Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ποιος θα ήταν άραγε ο νικητής σε μια μάχη μεταξύ Ζήλειας, Αδιαφορίας και Έρωτα;

Την απάντηση στην ερώτηση του τίτλου μάς την δίνει με έναν ξεχωριστό τρόπο το θεατρικό έργο «Ψάρι στα χείλη» του Βασίλη Τσικάρα!
Ένα έργο που αποτελεί μια μικρογραφία της ενήλικης, προσωπικής μας ζωής, με καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε βιώσει. Ο συγγραφέας έχει πλάσει το έργο του με γενναίες δόσεις χιούμορ, ωθώντας μας να απολαύσουμε μα και να κατανοήσουμε την ρίζα των συναισθηματικών εκρήξεων των ηρώων μας.

Ακολουθούμε όλα τα βήματα: Από την κρεβατομουρμούρα ως την απειλή του χωρισμού, την ακραία μορφή ζήλειας ως την αδιαφορία.
Σειρά παίρνουν κατόπιν ο έρωτας, η δίκη και η τελεσίδικη απόφασή τους.

Οι κεντρικοί μας ήρωες είναι η Τζένη και ο Φώτης. Ζουν δέκα χρόνια μαζί, παντρεμένοι πια και αντιμέτωποι με την καθημερινότητα που τους έχει φθείρει, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι και μία από τις πρώτες σκηνές με την οποία μας συστήνονται:

ΦΩΤΗΣ – Θα ξεχάσω εγώ το καλοκαίρι στο νησί που κόντεψες να μαλλιοτραβηχτείς με τη Σουηδέζα επειδή με… ακούμπησε;
ΤΖΕΝΗ – Πότε, ρε, έγινε αυτό;
ΦΩΤΗΣ – Το καλοκαίρι που ήμασταν στη Μύκονο! Σε εκείνο το μπαρ, πώς το έλεγαν να δεις. Το ΜΠΑΡ, το μπαρ… !
(…)
ΤΖΕΝΗ – Γιατί, δε σε ακούμπησε;
ΦΩΤΗΣ – Ναι, με ακούμπησε, κυρία μου, γιατί το μαγαζί είχε πολύ κόσμο, εμείς κλείναμε το δρόμο για τις τουαλέτες και η κοπέλα -που από τις πολλές μπύρες θα έσκαγε- ήθελε απλά να κάνει… τα τσισάκια της!!!
ΤΖΕΝΗ – Στις τουαλέτες γίνονται τα όργια! Ξέρω εγώ. Δεν είμαι καμιά χθεσινή!

Το έργο μας χωρίζεται σε 7 αλληλένδετες σκηνές. Μέσα τους λαμβάνουν δράση τα… απωθημένα τόσο του Φώτη και της Τζένης όσο και οι οντότητες της Ζήλειας, της Αδιαφορίας και του Έρωτα.

Σ’ ένα από τα ξεσπάσματα της Τζένης, του ζητά επιτακτικά διαζύγιο και η σκηνή που ακολουθεί συνάδει με το όλο το ύφος της πλοκής μέχρι τέλους. Άμυνα–επίθεση και ξανά από την αρχή, δίχως να υπάρχουν νικητές, μα μονάχα προσωρινά ηττημένοι. Κι αυτό, γιατί οι πρωταγωνιστές μας έχουν παιδική ψυχή που επαναστατεί, αποζητούν το δίκιο τους, θυμώνουν και πάλι αγκαλιάζονται:

Ο Φώτης σηκώνεται και κάνει να φύγει από την κρεβατοκάμαρα…
ΤΖΕΝΗ – Πού πας;
ΦΩΤΗΣ – Έχω ραντεβού!!!
ΤΖΕΝΗ – Που;
ΦΩΤΗΣ – Στην τουαλέτα!!!
Η Τζένη τον βρίζει!
ΤΖΕΝΗ – Αϊ σιχτίρ!!!
Ο Φώτης σταματάει, γυρίζει και την κοιτάζει.
ΤΖΕΝΗ – Για να στο πω και στα τούρκικα, αγάπη μου!!!
Η ειρωνεία της Τζένης αναγκάζει το Φώτη να την πλησιάσει για να της απαντήσει.
ΦΩΤΗΣ – Γιοσουνού σεϊτάν γκιορσούν. (μτφ. Στο διάβολο)
ΤΖΕΝΗ – Τι είναι αυτό, καλέ;;; (απορημένη)
ΦΩΤΗΣ – Εζέλ! (Τούρκικο σίριαλ που είχε τεράστια επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στις βαλκανικές)

Καλή σας ανάγνωση Φίλοι μου!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Το θεατρικό έργο του Βασίλη Τσικάρα, Ψάρι στα χείλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Για το βιβλίο μπείτε εδώ!

Στην περίληψη γράφει  μεταξύ άλλων:
Η εμφάνιση τριών απρόσκλητων επισκεπτών από το… υπερπέραν φέρνει τα πάνω-κάτω! Τελικά πρόκειται για αναστάτωση ή για θαύμα; Τη νύχτα που τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τρεις από μηχανής θεοί θα επέμβουν, για να αναγκάσουν τον Φώτη και την Τζένη, να δουν την αλήθεια τους. Μια «άγρια νύχτα», γεμάτη απρόσμενες εκπλήξεις, δικαστήρια και πολλά ταξίδια στο χρόνο.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Γράφημα προσφέρουν το θεατρικό του Βασίλη Τσικάρα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Γράφημα.
k
Καλή τύχη!

Περισσότερα από/για τον Βασίλη Τσικάρα:

Οι έντονες, πλάγιες φράσεις στο κείμενο, είναι αποσπάσματα από το θεατρικό βιβλίο του Βασίλη Τσικάρα «Ψάρι στα χείλη», Εκδόσεις Γράφημα, 2013

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη