Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μηνάς Χρηστίδης

Γεννήθηκε το 1925 στη Χαλκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στην αρχή ηθοποιός και στη συνέχεια κριτικός θεάτρου έζησε μια γεμάτη ζωή ως σύζυγος της ηθοποιού και συγγραφέως Ντόρας Γιαννακοπούλου, με την οποία απέκτησαν τον γνωστό σήμερα συγγραφέα Λένο Χρηστίδη. Πέθανε το 2015 σε βαθιά γεράματα.

Οι δυσάρεστες συνέπειες της Δικτατορίας τον οδήγησαν το 1967 στο Παρίσι όπου μαζί με την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον θεατρικό συγγραφέα Γεράσιμο Σταύρου οργάνωσαν μεγάλη περιοδεία στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Κατά τη διαμονή του στο εξωτερικό ανέπτυξε σκηνοθετική δραστηριότητα.
Εγκαταστάθηκε για τέσσερα χρόνια στην Ολλανδία και επανήλθε στην Ελλάδα, όπου δούλεψε για ένα μικρό διάστημα ως ηθοποιός. Στη φωτογραφία με την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον καλλιτέχνη Γιώργο Βακιρτζή.
Το 1975 δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στήλη τηλεοπτικής κριτικής στην εφημερίδα "Καθημερινή". Από τότε αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με εφημερίδες («Έθνος») και περιοδικά («Ταχυδρόμος»). Το 1981 καθιερώθηκε και ως κριτικός θεάτρου. Στη φωτογραφία ένα υπέροχο πορτρέτο του από τον σημαντικό φωτογράφο Elite που δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα της παράστασης «Εκείνη τη νύχτα» του Λάγιος Ζίλαχυ (1961-1962, θέατρο Μουσούρη).
Το 2002 κυκλοφόρησε από τον Καστανιώτη το βιβλίο του «Ταξίδι στην Επίδαυρο», με άρθρα του από τις δεκαετίας του 1980 και του 1990 σχετικά με το αρχαίο θέατρο και τα περίχωρα.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 10 ταινίες, με πρώτη το «Τελευταίο ψέμα» (1958) και τελευταία τη βιογραφική «Ελευθέριος Βενιζέλος» (1980), όπου υποδύθηκε μοναδικά τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το 1973 κέρδισε το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο επισκέπτης» ενώ νωρίτερα απέσπασε το βραβείο κριτικών στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία του (σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή) «Η παράσταση τελείωσε» (1962). Στη φωτογραφία απεικονίζεται ως Ελευθέριος Βενιζέλος στην ομότιτλη ταινία του Παντελή Βούλγαρη.
Στην τηλεόραση έκανε επιλεκτικές εμφανίσεις, κυρίως τη δεκαετία του 1970, σε σειρές όπως «Μαρίνα Αυγέρη», «Οι δίκαιοι», «Κεκλεισμένων των θυρών» και το 1973 σκηνοθέτησε την παράσταση «Ιδιωτική ζωή» του Νόελ Κάουαρντ για το Θέατρο της Δευτέρας. Στη φωτογραφία, το μοναδικό του εξώφυλλο που έχω εντοπίσει ως τώρα, όπου απεικονίζεται ανάμεσα στους: Σμάρω Στεφανίδου, Μάρω Κοντού, Σούλα Αθανασιάδου, Βούλα Χαριλάου, Δημήτρη Χορν, Κώστα Ρηγόπουλο και Σπύρο Μουσούρη (23/12/1960).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές:
Τις εικόνες 1, 2 και 4 τις εντόπισα στο Διαδίκτυο. Το εξώφυλλο και τα screenshots των ταινιών είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη