Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Παρατήρηση του Άχρονου

Το έργο Παρατήρηση του Άχρονου πραγματεύεται την ποιότητα και τη δυναμική της Παρατήρησης του μέσα και του έξω, την αυτοπαρατήρηση και την εξέλιξη της ύπαρξης μέσα από τις αξίες της που είναι η Αφομοίωση, η Ενσυναίσθηση, η Συνείδηση. Η Παρατήρηση είναι το κλειδί της Ελευθερίας.
Ο Παρατηρούμενος στέκεται στα όρια του Εγκλεισμού του, στα όρια όπου ο Άνθρωπος δεν χωράει. Στα όρια της πνευματικής του γιγάντωσης ένα υπερβατικό ον που δεν χωράει στα όρια, στα σύνορα που του επιβάλλουν και χτίζουν γύρω του σε μια προσπάθεια αυτοεγκλεισμού.
Το Άχρονο σημαίνει το Αθάνατο, το Άπειρο. Το Παρόν είναι το Άχρονο. Η στιγμή της καθαρής Αυτογνωσίας δεν πρέπει να κινείται από το παρελθόν και το μέλλον, το πριν και το μετά. Η στιγμή είναι το Άχρονο. Παρατήρηση του Άχρονου-Παρατήρηση, του Απείρου-Παρατήρηση, του ίδιου του Εαυτού.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ του Έσω Σύμπαντος, στο Εσωτερικό του Απείρου, στην Παράλληλη διάσταση Πνοων, Παρατήρηση της Απόστασης του Όλου, της Αποδόμηση, της Άυλης Ακινησίας του Απείρου... Στην Ένωση του Μη Ορατού, στην Άπνοια της Αιώρησης, στο Αιώνιο της Καθαρότητας,... Παρατήρηση στο Βασίλειο της Σιγής, στην Πέτρα της Αντανάκλασης, στο Πεδίο της Διερεύνησης του Όλου, στο Σώμα της Φωτιάς, στη Σιγή του Ακίνητου, στο Παρελθόν του Χρόνου, στην Ύπαρξη της Λήθης, στο Σημείο της Διάστασης του Είναι, στην Κατεύθυνση του Τέλους, στο Σύμβολο της Λύπης, στη Στιγμή της Αθανασίας, στο Ανάγλυφο των Σωμάτων.

Σκηνοθεσία-Σύλληψη-Απόδοση-Κείμενα-Σκηνική/Ηχητική Εγκατάσταση-Φώτα-Ήχος-Κοστούμια: EYPRAKSIA
Παραστάσεις στο Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:00. Διάρκεια: 60 λεπτά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους πρόσφυγες.
Υπό την Αιγίδα της UNESCO
Η Eypraksia απαντά τις ερωτήσεις μου σχετικά με την παράσταση.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.: Η έννοια της Παρατήρησης είναι μια ποιότητα όπου με ακολουθεί από πάντα. Το ερέθισμα να δημιουργηθεί μια θεατρικοεικαστική φόρμα αναπτύχθηκε μετά από τη συμμέτοχη μου με μια long duration εικαστική performance στο Month of Performance Art of Berlin τη σεζόν που μας πέρασε, και ταξίδεψε μετά στον κόσμο, όπως και συνεχίζει. Η Παρατήρηση ήταν το θέμα μου. Ο καλλιτέχνης στέκεται σε κατάσταση ακινησίας καλυμμένος με ένα μεγάλο κομμάτι νάιλον να δημιουργεί μια κίνηση γύρω του -Διάφανα Σύνορα- και είχε δράση στο δημόσιο χώρο από μεγάλες λεωφόρους, γέφυρες, κορυφές κτιρίων, γκρεμούς κ.λ.π. Μένοντας μεγάλα διαστήματα σε επαφή με τον εαυτό μου και την ίδια στιγμή εκτεθειμένη στο δημόσιο χώρο από ένα σημείο και έπειτα δημιουργείται μια πάλη μέσα σου στην ανάγκη του εσωτερικού χώρου και της απόλυτης έκθεσης- απογύμνωσης την ίδια στιγμή. Εκεί ένιωσα ένα δυνατό κραδασμό της Ανάγκης να προσεγγίσω και να αναπτύξω το Θέμα της Παρατήρησης και μέσα από τις άλλες μορφές Τέχνης που φέρω μέσα μου, πήρε τη μορφή του video art performance και στη συνέχεια μέσα από το λόγο και τη θεατρική συνθήκη. Το να αναπτύσσω ένα Θέμα μέσα από πολλές μορφές Τέχνης (εικαστικά, θέατρο, κίνηση, γραφή, κ.ο.κ.) είναι κάτι που το πράττω συχνά. Με αφορά μια ολιστική έκφραση μιας έννοιας, να δεις τα όρια της Ελευθερίας και τη Δύναμη της μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις.

Τι πραγματεύεται η παράσταση Παρατήρηση του άχρονου;
Ε.: Η Έννοια της ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ φέρει μέσα της μια αυτόνομη δυναμική. Το έργο Παρατήρηση του Άχρονου πραγματεύεται την ποιότητα και τη δυναμική της Παρατήρησης του μέσα και του έξω, την Aυτοπαρατήρηση και την εξέλιξη της Ύπαρξης μέσα από τις αξίες της που είναι η Αφομοίωση, η Ενσυναισθηση και η Συνείδηση σε συνδυασμό με την Έννοια του Άχρονου όπου χάνεται στα όρια του συνειδητού και του ασυνείδητου. Το Άχρονο είναι το Εδώ, το Τώρα, Είναι Η Στιγμή της Συνείδησης. Η Συνείδηση δίνει τη Δύναμη στην Παρατήρηση, ειδάλλως η υπόσταση χάνεται, δεν Υπάρχει· είμαι μάζα μέσα στη μάζα.

Από το δελτίο τύπου υποθέτω ότι πρόκειται για περφόρμανς που αφορά συνδυασμό διάφορων μέσων: φώτα, εικαστικά, πρόζα... Είναι έτσι;
Ε.: Είναι ένα κράμα Τεχνών, ένας συνδυασμός Εικαστικής Εγκατάστασης, Ηχητικής Εγκατάστασης, Σωματικού Θεάτρου, Video Art projection, Λόγου... όπου ήδη έχουν εκφραστεί μεμονωμένα σε exhibitions και ενώνονται αυτή τη στιγμή μέσα από τη Θεατρική συνθήκη. Η φόρμα παίζει σημαντικό ρόλο, η φόρμα της φωνής, του σώματος, του ήχου, της σιωπής... Όλα γίνονται Ένα.

Γιατί επιλέξατε την ανθρωπιστική βοήθεια αντί εισιτηρίου; 
Ε.: Ζούμε σε Καιρούς όπου ο Άνθρωπος έχει ακόμα μεγαλύτερη Ανάγκη τον Άνθρωπο. Αυτή είναι η Στιγμή που Όλοι θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τα φτερά μας, να Αγκαλιάσουμε την Ανάγκη. Να ενώσουμε τη Ψυχή μας σε Ένα.

Σε ποιους απευθύνεται η παράσταση?
Ε.: Διαχωρισμός δεν υπάρχει. Ανοιχτή Ψυχή. Έστω και ένα ψήγμα να κινηθεί μέσα σου συνειδητά ή μη, είναι η Αρχή για ένα Νέο Σύμπαν.
Βιογραφικό σημείωμα:
Η Eypraksia γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σπούδασε Μουσική, Υποκριτική, Χορό και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Αρχαίο Δράμα στο Κέντρο Έρευνας «Δεσμοί». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δράματος, υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, προσωπείο, butho, σωματικού θεάτρου, Ιστορίας Τέχνης, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Σκηνοθεσίας, Κλασικού Μπαλέτου, Βιοενέργειας, Contact Ιmprovisation και Σύγχρονου Χορού στην Αθήνα, Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Έχει λάβει παιδεία στη Σορβόννη και το Παρίσι επάνω στην Ιστορία της Τέχνης, στην αρχιτεκτονική των ταφών του 19 αιώνα, Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ως εικαστικός έλαβε παιδεία (ζωγραφική, κατασκευές, γλυπτική, ηχητικές εγκαταστάσεις, video art installation, performance) δίπλα σε σπουδαίους εικαστικούς σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει δράση στο εξωτερικό με group exhibitions καθώς επίσης έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Παγκόσμια Φεστιβάλ με exhibitions, performances, art in public space, sound installations κ.ά. Είναι πτυχιούχος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών μουσικής, κονταμπάσου και κλασικού τραγουδιού.
Εκπροσώπηση της Ελλάδας στα:
-Month of Performance Art in Berlin 2015
-Month of Performance Art in Berlin 2015-Brandenburg Gate
-Venice Experimental Video and Performance Art Festival, House Of Art Venice 2015
-Venice Liquit Rooms Paintind and Performance Art Festival Pallazo Ca'Zanardi 2015
-Art on Public Space New York-Paris-Berlin-Hamburg-London-Rome-Milan e.t.c.
-Group Exhibition-Petit Paris D'Athenes 2015
-Group Exhibition ELEUSIS-Box Of Dreams-Athens 2015
-Hamburg Art on Public Space-Performance-Observation 2015
-Hamburg Short Film Festival 2015-Metamorphosis
-Paris-London-Rome-Berlin-Hamburg-Milan-Indipentant Performance action 2014-15
-Art Expo-International Video Art Limousine Festival New York 2015
-Queens Museum of New York Performance Festival-Talkactive 2015
-Queens Museum of New York-Sea of lifeless body 2016
-XY Atelie Contemporary Art Gallery N.Y. 2015
-Oxford International Art Fair 2016
-Rotterdam International Art Fair 2016
-Tokyo International Art Fair 2016
-Indepentant Theatrical Performances in Berlin-Paris-New York-Rome-London-Hamburg
-International video poetry 2016
-Athens Biennial of Performance 2016

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη