Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Νάσος Κεδράκας

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν ανακαλύψει την υποκριτική και σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Στην ανωτέρω φωτογραφία απεικονίζεται στο πρόγραμμα της παράστασης «Η γειτονιά των αγγέλων» (θέατρο Κοτοπούλη, 1963-1964).
Στο Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε αρχικά το 1941 στην παράσταση «Η βεντάλια» του Κάρλο Γκολντόνι και στη συνέχεια, καθ’ όλη τη δεκαετία του 1940, συμμετείχε σε σκετς, πρόζες και παρλάτες, κυρίως του Μίμη Τραϊφόρου. Την περίοδο εκείνη του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου συμμετείχε σε θιάσους όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Μάνου Κατράκη και άλλων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή του το 1945 στον θίασο «Ηνωμένοι Καλλιτέχναι», τον οποίο συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ (Αιμίλιος Βεάκης, Δήμος Σταρένιος κ.ά.). Στις δεκαετίες 1950-1970 ήταν μόνιμο στέλεχος και πάλι του Εθνικού Θεάτρου, αν και φωτογραφία του σε πρόγραμμα του Θεάτρου βρήκα μόλις το 1967, δηλαδή 10 παραστάσεις μετά την έναρξη της συνεργασίας τους («Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε διαπιστωμένα σε 150 ταινίες, 1 ντοκιμαντέρ («Η ηλικία της θάλασσας», 1978) και 2 ξένες ταινίες («He who must die», 1957 και «The greek tycoon», 1978). Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα» (1946) σε ρόλο καφετζή κι από κει και πέρα η πορεία του στο σελιλόιντ ήταν μακρά.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε όλες σχεδόν τις σειρές της δεκαετίας του 1970 αλλά αυτή που τον έκανε αγαπητό και γνωστότερο σε όλον τον κόσμο ήταν «Ο φωτογράφος του χωριού» (ΕΡΤ, 1977, 16 επ.). Επίσης συμμετείχε στο «Θέατρο της Δευτέρας» σε πολλές παραστάσεις του 1977 και σποραδικά ως το 1981.
Μια τόσο μεγάλη πορεία αποτυπώθηκε μέχρι στιγμής μόνο σε ένα εξώφυλλο που μου αρέσει πολύ, με αφορμή τη σειρά που ανέφερα προηγουμένως: «Ο φωτογράφος του χωριού εξομολογείται» (τ. 8, 29/4/1977).
Νομίζω ότι αυτό το μικρό αρθράκι τα λέει όλα για τον συμπαθέστατο μεγάλο μας ηθοποιό. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ντομινό (1/4/1981).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές:
Η εικόνα 2 προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr/).
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη