτισαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Τ.: Είναι μία από τις τρεις ηρωίδες μου. Η Δάφνη κι αυτό γιατί έζησα τόσο έντονα μαζί της και μοιράστηκα την ψυχή της.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Τ.: Θα του προσφέρει συγκίνηση, πόνο, μίσος, αγάπη και τα συναισθήματα του θα βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Τ.: Να χάσω τους δικούς μου ανθρώπους.

Φοβάστε...
Β.Τ.: Ναι. Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην φοβάται.

Αγαπάτε...
Β.Τ.: Βεβαίως. Έντονα και με πάθος.

Ελπίζετε...
Β.Τ.: Κάθε μέρα. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Έτσι δεν είναι;

Θέλετε...
Β.Τ.: Καλύτερα για μένα επιθυμώ.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Τ.: Όσοι ταυτιστούν μαζί του και κάνουν τους ήρωες του βιβλίου μου κομμάτι του εαυτό τους. Και επίσης αυτοί που η ζωή τους πίκρανε μα δεν το βάλανε ποτέ κάτω και συνεχίζουν να ζουν και να ελπίζουν για το καλύτερο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Τ.: Για να γνωρίσετε και άλλες πτυχές του ανθρώπου, τις τόσο σκληρές και άδικες μα και για να αφουγκραστείτε τις αγωνίες τους, τα πάθη τους, τα μυστικά που τους κατέστρεψαν ολοκληρωτικά μα και να ζήσετε έστω και για λίγο σε μια άλλη εποχή, σε έναν πανέμορφο τόπο, να περιδιαβείτε στα πέτρινα σοκάκια του Κάστρου και να γνωρίσετε τους μύθους της μεγάλης αρχόντισσας, της λίμνης Παμβώτιδας.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Τ.: Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος λόγος για να μην το διαβάσετε. Εκτός κι αν η αλήθεια και η λύτρωση που επέρχονται στο τέλος, ενοχλήσει εκείνους που σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν την ζωή κατάματα και βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε ένα ψέμα.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Τ.: Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στις Εκδόσεις Μάτι απλά με ένα τηλέφωνο.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Τ.: Ζω στα Γιάννενα και μπορείτε να με βρείτε στο Facebook. Με μεγάλη μου χαρά.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Τ.: Το γαλάζιο.

Ποια μουσική;
Β.Τ.: Το αηδονάκι της αγαπημένης μου Αρετής Κετιμέ.

Ποιο άρωμα;
Β.Τ.: Των γιασεμιών.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Τ.: Της αγάπης.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Τ.: Ένα τραγούδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Τ.: Γεωπόνος, όπως και είμαι. Λατρεύω την φύση, το χώμα και τα λουλούδια.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Τ.: Την Αλκυόνη Παπαδάκη, τον Εμμάνουελ Σμίθ, Κενιζέ Μουράτ, Τόνι Μόρισον, την Μαρία Καραπάνου και πολλούς αγαπημένους και τόσο αξιόλογους συγγραφείς.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Τ.: Ναι με έχει επηρεάσει. Είναι Ιρέν Νεμιρόφσκι με την Γαλλική σουίτα.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Τ.: Στην αρχή τους κατευθύνω εγώ. Φτιάχνω σιγά – σιγά το καλούπι. Τους δίνω την μορφή και αυτοί χαρίζοντας μου τα δικά τους σημάδια με οδηγούν στην ολοκλήρωση του βιβλίου. Είναι κάτι μαγικό και τόσο όμορφο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Τ.: Φαντασία και ψυχή. Να την καταθέσει από την αρχή μέχρι και το τέλος. Μα να είναι αληθινή για να μαγέψει τους αναγνώστες.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Τ.: Να έχει τον κατάλληλο κορμό και τους σωστούς ήρωες.

Τι την αποτυχία;
Β.Τ.: Η βιασύνη κατά την συγγραφή του και οι ημιτελείς ήρωες που εμφανίστηκαν έστω και για λίγο και μετά χάθηκαν τόσο ξαφνικά.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Τ.: Κατάχρηση; Όχι δεν νομίζω. Αν κάποιος γνωρίζει και αγαπά τα βιβλία θα τα «εκμεταλλευτεί» προς δικός του πάντα όφελος.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Τ.: Ο κήπος των συναισθημάτων και της ζωής.


Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Παρακάτω η Βασιλική Τσούνη συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του μυθιστορήματος της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο.

Όνειρο.
Ιδανικό.

Νέκταρ.
Υπνωτικό.
Μαγεία.
Φθινοπωρινή.
Ευχάριστο.
Συναίσθημα.

Ταγκό.
Ηδονικό.
Σωτήριο.

Ευχή.
Ραγισμένη.
Ουτοπία.
Ιαματική.
Βάσανα.
Ισόβια.
Αγάπη.
Σαρκική.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα -από το προφίλ της συγγραφέως στο facebook:
Ιωάννινα 1943
Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, δυο νέοι, η Λενιώ και ο Εντίν, ζουν μέσα στα σοκάκια του Κάστρου κρατώντας κρυμμένο τον μεγάλο έρωτά τους. Εκείνη, μια πανέμορφη Γιαννιώτισσα και εκείνος ένας Εβραίος που τη λατρεύει περισσότερο και από τη ζωή του. Θα καταφέρουν να ζήσουν μαζί;
Χωριό Μυροδάφνη, 1960
Η Θεοδώρα προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της οικογένειάς της, να απαλλαγεί μια και καλή από την καταστροφική μητέρα της. Παντρεύεται τον αγαπημένο της Κωνσταντή και για να γλιτώσουν από τη μανία της, ταξιδεύουν μέχρι την Πελοπόννησο. Μα και εκεί η τύχη δε θα τους χαμογελάσει.
Ιωάννινα, 2014
Η Δάφνη, υποβασταζόμενη από τον γιο και την κόρη της, σπαράζει πάνω από το μνήμα του αγαπημένου της συζύγου Άκη. 
Τρεις γυναίκες ενώνουν τις ζωές τους και το κουβάρι της μοίρας ξετυλίγεται αφήνοντας πίσω του λάθη, πάθη, μυστικά και αμέτρητο πόνο, τόσο στις ίδιες, όσο και στα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν μαζί τους. 
Θα μπορέσει άραγε η μεγάλη, βαθιά λίμνη να τα σκεπάσει για πάντα και να τα κρατήσει στον βυθό της ή θα τα ξεβράσει στις καλαμιές, όπου πριν πολλά χρόνια οι Νύμφες της Εροιβιάς έλουζαν τα χρυσαφένια τους μαλλιά τις έναστρες νύχτες;

Το μυθιστόρημα της Βασιλικής Τσούνη, Οι νύμφες της Εροιβιάς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη