Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Βασίλειος Φ. Δρόλιας και το Nyos - Η τελετή της αθωότητας

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Β.Δ.: Η ιστορία της καταστροφής λίμνης Nyos που βρίσκω συγκλονιστική σε συνδυασμό με την αναζήτηση της επιστήμης στην σκέψη της σύγχρονης κοινωνίας.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Β.Δ.: Νομίζω κανένα βιβλίο δε μπορεί να περιγραφτεί με μια λέξη.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Β.Δ.: Κάποια στιγμή να το ξαναδιαβάσει...

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Δ.: Προφανώς στην λίμνη Nyos και θα κρατούσε 3 χρόνια. Όσα έμεινε ο ήρωας εκεί.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Β.Δ.: «Πολλές φορές αναφέρεται στα βιβλία βιολογίας το ταξίδι του Δαρβίνου στα νησιά Γκαλαπάγκος. Συνήθως αναφέρουν λανθασμένα το παράδειγμα πως ο Δαρβίνος παραξενεύτηκε γιατί στα νησιά υπήρχαν ζώα που διέφεραν από νησί σε νησί και από την ηπειρωτική Νότια Αμερική, και άρα είχε συντελεστεί κάποια μορφή εξέλιξης και φυσικής επιλογής από νησί σε νησί που εξηγούσε τις διαφορές από το ένα νησί στο άλλο. Όμως το επιχείρημα είναι λανθασμένο και δε χρησιμοποιήθηκε καν από τον Δαρβίνο σ' αυτή τη μορφή. Οι υποστηρικτές του δημιουργισμού απλώς θα έλεγαν πως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά στα είδη δημιουργήθηκαν έτσι από τον σοφό Δημιουργό. Το ότι βρέθηκαν διαφορές δε θα μπορούσε να θεωρηθεί επιχείρημα εναντίον τους. Όμως το επιχείρημα που τόσο έξυπνα χρησιμοποίησε ο Δαρβίνος ήταν ακριβώς το αντίθετο (και είναι ίσως ένα από τα πιο λεπτά σημεία στην επιχειρηματολογία του υπέρ της θεωρίας της εξέλιξης): παρ' όλο που το φυσικό περιβάλλον μεταξύ των νησιών Γκαλαπάγκος και της ηπειρωτικής Αμερικής είναι τόσο διαφορετικό, τα είδη είναι πρακτικά ίδια και οι διαφορές πολύ μικρές, κάτι που σημαίνει πως εξελίχθηκαν από κοινούς προγόνους και πως δε δημιουργήθηκαν αυτόματα σε κάθε νησί από έναν σοφό Δημιουργό. Η ομοιότητα είναι αυτή που έπαιξε -και παίζει- τον μεγαλύτερο ρόλο και όχι η διαφορά.»

Στην περίληψη γράφει...
Η ζωή του Ρότζερ βρίσκεται σε κρίση: ο γάμος του καταρρέει, η εξωσυζυγική του σχέση με τη δημιουργό μοντέρνας τέχνης Τζέσικα βαδίζει σε αδιέξοδο, ενώ ο ίδιος αναλώνεται σε μια βαρετή ερευνητική εργασία. Η ευκαιρία για να αλλάξει τη ζωή του παρουσιάζεται όταν μεταβαίνει στο Καμερούν, όπου ξεκινάει μια σειρά μελετών για την επιστημονική αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου στη λίμνη Nyos. 
Ο Ρότζερ αντιμετωπίζει το Καμερούν σαν τουρίστας, αλλά σιγά σιγά η χώρα, αλλά και όλη η Αφρική, πλέκει τη μαγεία της γύρω του και η καθημερινή πάλη για την επιβίωση τον αναγκάζει να αναθεωρήσει την προηγούμενη ζωή του.
Πυκνό στην πλοκή και με δόσεις συνωμοσιολογίας, το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στις όχθες της μυστηριώδους λίμνης Νyos του Καμερούν αλλά και στο Λονδίνο. Στον πυρήνα της αφήγησης τίθενται ερωτήματα για τις αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου, για το ρόλο της επιστήμης, για τη φιλοσοφία της τέχνης και τη φύση του έρωτα.
Το μυθιστόρημα του Βασίλειου Δρόλια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

O Βασίλειος Φ. Δρόλιας είναι συγγραφέας και αστροφυσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Σαν Φρανσίσκο. 
Το πρώτο του μυθιστόρημα, Τυχαία είσοδος, εκδόθηκε το 2008. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2010 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού The Zone. Το Nyos - Η τελετή της αθωότητας είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη