Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η λογοτεχνική πρό(σ)κληση της Νατάσσας Καραμανλή που έγινε βιβλίο!

….κι η ονομασία αυτής της λογοτεχνικής δράσης: 4 λεπτά!
Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας περιγράψω την συγγραφέα Νατάσσα Καραμανλή που εμπνεύστηκε την εν λόγω δημιουργική δράση «4 λεπτά».

Αν χρειαζόταν να το κάνω με όσο δυνατόν λιγότερες λέξεις, θα χρησιμοποιούσα τα λόγια του εφευρέτη Τόμας Έντισον που είχε πει: «Αυτό που είσαι θα φανεί σ’ αυτό που κάνεις».

Κι αυτό το αναφέρω γιατί η Νατάσσα είναι από τους σπάνιους ανθρώπους που κάνει περισσότερα από όσα λέει, πράγμα σπάνιο τόσο για τον κόσμο της λογοτεχνίας όσο και για την κοινωνία γύρω μας. Αν κάποιος προσθέσει τον ενθουσιασμό, τον αυθορμητισμό και την δοτικότητά της, τότε θα έχει πλήρη εικόνα για την προσωπικότητά της!

(Οφείλω να ομολογήσω πάνω σε αυτό, πως όλα τα παραπάνω τα βίωσα στον απόλυτο βαθμό και σε πρόσφατη συνάντησή μας που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες. Ήταν τότε που μου ανέλυσε μια νέα δράση που είχε σχεδιάσει στο μυαλό της, την «Αγαπάς αφού…»[2], η οποία μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη!)

Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι γεννήθηκε και η σκέψη της να προτρέψει ανθρώπους που αγαπούν την γραφή για να συμμετάσχουν στα «4 λεπτά». Ρίχνοντας τον σπόρο με ένα ερώτημα: «Πόσα μπορούν να αλλάξουν στη ζωή σας μέσα σε τέσσερα λεπτά;»

Το διαφορετικό σε αυτό το εγχείρημα είχε να κάνει με το γεγονός πως απευθυνόταν σε όλους ανεξαιρέτως. Δεν είχε καμία απολύτως σημασία εάν οι συμμετέχοντες είχαν πείρα στην συγγραφή ή αν το επιχειρούσαν αυτό για πρώτη φορά.

Άλλωστε, είναι γεγονός πως όταν εξομολογείται αυτόβουλα και ειλικρινά η ψυχή, καταφέρνει να ξεπερνά με την αλήθεια της κάθε είδους κανόνες και πλαίσια έκφρασης.

Μοναδικός της σκοπός ήταν ν’ ανάψει το φιτίλι της φαντασίας και να μας παρακινήσει να εκφραστούμε φωτίζοντας μέχρι και την πιο απόκρυφη γωνιά του εαυτού μας.

Φέρνοντας στην επιφάνεια δυνατότητες και αδυναμίες του χαρακτήρα μας που ως τότε ενδεχομένως και να αγνοούσαμε.

Μεταμορφώνοντάς μας έτσι σε επίμονους και τολμηρούς κι ωθώντας μας να φτάσουμε στα όρια μας, με αποτέλεσμα να αποτυπώσουμε σε λέξεις τις δικές μας ανομολόγητες αγωνίες και τα τόσο προσωπικά απόκρυφα όνειρα.

Νιώθοντας δηλαδή σχεδόν όμοια με τον Μιχαήλ Άγγελο, που μιλώντας για τις δημιουργίες του είχε πει πως: «Είδα τον άγγελο μέσα στο μάρμαρο και το σμίλεψα μέχρι που τον απελευθέρωσα».

Η επιτυχία όλου αυτού του εγχειρήματος συνοψίζεται τόσο σε αυτή τη συλλογή που δημιουργήθηκε από τις Εκδόσεις Μολύβι, όσο και στο συνολικό αριθμό αυτών που πήραν μέρος.

Τα συγχαρητήρια ανήκουν πραγματικά σε όλους τους συμμετέχοντες που κατέθεσαν ένα κομμάτι της ψυχής τους ώστε να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη αυτή η λογοτεχνική δράση και να πάρει παράλληλα σάρκα και οστά με αυτή την συλλογική έκδοση κάποιων επιλεγμένων έργων.

Κλείνοντας, θα σας προτρέψω να πράττετε στην λογοτεχνική σας ζωή όπως ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ: «Το γράψιμο είναι μαγεία, όπως το νερό της ζωής και όπως κάθε άλλη δημιουργική τέχνη. Το νερό είναι τζάμπα. Γι’ αυτό πιες. Πιες γεμίζοντας μέχρι επάνω».
Γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, το ταλέντο δεν είναι σπάνιο. Αυτοί που το εκμεταλλεύονται είναι σπάνιοι…
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου
Πόση ζωή χωράει σε τέσσερα λεπτά; Και αν γυρίσεις το χρόνο πίσω, έστω και τέσσερα λεπτά, θα έκανες όσα δεν πρόλαβες... Θα έλεγες όσα δεν πρόλαβες... Κι εσύ θες άλλα τέσσερα λεπτά για να ζήσεις όσα δεν έζησες. Αν καθόσουν μόνο ένα λεπτό, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Έχεις τέσσερα λεπτά. Χαμογελάς... Σε τέσσερα λεπτά όμως, δε στεγνώνει τίποτα. Ούτε τα δάκρυα. Θολώνεις τις λέξεις μετρώντας τέσσερα λεπτά. Σφίγγεις στην παλάμη σου το χρόνο. Τέσσερα λεπτά ορίζουν την τύχη σου. Σου έδωσαν τέσσερα λεπτά και όμως, δεν ξύπνησες. Το πιο πολύτιμο ταξίδι σου ωστόσο, ήταν τόσο σύντομο που χώρεσε μόλις σε τέσσερα λεπτά. Όλα είναι τέσσερα, οι εποχές, τα σημεία του ορίζοντα. Τέσσερα λεπτά για τον έρωτα. Για το φιλί και τον θάνατο. Για το όνειρο και την αλήθεια. Για το παντοτινό.[1]
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙ
Συντελεστές: Καραμανλή Νατάσσα, Επιμελήτρια - Συλλογικό έργο, Συγγραφέας

Περισσότερες πληροφορίες για το συλλογικό βιβλίο «4 λεπτά» και την Νατάσσα Καραμανλή

[1] Πηγή περιγραφής
[2] Στο koukidaki υπάρχει σχετικός σύνδεσμος με την ιστοσελίδα της δράσης, Αγαπάς αφού..., τον οποίο μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη στη λίστα Διαβάζω.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη