Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Κύκλος

Ο «Κύκλος», είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Έχει έδρα της την Καλιφόρνια και μετρά πάνω από 10.000 υπαλλήλους. Αυτός ο κολοσσός έχει στολισμένα γραφεία με πανάκριβα γλυπτά, μέσα σε αίθουσες με ονόματα από διάφορες ιστορικές περιόδους. Τρία νεαρά μυαλά που παίζουν το μάρκετινγκ στα δάχτυλα είναι οι «Τρεις Σοφοί»: Οι δημιουργοί του Κύκλου. Συνενώνοντας τα προσωπικά στοιχεία, τους λογαριασμούς και τους κωδικούς των πελατών σε μία ταυτότητα, ο Κύκλος έφτιαξε για τον καθένα το «Αληθινό Εγώ» του, ελέγχοντας έτσι και την οικονομία αλλά και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Χμμμ... Κάτι μου θυμίζει, στο πιο μοντέρνο του. Ναι, σίγουρα ο Κύκλος θυμίζει το 1984. Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Η πρωταγωνίστριά μας, είναι η αφελής 24χρονη Μέι, που με τη βοήθεια της φίλης της Άνι πιάνει δουλειά στον Κύκλο. Η Άνι ανήκει ήδη στην «Κλίκα των Σαράντα», στα σαράντα κορυφαία μυαλά της εταιρείας. Παρακολουθούμε λοιπόν την πορεία της Μέι μέσα στον κολοσσό: Από τη μία τη δική της δουλειά και απόδοση, από την άλλη το τι κάνει ο Κύκλος γι' αυτή. Το περιβάλλον μοιάζει ουτοπικό (και τελικά έτσι μας παρουσιάζεται, το βιβλίο ειρωνικά δεν θέλει να είναι δυστοπία), έχουμε μια υπερσύγχρονη επιχείρηση που μάλλον είναι πολύ κοντά μας -κάτι σαν τη Google και όλα τα Social Media μαζί- που εξετάζει υποχρεωτικά κάθε δυο εβδομάδες τη Μέι και παρακολουθεί την υγεία της, με γυμναστήρια, πάρτι και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία της, έχουμε ένα τέλειο εργασιακό περιβάλλον, τόσο τέλειο, που κάθε τι έξω από τον Κύκλο μοιάζει (και είναι προφανώς) κακό, βαρετό, ανούσιο και καταδικασμένο να αποτύχει. Η Μέι θαμπώνεται από αυτή την ομορφιά. Και ποιος όχι;

«Κάθε συμβάν πρέπει να γνωστοποιείται», είναι το μότο του Κύκλου και τοποθετούνται κάμερες σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους που μεταδίδουν ζωντανά τα πάντα. Όλοι, είτε εργαζόμενοι του Κύκλου είτε απλοί άνθρωποι οφείλουν (νομίζουν ότι πρέπει, αλλά στην πραγματικότητα το θέλουν) να συμβάλλουν σ’ αυτό το νέο πρότζεκτ. Μα δεν είναι παράξενο; Κανείς δεν τους υποχρεώνει. Με τη δική τους θέληση δένονται με τα δεσμά αυτά. Με τη δική τους θέληση γίνονται κοινωνικά αυτιστικοί.
Ο πρώην της Μέι την προειδοποιεί για την κατεύθυνση της εταιρείας και για τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της ψηφιακής ουτοπίας. Στην ουσία αποτελεί την άλλη πλευρά, το προειδοποιητικό καμπανάκι της φαινομενικής τελειότητας, της καταναγκαστικής δημοκρατίας και των κατασκευασμένων, ακραίων κοινωνικών σχέσεων.
Η Μέι θα γνωρίσει έναν μυστηριώδη άντρα μέσα στον Κύκλο... Αλλά δεν πρόκειται να σας πω ούτε λέξη παραπάνω.

Ο συγγραφέας μέσω του αποστασιοποιημένου αφηγητή και με τον κολοσσό που λέγεται Κύκλος, σατιρίζει κατά κάποιον τρόπο το εικονικό σύμπαν στο οποίο ολοένα και βυθιζόμαστε (με τη θέλησή μας πάντα) ενώ ουσιαστικά ζούμε μια εποχή κατάθλιψης κι απομόνωσης, όπου οι ηλεκτρονικοί μας διέξοδοι είναι τα υποκατάστατα της κοινωνικής ζωής, μετατρέποντας τις ανθρώπινες σχέσεις σε... συνδέσεις.

Είναι προς τιμήν του συγγραφέα ο χαρακτηρισμός του Κύκλου ως το 1984 της ψηφιακής εποχής, η ομοιότητα είναι προφανής -«Τα μυστικά είναι ψέματα», «μοιράζομαι σημαίνει νοιάζομαι», «η ιδιωτικότητα είναι κλοπή»- κι ένα Πανοπτικόν που ελέγχει τα πάντα, βεβαίως δεν μπορείς να το συγκρίνεις, όμως το ατού του βιβλίου θα έλεγα πως είναι η ειρωνεία: Από τις πιο θετικές έννοιες όπως η ειλικρίνεια και η αλήθεια, η διαφάνεια, η ψυχαγωγία και η φιλία, το ήθος και η συμμετοχή στα κοινά, αποκτούν καταναγκαστική όψη κι έχουν τελικά δυσάρεστα αποτελέσματα, ανάλογα το ποιος και πώς τις χρησιμοποιεί.
Στο τέλος το βιβλίο αφήνει έναν ενοχλημένο αναγνώστη. Μας αφήνει με αλήθειες που ξέρουμε αλλά κρατάμε στις άκρες του μυαλού μας, γιατί... δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι λάθος ή σωστές. Ή ίσως να ξέρουμε, γι' αυτό και προτιμάμε να μην τις σκεφτόμαστε.
Εξάλλου, όταν ολόκληρη η ψηφιακή εποχή μας, μας θέλει να παραδινόμαστε στη δήθεν διαφάνεια, εκθέτοντας όλο και περισσότερο την προσωπική μας ζωή, καλλιεργώντας μια καλύτερη βερσιόν του εαυτού μας (που μπορούμε ακόμα και οι ίδιοι να αγαπήσουμε) πώς να αντισταθείς;
Κλικ για περισσότερα της Κατερίνας
Το μυθιστόρημα του Dave Eggers κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρδος.
Στην υπόθεση...
Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media; 
Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.
Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα...
Η ζωή της πριν από τον Κύκλο αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.
Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς, που θα εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.
Ένα 1984 για τη γενιά του διαδικτύου.
Ο Ντέιβ Έγκερς μεγάλωσε στα προάστια του Σικάγο και αποφοίτησε από το University of Illinois at Urbana-Champaign.
Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου McSweeney’s στο Σαν Φρανσίσκο, που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό McSweeney’s Quarterly Concern, το μηνιαίο περιοδικό The Believer καθώς και βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη σειρά VOICE OF WITNESS, που έχει μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αξιοποιεί την προφορική ιστορία για να ρίξει φως στην κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έργα του έχουν προταθεί για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, το βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών. Έχει βραβευτεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός και Τα αγρίμια.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του O Κύκλος (2014) και Ένα Ολόγραμμα για τον βασιλιά (2016).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη