Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου και η Έλλη, η εγγονή του Αιόλου

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Κ.: Ένα όνειρο δυνατό και έντονο, που έμεινε στο μυαλό μου και με ακολουθούσε όλη εκείνη τη μέρα που ξημέρωσε μετά… Ήταν η αρχή, να αποτυπώσω -αρχικά μόνο για μένα- πέντε λέξεις που με έπνιγαν, που μετά έγιναν 100 και πάει λέγοντας… Ένα όνειρο που ζούσα καθημερινά που έγινε αβάσταχτο φορτίο και που έπρεπε -αναμφίβολα- να «ακουμπήσω» κάπου...

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Κ.: Το ξεκίνησα στα 18 σαν μια σελίδα από το προσωπικό μου ημερολόγιο, στο εφηβικό μου δωμάτιο. Το συνέχισα στα 27, σε άλλη πόλη, σε στιγμές μοναχικές στη Θεσσαλονίκη. Το ολοκλήρωσα στα 40 μου, όταν πλέον, είχα και εγώ -όπως η ηρωίδα μου η Έλλη- είχα μεταμορφωθεί σε αυτό που ήθελα να είμαι πάντα: τον αληθινό εαυτό μου!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Κ.: Αν κάνω μια απλή πρόσθεση, μου πήρε μια ολόκληρη ζωή. Όχι για να πει κανείς ότι έγραψα κάτι «σπουδαίο» και «μεγάλο», αλλά για να βιώσω εγώ η ίδια πρώτα όλα αυτά που ήθελα να διαπραγματευτώ στο βιβλίο μου: την αλήθεια, τη δύναμη και τον έρωτα… Και η ζωή μου τα έδωσε και μένα απλόχερα όλα αυτά… Αλλά ήθελε χρόνο και υπομονή. Όλα αυτά μέσα σε μια καθημερινότητα που το γράψιμο είναι πολυτέλεια για μια γυναίκα που παλεύει καθημερινά με όλα αυτά που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Κ.: Ταξιδιώτες σε μια νοητή διαδρομή Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης - Μιλάνο - Νίκαια - Κυανή Ακτή και επιστροφή με το ξύλινο καραβάκι που μοναδικό προορισμό έχει ένα όμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου. Η ιστορία της Έλλης, είναι η ιστορία μιας γυναίκας που τολμά να κοιτάξει τον έρωτα κατάματα από νεαρή ηλικία, χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Η εγγονή του Αιόλου γεννήθηκε για να αγαπηθεί, γεννήθηκε να δίνει πνοή με την ματιά της και μόνο. Η Έλλη, μια καθημερινή κοπέλα, όμορφη και σαγηνευτικά άγαρμπη, μεταμορφώνεται χρόνο το χρόνο, όλο και περισσότερο σε αυτό που πολλοί θέλουν να κρύβουν: τον αληθινό εαυτό τους. Τιθασεύει το κορμί της ανάμεσα σε άντρες που αφήνουν το σημάδι τους στον κόσμο. Αρμενίζει αγέρωχα μέσα στην θαλασσοταραχή των απρόσμενων και εφιαλτικών γεγονότων.
Η εγγονή του Αιόλου γεννήθηκε για να αγαπηθεί, γεννήθηκε να δίνει πνοή με την ματιά της και μόνο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Κ.: Όλα τα μέρη του βιβλίου, είναι κομμάτια που μου θυμίζουν τα κομμάτια της ζωής μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Ίσως περισσότερο, την δύναμη που παίρνει μια γυναίκα διαβάζοντάς το.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Κ.: Έχω λάβει πολλές κριτικές, ήδη. Θα σας απαντήσω, λοιπόν, βάση αυτών που καταλήγουν σύμφωνοι στα εξής: Ένα ταξίδι του νου και της καρδιάς, χωρίς περίτεχνα λόγια και περιγραφές αλλά με δυνατά συναισθηματικά «χτυπήματα» μέσα από μια γρήγορη πλοκή που διαδραματίζεται στην Ελλάδα αλλά και αγαπημένα μου μέρη στο εξωτερικό. Σαν αίσθηση, νιώθει κανείς ότι αρπάζει από τον αναγνώστη, σαν άγριος αγέρας, τη λύπη κάνοντας τη χαρά… την αδυναμία των ανθρώπων δίνοντας τους μια ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Κ.: Αν ο Θεός συνεχίσει να είναι πλάι μου και σε ό,τι αγαπώ…

Φοβάστε...
Α.Κ.: Σχεδόν… τίποτα. Ο φόβος έχει γίνει φίλος μου…

Αγαπάτε...
Α.Κ.: Τη ζωή και όσους χαμογελούν… Περισσότερο αυτούς που ενώ πονούν, συνεχίζουν να χαμογελούν!

Ελπίζετε...
Α.Κ.: Σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

Θέλετε...
Α.Κ.: Να πάψει η μιζέρια, τα «δήθεν» και η πνευματική αναπηρία!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Κ.: Όσοι αγαπούν τα ταξίδια, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το ΟΝΕΙΡΟ!
Για ποιο λόγο; Γιατί θα το συζητήσουν, θα το επεξεργαστούν, θα το αναλύσουν, όπως και με όλα τα παραπάνω… Σίγουρα κάποιος αγαπημένος ηθοποιός θα πάρει τη θέση του κάπου εκεί, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Έτσι, θα τους μείνει… Σαν μια ταινία που θέλουμε να τη βλέπουμε ξανά και ξανά!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Κ.: Δε γνωρίζω γιατί «πρέπει». Δεν υπάρχουν «πρέπει». Μόνο «θέλω».

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Κ.: Δεν πρέπει, αν περιμένει κανείς να βρει φιλοσοφίες και περίτεχνα στολίδια, μακρές βαριές προτάσεις και σπουδαγμένα αποφθέγματα. Δεν είμαι, ούτε εγώ έτσι, εξάλλου. Οπότε, ας κάνει ο καθένας την επιλογή του.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Κ.: Στις εκδόσεις ΠΝΟΗ ταχυδρομικά άμεσα, στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Άμεσα στις παρουσιάσεις μου με τον οίκο ΠΝΟΗ στις 21/1 ΑΘΗΝΑ -όπου με προλογίζει και διαβάζει ο Μάκης Δελαπόρτας σε μια όμορφη μουσική βραδιά-, στις 2/2 Καβάλα, στις 4/2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 15/3 στη Νάουσα και στις 18/3 στην Αλεξανδρούπολη και την Άνοιξη, φυσικά στον τόπο που μεγάλωσα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Κ.: Διαμένω μόνιμα στην Πυλαία στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι στη Θάσο και το χειμώνα στην πόλη.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Κ.: Το «ουρανί»!

Ποια μουσική;
Α.Κ.: Το «ΜΕΤΑΞΩΤΑ» της ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ.

Ποιο άρωμα;
Α.Κ.: Η μυρωδιά ενός νεογέννητου μωρού.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Κ.: ΛΥΤΡΩΣΗ.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Κ.: Μια μουσική που σε ξεσηκώνει, όπου και όπως είσαι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Κ.: Μα, δεν είμαι μόνο συγγραφέας. Είμαι μία slasher, ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια. Τώρα και συγγραφέας. Πως αλλιώς;!

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Κ.: Τα τελευταία χρόνια διάβαζα περισσότερο χριστιανικά βιβλία. Οπότε, ας πούμε ΠΑΙΣΙΟΣ, που έχει να μου διδάξει τόσα όσα δεν προλαβαίνω σε αυτή τη ζωή!

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Κ.: Είμαι αυτοδίδακτη και δεν έχω καμία επιρροή.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Κ.: Μόνο ο «Παύλος» με κατεύθυνε με τις πράξεις του. Τον ακολούθησα γιατί ήξερε κάτι, που δεν γνωρίζω καθόλου: ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Κ.: Αγαπημένοι μου, προσωπικά πιστεύω, ότι είναι ένα κουβάρι τόλμης, εμπειριών, φαντασίας, στόχου και απωθημένου. Το να το «ξετυλίξεις» σωστά και αποτελεσματικά, θέλει το εξής και μόνο: ΠΑΘΟΣ.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Κ.: Δεν ξέρω ακόμα. Αν ήξερα, θα το έκανα, πάντως…

Τι την αποτυχία;
Α.Κ.: Δεν υπάρχει αποτυχία. Όταν εκθέτεις τη ψυχή σου, είσαι έτοιμος να πετύχεις, όχι για τους άλλους αλλά για εσένα. Έναν άνθρωπο ακόμα αν αγγίξεις, αρκεί για να έχεις πετύχει το στόχο σου.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Κ.: Δεν τρώω βιβλία, δεν ξέρω…!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Κ.: Τον ίδιο: Έλλη, η εγγονή του Αιόλου!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

H Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου γεννήθηκε τον Απρίλη του ’75 στο εξωτερικό. Μεγάλωσε διαβάζοντας τα στιχάκια της γιαγιάς της της Σμυρνιάς, της Αλεξάνδρας, πίσω από τις φωτογραφίες των ξενιτεμένων της παιδιών, αχνά, από τον καιρό, που διαβρώνει τα πάντα εκτός από τις μνήμες… Ευτυχώς όμως, επαναπατρίστηκε κάνοντας μια στάση στο Παρίσι, στην πόλη του φωτός! Ίσως γιατί ήταν προκαθορισμένη να μη πάψει ποτέ μέσα της ν’ ακολουθεί το φως, ακόμη και στις πιο σκοτεινές της στιγμές.
Ακολουθώντας τα χνάρια της οικογενειακής επιχείρησης στη Χαλκιδική, αποφάσισε να σπουδάσει Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις. Επίσης σπούδασε ξένες γλώσσες -μιλά τέσσερις ξένες γλώσσες- και παράλληλα έγραφε, ασταμάτητα, ποιήματα, διηγήματα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.
Το βιβλίο «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που έχει δύο -νοητά- μέρη με 13 χρόνια διαφορά. Δεν υπήρχε λόγος να βιαστεί… Η απόλαυση του να γράφει, την έκανε να μην θέλει να τελειώσει ποτέ αυτή την ιστορία.
Η Αλεξάνδρα, έχει δύο όνειρα ακόμα για την Έλλη, την εγγονή του Αιόλου -το βιβλίο της: Την πολυπόθητη ελπίδα της να το διαβάσουμε με μια ανάσα… και τον ακριβό της στόχο: Να μην το ξεχάσουμε ποτέ… (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΗ Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη