Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ταϋγέτη Μπασούρη

Η λατρεμένη κακάσχημη του ελληνικού κινηματογράφου, που έμεινε γνωστή μόνο με το βαπτιστικό της και όχι με το επίθετο, γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 2003.
Ασπάστηκε τον κομμουνισμό γιατί: «Το μυαλό μου δεν άντεχε τις αδικίες. Ήθελα να βοηθήσω να εξαλειφθούν» κι αυτό το πλήρωσε με την εξορία της στη Μακρόνησο.
Στα τελευταία της χρόνια ζούσε πάσχοντας από άνοια, ευτυχώς με τη φροντίδα της ξαδέλφης της, Ευγενίας Ταμβακολόγου.
Ήταν κόρη εισαγγελέα, που δεν ήθελε την κόρη του ηθοποιό κι έτσι η Ταϋγέτη σπούδαζε κρυφά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο όμως εμφανίστηκε χρόνια αργότερα, από τη δεκαετία του 1970 και εξής. Τη δεκαετία του 1940 δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την καριέρα της, συμμετείχε μόνο στο θεατρικό χρονικό «41-44» του Γ. Λιδάκη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο γόης της πεντάρας» (θέατρο Ακάδημος, 1975-1976).
Έπαιξε διαπιστωμένα σε 57 ταινίες, με πρώτη την «Κάλπικη λίρα» (1955), όπου εμφανίστηκε για ελάχιστα λεπτά και τελευταία τον «Ποδόγυρο» (1980). Η φυσιογνωμία της πάντως είναι άρρηκτα δεμένη με τη Γεωργία Βασιλειάδου και τον Θανάση Βέγγο, στο πλάι των οποίων διέπρεψε π.χ. ως μέντιουμ στον «Θησαυρό του μακαρίτη» και ως ανύπαντρη θεία στον «Παπατρέχα» κι ας είχε παίξει και δραματικούς ρόλους. Επίσης την εντόπισα μέχρι στιγμής και σε οκτώ βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε σειρές κυρίως της δεκαετίας του 1970, όπως «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή» (ΕΙΡΤ, 1972-1973) και «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1979). Η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στον ΑΝΤ1 αρκετά χρόνια αργότερα, τη σαιζόν 1994-1995, οπότε και συμμετείχε σε 1 επεισόδιο της σειράς «Οι μεν και οι δεν», από όπου και η φωτογραφία.
Στην ανωτέρω φωτογραφία βλέπουμε την Ταϋγέτη σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Ντομινό» (8/6/1978) για τη συμμετοχή της στη σειρά «Η τύχη της Μαρούλας» που προβαλλόταν τότε από την ΕΡΤ.
Αξίζει να δείτε την τελευταία της συνέντευξη από το αρχείο της ΕΡΤ, από όπου και η πρώτη φωτογραφία αλλά και μια χορταστική συνέντευξή της το 1994. Και αυτό το αφιέρωμα από τη LIFO, όπου και η τελευταία της φωτογράφιση για το περιοδικό Symbol το 2001.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές:
Η πρώτη παράγραφος του κειμένου βασίστηκε στο ρεπορτάζ του Αντώνη Πρέκα για την αγαπημένη ηθοποιό που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του «Σαν παλιό σινεμά...» (Αθήνα: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2003).
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη