Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η τελευταία φωτογραφία του John Lennon


Το πρωί της Δευτέρας, 8 Δεκεμβρίου του 1980, η φωτογράφος Annie Leibovitz φτάνει στο διαμέρισμα που διατηρούσε ο John Lennon στη Νέα Υόρκη. Προσπαθεί να τον πείσει να φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του περιοδικού "Rolling Stone", στο οποίο εργαζόταν.
Ο Lennon, όμως, είναι αμετάπειστος. Συμφωνεί μόνο αν θα είναι και η Ono μαζί του στη φωτογραφία. Η Leibovitz θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.
Η τελική φωτογραφία απεικονίζει τον Lennon γυμνό να αγκαλιάζει σε εμβρυακή στάση την Ono, που είναι ντυμένη στα μαύρα.
Η Annie Leibovitz φεύγει από το διαμέρισμα στις 15:30 και ο Lennon ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη στον dj και ραδιοφωνικό παραγωγό, Dave Sholin, που εργαζόταν στο RKO Radio Network.
Κοντά στις 18.00 ο Lennon και η Ono σταματούν έξω από τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού και υπογράφουν αυτόγραφα. Ένα από αυτά θα ζητήσει και ο Mark David Chapman, ο οποίος είναι 25 χρονών και εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας. Ο Chapman ζητάει από τον Lennon να υπογράψει πάνω στο album "Double Fantasy", που εκείνος μόλις είχε κυκλοφορήσει μαζί με την Ono.
Ο Lennon υπογράφει και τη στιγμή απαθανατίζει ο φωτογράφος Paul Goresh. Ο Lennon θα ρωτήσει ευγενικά τον Chapman αν θέλει κάτι άλλο, εκείνος θα γνέψει αρνητικά και θα απομακρυνθεί.


Ο Lennon καθυστερεί αρκετά στη συνέντευξη και λίγο πριν τις 23.00 αποφασίζει, πριν βγει να δειπνήσει, να περάσει από το σπίτι του για να καληνυχτίσει τον γιο του.
Στην είσοδο του σπιτιού τον περίμενε άλλη μια φορά ο Chapman. Ο Lennon θα τον αναγνωρίσει και θα του χαμογελάσει.
Ο Chapman θα βγάλει ένα πιστόλι και από κοντινή απόσταση θα πυροβολήσει 5 φορές τον Lennon.
Λίγα λεπτά μετά ο Lennon είναι νεκρός.
Η είδηση του θανάτου του Lennon θα σκορπίσει παγκόσμια θλίψη. Τουλάχιστον τρεις οπαδοί του θα αυτοκτονήσουν λίγο μετά!
Η Ono δεν έκανε ποτέ δημόσια κηδεία για τον Lennon και αποτέφρωσε το σώμα του.
Ο Chapman μετά τη σύλληψή του ομολόγησε ότι είχε επιχειρήσει άλλη μια φορά να δολοφονήσει τον Lennon, αλλά το είχε μετανιώσει την τελευταία στιγμή.
Το κίνητρο του, σύμφωνα με αυτά που είπε ο ίδιος, ήταν το γεγονός ότι αισθανόταν ασήμαντος, προορισμένος να ξεχαστεί...
Στις 14 Δεκεμβρίου, αντί κηδείας η Ono θα ζητήσει από όλους τους θαυμαστές του να προχωρήσουν σε 10 λεπτά σιγή στη μνήμη του Lennon. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια οπαδοί του σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά πάνω από 220.000 άτομα μαζεύτηκαν στο Central Park στη Νέα Υόρκη και πάνω από 30.000 στο Liverpool.
Ο Chapman για τη δολοφονία του Lennon καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης.
Από το 2000 δικαιούται να ζητήσει αναστολή, κάτι που ως σήμερα του έχει αρνηθεί το δικαστήριο 9 φορές και έτσι παραμένει ακόμα φυλακισμένος!
Το "Imagine", αμέσως μετά τη δολοφονία του Lennon, έκανε ρεκόρ πωλήσεων και σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts.
Ο Lennon είχε εμπνευστεί το τραγούδι επηρεασμένος από ένα ποίημα, που είχε γράψει η Ono μερικά χρόνια πιο πριν και είχε τον παρακάτω στίχο:
...Imagine the clouds dripping, dig a hole in your garden to put them in...
Η τελική εκδοχή του Lennon είναι ένας ύμνος στις δυνατότητες που είναι ικανός ο άνθρωπος να αναπτύξει. Οι στίχοι του τραγουδιού ενθαρρύνουν τον ακροατή να φανταστεί έναν κόσμο που όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς σύνορα, χωρίς θρησκεία και χωρίς ιδιοκτησία.
...Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion, too
Imagine all the people
Living life in peace... You...
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one...

Μετά το θάνατό του, τα τραγούδια του και κυρίως ο ίδιος ο John Lennon, έγιναν σύμβολα της Παγκόσμια Ειρήνης. Όμως η ιστορία υπήρξε ειρωνική με τον Lennon. Ο άνθρωπος, που έγραψε τον ύμνο της παγκόσμιας ειρήνης και αδελφοσύνης, πέθανε από εγκληματική ενέργεια...


Γιώργος Περισανίδης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη