Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Χαρά Χρυσάφη και το Καταρρίπτεται

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Χ.: Αναρωτιόμουν πάντα τι μπορεί να σκέφτεται κάποιος στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και δεν το λέει ποτέ. Ή λέει κάτι άλλο, για να αποφύγει τη «δεύτερη» σκέψη που έκανε. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γράφω 15 μονολόγους, όπου ξετυλίγονται όλες αυτές τις «δεύτερες» σκέψεις που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε σε μια περίσταση της ζωής του. Στην ουσία έβγαλα το «πίσω κείμενο» του, όπως λέγεται στο θέατρο, στη φόρα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Χ.Χ.: Στο σπίτι, στο κρεβάτι, στο δρόμο, κυρίως μπροστά στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Χ.: Ένα χρόνο και κάτι μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Χ.: Μπορείς και συ να σερβίρεις τον εαυτό σου ξεδιάντροπα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Χ.: Ο καθένας μας μπορεί και σκέφτεται με νου και με χάρη. Μπορεί να εκφράζεται μιλώντας με το στόμα ή με το σώμα ή με το βλέμμα. Μερικοί από εμάς ό,τι σκέφτονται μπορούν και το λένε, άλλοι τα κρατούν για τον εαυτό τους, άλλοι το γράφουν, άλλοι το ζωγραφίζουν, άλλα το κάνουν θεατρικό έργο. Τούτο το βιβλίο μιλά γι’ αυτά ακριβώς που σκέφτεται κανείς και καταδεικνύει τη λύτρωση που έρχεται όταν τελικά μπορεί και τα εκφράζει.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Χ.: Αγαπώ λιγάκι περισσότερο το μονόλογο «Η Δεύτερη».

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Χ.Χ.: Ο ήρωας που μιλά στο μονόλογο «Η Κάμπια», γιατί μιλά και εκφράζει ένα βασικό συναίσθημα αυτό του θυμού, χωρίς ενδοιασμούς. Μιλά για το πόσο λυτρωτική είναι τούτη η έκφραση, καταπραϋντική θα έλεγα. Δεν μπορεί εύκολα να εκφράσει κανείς αυτό που σκέφτεται, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Χ.: Είναι μια γρήγορη περιήγηση σε συναισθήματα και σκέψεις που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα, με απλό και άμεσο τρόπο.
Είναι σαν κοιτάει κανείς από την κλειδαρότρυπα και να ανακαλύπτει κρυφούς θησαυρούς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Χ.Χ.: Έχω πάντα αγωνία όταν πρέπει να μιλήσω για τη μεγαλύτερη αγωνία μου.

Φοβάστε...
Χ.Χ.: Τη μοναξιά.

Αγαπάτε...
Χ.Χ.: Αυτούς που αγαπούν και πιστεύουν ακόμα, σ’ εκείνους που καμιά φορά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο.

Ελπίζετε...
Χ.Χ.: Στο καλό που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Θέλετε...
Χ.Χ.: Να μπορώ να θέλω πάντα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Χ.Χ.: Αυτοί που αρέσκονται στην ανάγνωση μονολόγων, αλλά και αυτοί που ψάχνουν πάντα την αλήθεια, πικρή ή γλυκιά.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Χ.Χ.: Δεν υπάρχουν γιατί, αλλά αν κάποιος τολμήσει να το κάνει ίσως να βρει μερικά κομμάτια -δικά του κομμάτια- καλά κρυμμένα.

Γιατί δεν πρέπει;
Χ.Χ.: Γιατί μπορεί να μην είναι έτοιμος ακόμα να βρει αυτά τα κρυμμένα κομμάτια του.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Χ.: Το βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς ηλεκτρονικά από την επίσημη σελίδα του εκδοτικού οίκου Ωρίωνα, καθώς και σε άλλα επίσημα site που πωλούνται βιβλία. Επίσης από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο κατά παραγγελία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Χ.: Στην επίσημη σελίδα στο facebook.
Στο προσωπικό μου λογαριασμό: Xaroula Xrysafi
Στο προσωπικό μου e-mail: xaroylita_e@yahoo.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χ.Χ.: Κόκκινο.

Ποια μουσική;
Χ.Χ.: Κάτι ορχηστρικό.

Ποιο άρωμα;
Χ.Χ.: Γιασεμί.

Ποιο συναίσθημα;
Χ.Χ.: Όλα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Χ.Χ.: Παράσταση.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Χ.: Όλα αυτά που είμαι, χωρίς την ιδιότητα του συγγραφέα. Και σίγουρα όλα αυτά που φοβάμαι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Χόρχε Μπουκάι

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Χ.Χ.: Μάρω Βαμβουνάκη (Ο παλιάτσος και η Άνιμα), Χόρχε Μπουκάι (Ο δρόμος της συνάντησης), Κική Δημουλά, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Χρόνης Μίσσιος.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Χ.Χ.: Οι ήρωες πάντα πρέπει να μπορούν να κατευθύνουν τον συγγραφέα, γιατί έχουν μια προσωπικότητα που μπορεί να ξεδιαλύνει τα πράγματα καμιά φορά.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Χ.Χ.: Κατ’ αρχάς καρδιά. Και όταν έχεις καρδιά έχεις και φαντασία και εμπειρία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Χ.Χ.: Τα ίδια τα γραφόμενα, ένας καλός εκδοτικός οίκος, μια καλή διαφήμιση και ένας ταπεινός συγγραφέας.

Τι την αποτυχία;
Χ.Χ.: Το να μην αγγίζει κομμάτια του αναγνώστη. Το να μην καταφέρει ο συγγραφέας να συγκινήσει με τη γραφή του. Να κινήσει δηλαδή το συναίσθημα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Χ.Χ.: Η βιβλιοφαγία είναι μόνο γι’ αυτούς που δεν βαρυστομαχιάζουν, γιατί ξέρουν τι τρώνε συνήθως.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Χ.Χ.: Στα βιβλία συνήθως πάντα ο τίτλος μπαίνει στο τέλος, άρα δεν μπορώ να ξέρω ακόμα. Σίγουρα μέχρι τότε θα βρω τον κατάλληλο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Με δυο λόγια...
15 θεατρικοί μονόλογοι
Τι θα γινόταν αν μια δεύτερη σκέψη σου πήγαινε και τρύπωνε σε μικρές λεπτομέρειες της ζωής σου; Ο Πήτερ Μπρουκ μίλησε για το «Πίσω κείμενο» στη θεατρική πράξη και για τις σκέψεις που χάνονται όταν γίνονται λέξεις. Τούτες όμως οι "δεύτερες" σκέψεις είναι που δίνουν νόημα στην αλήθεια για τον εαυτό σου. Είσαι έτοιμος να τις σερβίρεις ξεδιάντροπα στον διπλανό σου;
Το βιβλίο της Χαράς Χρυσάφη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωρίωνας.

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγών). Έχει γράψει 2 βιβλία. Μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Ερωτικές Αντιφάσεις» και το «Καταρρίπτεται» που αποτελείται από 15 θεατρικούς μονολόγους, εκδ. Ωριώνας. Ποιήματα της έχουν εκδοθεί στο συλλογικό έργο «Στων Ιδεών την πόλη» και στο «Γιορτή Ποιητών 2015».
-Βραβείο ποίησης στο 30ο διαγωνισμό Σικελιανά (κατηγορία Βιβλίο).
-Τιμητικό βραβείο από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών 2014.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη