Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Θοδωρής Δεύτος για το Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Θ.Δ.: Αυτό δεν είναι το πρώτο μου βιβλίο που αφορά τις αλησμόνητες πατρίδες, έχουν προϋπάρξει άλλα τρία. Αποδεικνύεται λοιπόν από τα πράγματα ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καθ’ ημάς Ανατολή που έχει ασφαλώς τις αιτίες του!

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Θ.Δ.: Συνήθως γράφω τα καλοκαίρια, στο χωριό μου στην ακριτική Ήπειρο.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Θ.Δ.: Συνολικά, μελέτη και συγγραφή μου πήρε κοντά έναν χρόνο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Θ.Δ.: Δεν θα σας το χαρακτηρίσω εγώ, γιατί η άποψη θα είναι υποκειμενική και ουδόλως αντικειμενική. Θα σας πω πως το χαρακτηρίζουν οι αναγνώστες του. Το χαρακτηρίζουν λοιπόν συγκλονιστικό, ιδιαίτερα ερωτικό, ανατρεπτικό και πολύ διδακτικό, με την έννοια ότι μαθαίνουν πολλά πράγματα για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Θ.Δ.: Το βιβλίο παρακολουθεί τις ζωές τριών γενεών μιας οικογένειας Κωνσταντινουπολιτών, από το 1923 ως το 1981 και μέσα από τις ζωές τους περνάει αναπόδραστα και η ιστορία της Πόλης, της Πόλης της καρδιάς μας, της Βασιλεύουσας!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Θ.Δ.: Αγάπησα πραγματικά την αρχοντιά των Ρωμιών αυτής της Πόλης, που διέπρεψαν στο εμπόριο, στις τέχνες και τα γράμματα. Πραγματικά το επίπεδο των Ρωμιών της Πόλης (μερικούς μάλιστα γνώρισα με τον ερχομό τους στην Ελλάδα), ήταν ιδιαίτερα υψηλό!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Θ.Δ.: Αναμφίβολα η Έλσα. Είναι μια γυναίκα, ένα θηλυκό με τα όλα του. Μια γυναίκα που τα ήθελε όλα και τα γεύτηκε όλα, χωρίς ταμπού και προσχώματα!

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Θ.Δ.: Το ταξίδι, ένα όμορφο ταξίδι που τα έχει όλα. Έρωτες τρανούς, μίση, πάθη, ανατροπές και φυσικά γνώση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Θ.Δ.: Δεν έχω καμία αγωνία, παρά μόνο μια και μόνη επιθυμία: Να φθάσει το βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό και να αρέσει!

Φοβάστε..
Θ.Δ.: Μόνο τις αρρώστιες.

Αγαπάτε...
Θ.Δ.: Πάντα, κυρίως τους δικούς μου ανθρώπους. Προσπαθώ πάντα να έχω φίλους, καλούς φίλους.

Ελπίζετε...
Θ.Δ.: Χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει αύριο. Ειδικά αυτή την εποχή δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας, είναι το μόνο που μπορεί να μας ωθήσει, να βγούμε από το τέλμα που ζούμε τα τελευταία χρόνια!

Θέλετε..
Θ.Δ.: Θέλω να μπορώ να γράφω, αυτή είναι η μεγάλη μου επιθυμία. Να είμαι καλά, για να μπορώ να γράφω. Το ταξίδι της γραφής είναι συναρπαστικό, ασυναγώνιστο!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Θ.Δ.: Μα νομίζω οι γυναίκες!!! Είναι ένα βιβλίο γραμμένο ταμάμ για γυναίκες αναγνώστριες, μιας και ο έρωτας κυριαρχεί, χωρίς να είναι ένα ερωτικό βιβλίο.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Θ.Δ.: Γιατί θα κάνετε ένα υπέροχο ταξίδι σε τόπους λατρεμένους!

Γιατί δεν πρέπει;
Θ.Δ.: Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην διαβαστεί. Όποιος το διαβάσει θα έχει κάνει ένα υπέροχο ταξίδι και θα έχει βγει σοφότερος.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Θ.Δ.: Το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, σε αλυσίδες και σε πολλά συνοικιακά.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Θ.Δ.: Μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία μου, μέσω των εκδόσεων Ωκεανός.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Θ.Δ.: Το πράσινο!!!

Ποια μουσική;
Θ.Δ.: Μάλλον το Έντεχνο Ελληνικό και οι ροκ μπαλάντες.

Ποιο άρωμα; 
Θ.Δ.: Το γιασεμί!

Ποιο συναίσθημα; 
Θ.Δ.: Η αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Θ.Δ.: Ένα πολύ όμορφο παραμύθι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε; 
Θ.Δ.: Αυτό που είμαι σε όλη μου την ζωή, δάσκαλος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Θ.Δ.: Τον Καζαντζάκη!!!

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; 
Θ.Δ.: Δεν μπορώ να πω εγώ, άλλοι ίσως. Σίγουρα διαμορφωνόμαστε, ολοκληρωνόμαστε ως άνθρωποι, μέσα από τα βιώματα μας, ωριμάζουμε μέσα από τις δυσκολίες της ζωής.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους; 
Θ.Δ.: Είναι πολλές οι φορές που αφήνομαι στις επιθυμίες των ηρώων μου, επιτρέποντας τους να με οδηγήσουν εκείνοι!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία; 
Θ.Δ.: Κυρίως φαντασία, αλλά και η εμπειρία είναι απαραίτητη.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο; 
Θ.Δ.: Το ένστικτο των αναγνωστών πρωτίστως. Υπάρχουν βιβλία που πολυδιαφημίστηκαν και πάτωσαν κυκλοφοριακά. Βέβαια υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν για συμβάλλουν στην επιτυχή πορεία ενός βιβλίου. Όπως η σωστή διαφήμιση, η καλή τοποθέτηση στον πάγκο του βιβλιοπωλείου, κ.ά.

Τι την αποτυχία; 
Θ.Δ.: Κυρίως το περιεχόμενο του βιβλίου αυτό καθ’εαυτό.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση; 
Θ.Δ.: Ποτέ η γνώση ή η απόλαυση που προσφέρει ένα βιβλίο δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση. Τουναντίον η ανάγνωση σου προσφέρει ταξίδια μοναδικά, που μόνο αυτή μπορεί να σου προσφέρει.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Θ.Δ.: Εργασιομανής!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου, Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Βρείτε το εδώ!

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986 ως το 2015. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010 ως το 2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Εργογραφία:
Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό), Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα), Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα), Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα), κ.ά.

Περισσότερα από/για τον Θοδωρή Δεύτο:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη