Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Φώο Σπόετ

Η σειρά των βιβλίων υπό τον γενικό τίτλο Μπόραθ, το μυστικό όπλο του Γιάννη Καμπουρόπουλου ξεκίνησε πριν από έξι περίπου έτη όταν κυκλοφόρησε η τριλογία: Συνωμοσία, Συμμαχία και Επιστροφή. Σήμερα, ο ίδιος επανέρχεται με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της νέας τριλογίας η οποία θα αφορά ό,τι συνέβει πριν την προηγούμενη έκδοση ή για να το πω πιο σωστά, περιλαμβάνει τα χρονικά που μας οδήγησαν σε ό,τι διαβάσαμε σε εκείνα τα βιβλία.

Στο πρώτο βιβλίο, Η γέννηση των Μπόραθ, μας διηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατασκευή των Μπόραθ (το μυστικό όπλο που κατασκευάστηκε για να προσφέρει τη νίκη στις δυνάμεις της Κεντρικής Συμμαχίας κατά τον διαφατριακό πόλεμο) και μας συστήνει τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος και περισσότερο τον Φώο Σπόετ, τον άνθρωπο που επινόησε, σχεδίασε και δημιούργησε τους Μπόραθ.

Στην υπόθεση... μια ενδιαφέρουσα συνάντηση αποτελεί την αρχή όλων και προκαλεί μεγάλη αγωνία για την συνέχεια και κατάληξη. Ο βασικός ήρωας γίνεται στιγμιαία απίστευτα συμπαθής και παραμένει ως το τέλος ενώ, αργότερα, ένας φόνος δυναμιτίζει την ιστορία. Μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν εξελίξεις και δράση, ανατροπές και νέα δεδομένα.

Από την υπέροχη εισαγωγή ακόμα δημιουργούνται εικόνες διαστήματος, γαλαξιών και πλανητών ενώ ο αναγνώστης κατατοπίζεται από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο άρτια και χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία -που είναι σημαντικότατο προσόν- μπορεί να απολαύσει το ταξίδι. Οι απίθανες περιγραφές και ο στρωτός, με καλή ροή, λόγος υπόσχονται απολαυστική ανάγνωση όσο γνωρίζεις αυτούς τους κόσμους, το περιβάλλον και τα όντα που ζουν εκεί.

Σιγά σιγά, οι πλανήτες (Γαία, Ουώλχαραμ) και οι λαοί (Άχαμεθ, Λεέρσαχατ, Μόλμεκτε, Ουωλχαράμις, κ.ο.κ.) γίνονται οικείοι παρόλο που ο Γιάννης Καμπουρόπουλος δεν εξαντλείται σε τεράστιες περιγραφές τοπίων και ανθρώπων αλλά βάζει τις "βάσεις" για να ολοκληρώσει την εικόνα χωρίς να κουράζει αναγνωστικά ενώ, από την άλλη, επιτρέπει στη φαντασία σου να πλάσει τις λεπτομέρειες. Μια καλή αναλογία που προσφέρει ζωντανές εικόνες χωρίς να κουράζει πλατιάζοντας με υπεραναλυτικές περιγραφές.

Οι άνθρωποι που συναντάς πολεμούν με τροχιοδεικτικές σφαίρες, με βομβίδες κενού ασιλκάμης, με λόγχες στατικού ιοντισμού, πιστόλια κρουστικών βλημάτων, οβίδες διασποράς... πίνουν καϊάτικ, διαθέτουν κοιτίδες κλωνοποίησης μελών, ιοντικά ρολόγια, χαρτιά σελιτίνης, πίνακες αφής πλάσματος, οπτοδισκέτες... κι εγώ σκέφτομαι πόσο υπέροχο είναι να έχεις στη διάθεσή σου μια εννοιολογική γλώσσα, την ελληνική, για να περιγράψεις το ανύπαρκτο, το πρωτόφαντο και καθόλα φανταστικό και πόσο πιο περιορισμένο είναι το πεδίο για έναν συγγραφέα του φανταστικού που όμως έχει στη διάθεσή του μια σημειολογική γλώσσα, όπως η αγγλική για παράδειγμα.

Επιστρέφοντας σε αυτό το βιβλίο... πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο fantacy καθώς ο συγγραφέας πέρα από κόσμους, πλανήτες και κατοίκους έχει δημιουργήσει δικά του μετρικά συστήματα για όλες τις περιπτώσεις: μέτρηση χρόνου, βάρους, απόστασης, όγκου, χρήματα... κατοικίδια (λάαμ), θρησκείες ακόμα και γλώσσα/-ες επικοινωνίας! (Σιλμέε ιν χοό = Συγγνώμη, Λέλουε = Χαίρετε, Σέμκιε = υπομονή)

Η προσεγμένη έκδοση σε συνδυασμό με την όμορφη ροή προσφέρει ευχάριστη εμπειρία και στο τέλος αφήνει πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Οι λάτρεις της τεχνολογίας και επιστήμης θα βρουν έναν επιπλέον λόγο για ν' αγαπήσουν το μυθιστόρημα.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Γιάννη Καμπουρόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Βρείτε το εδώ!

Στο οπισθόφυλλο λέει μεταξύ άλλων:
Σε μια ταραγμένη εποχή, σε έναν κόσμο ανθρώπων εποίκων, στο Σύστημα Πλανητών της Γαίας, ο διαφατριακός πόλεμος που ξεσπά για την επίλυση του πολιτειακού, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Καθώς έχει χρησιμοποιηθεί κάθε συμβατικό όπλο, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα, οι δυνάμεις της Κεντρικής Συμμαχίας εκπονούν ένα σχέδιο, την κατασκευή ενός μυστικού όπλου, που θα τους δώσει την πολυπόθητη νίκη. Αρχηγός του εγχειρήματος είναι ο κορυφαίος επιστήμων της επεμβατικής ευγονικής, ο ιδεολόγος Φώο Σπόετ. Το μέρος, ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο βάσης, όπου δοκιμάζεται η ανθρώπινη αντοχή.
Ποια θα είναι η τύχη των πρωταγωνιστών μιας κοσμογονικής ιστορίας, που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στο απώτερο μέλλον τους; Αυτή είναι η εξιστόρηση των όσων λαμβάνουν χώρα στο Σύστημα, την εποχή των Δεύτερων Εποικισμών, την Εποχή των Μεγάλων Πολέμων, των Μεγάλων Ανακαλύψεων. Είναι οι παράλληλες ζωές ενός επιφανούς επιστήμονα, ενός λαού γεννημένου σε εργαστήρια, ενός ταγμένου και ισχυρού επαναστάτη, ενός πλανήτη που παλεύει με τη φύση του και μιας ομάδας ξεχωριστών ανθρώπων που παλεύουν για το πεπρωμένο τους.

Ο Γιάννης Καμπουρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρό παιδί λάτρευε τις ιστορίες φαντασίας, την Ιστορία και τις περιπέτειες πραγματικών και φανταστικών ηρώων. Παράλληλα με την ενηλικίωσή του και την αγάπη και ενασχόλησή του με τη μουσική, το όνειρο να πλάσει μια μέρα έναν κόσμο δικό του, μεγάλωνε διαρκώς. Βρήκε λοιπόν την έμπνευση στον απέραντο κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Κατά τα άλλα, ζει στην Κηφισιά, εργάζεται, φτιάχνει μουσική, παίζει μουσική, υπήρξε εκδότης-παραγωγός ηχοβιβλίων, συγγράφει και παράλληλα επεξεργάζεται διαρκώς το πάντα επόμενο έργο του. Έχει εκδώσει άλλη μια τριλογία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο».

Περισσότερα από/για τον Γιάννη Καμπουρόπουλο:

Ευχαριστώ τον Γιάννη Καμπουρόπουλο για την προσφορά του βιβλίου.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από το μυθιστόρημα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη