Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μηλέβα Αναστασιάδου, η Λυδία Ψαραδέλλη και Το μυστικό της καρυδιάς

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Α.: Ήταν μάλλον αποτέλεσμα brainstorming. Εκεί που τα λέγαμε, σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλή ιδέα να γραφτεί ένα βιβλίο από δύο άτομα. Πρότεινα να το προσπαθήσουμε μαζί.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
M.A.: Καθώς είχαμε θέσει ως προθεσμία την μια βδομάδα για κάθε κεφάλαιο, δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Όταν υπήρχε η ιδέα, έπρεπε να καταγραφεί.
Λ.Ψ.: Νύχτες μοναχικές, με ησυχία και πολλή έμπνευση. Οπουδήποτε αλλά πάντα με πολλή μεγάλη αγωνία για το «μετά». Φυσικά, πάντα μετά από ώρες πλάνων που τριγύριζαν όλη μέρα και νύχτα μέσα στο μυαλό, καταστρώνοντας το μέλλον των χαρακτήρων μας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
M.A.: Γύρω στους πέντε μήνες. Ακόμα διορθώνουμε ωστόσο. Κυρίως η Λυδία.
Λ.Ψ.: Δεν έχω καλή σχέση με τον χρόνο. Καλά που το θυμάται η Μηλέβα, αλλιώς θα επέστρεφα στο αρχείο για να το ελέγξω. Παρ' όλα αυτά, μοιάζει σαν χτες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
M.A.: Αφήγημα για κάποια ερωτήματα της καθημερινότητας, από αυτά που χωρίς να το συνειδητοποιούμε καλά καλά, η απάντηση τους είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή μας.
Λ.Ψ.: Νουβέλα, στα όρια του μυθιστορήματος, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, δυνατούς χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα υπόθεση και ισχυρά συναισθήματα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
M.A.: Πορεία προς την «ενηλικίωση», εκείνη η οποία δεν σχετίζεται τόσο με την ηλικία, όσο με την συνειδητοποίηση όσων μας απασχολούν και μας καθορίζουν.
Λ.Ψ.: Τι πιο ταιριαστό από την υπόθεση του βιβλίου μας;
«Πορεία γεμάτη ανατροπές, ένα τέλος βγαλμένο μέσα από την καρδιά, σε ένα ταξίδι που ένωσε τις μοίρες τόσων ανθρώπων. Μια γνωριμία που αποκαλύπτει τα πάντα, ή μήπως όχι;
Το μυστικό της καρυδιάς, που εξουσίασε ζωές και χάραξε ανεξίτηλες πληγές, βασικό πιόνι στα παιχνίδια που παίζουν οι δύο ηρωίδες της ιστορίας. Όταν συναντιούνται, η Έλσα και η Τζένη, τίποτα δεν τις προετοιμάζει για τα γεγονότα που θα τις δοκιμάσουν. Θαμμένα μυστικά, έρωτες, επαγγελματικοί αγώνες, ένα σχέδιο φόνου και συνεχείς ανατροπές, συγκροτούν έναν αγώνα ζωής στον οποίο θα παλέψουν μαζί. Ποιος θα είναι ο νικητής;
Μια ιστορία για δυο νέες γυναίκες που γνωρίζονται τυχαία, αλλά τελικά τους ενώνουν πολύ περισσότερα από μερικά προφανή γεγονότα. Μοιράζονται μια κοινή μοίρα που συνδέει τους περισσότερους ανθρώπους του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, όπου η επιτυχία και η ευτυχία καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια και η ευθύνη της αποτυχίας συνήθως βαραίνει το άτομο. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η τύχη ώστε να γίνεται λίγο πιο φανερό πόσο αληθινά είναι τα κριτήρια αυτά και πού μπορεί τελικά να οδηγήσουν.»

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
M.A.: Την διαδικασία. Τους ήρωες. Την καρυδιά.
Λ.Ψ.: Την συνεργασία με τη Μηλέβα. Την δύναμη του να χειρίζεσαι τους χαρακτήρες του. Την βράβευση του βιβλίου μας και την καταπληκτική συνεργασία με τον εκδότη Γιάννη Κρανιά, των Εκδόσεων Εντύποις. Την απίστευτη αποδοχή του κόσμου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
M.A.: Αν και δυσκολεύομαι να επιλέξω, συνηθίζω να συμπαθώ τους πιο αδύναμους, οπότε αγαπώ λιγάκι περισσότερο την Τζένη, γιατί όσο κι αν φαίνεται αρχικά ως η πιο δυνατή, όσο κι αν επιθυμεί να ελέγχει και να κινεί τα νήματα, αποδεικνύεται πολύ πιο ευάλωτη από τους υπόλοιπους.
Λ.Ψ.: Δεν είναι εύκολο να διαχωρίζεις τα παιδιά σου. Είναι;

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
M.A.: Νομίζω ότι η αρχική ιδέα βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι συμβάσεις συχνά καταπίνουν κι εγκλωβίζουν το άτομο, μέσα από μυστικά, κοινωνικές επιταγές και στερεότυπα. Διερευνώντας διεξόδους ή πιθανά αδιέξοδα, δημιουργήθηκε η ιστορία. Πιστεύω ότι το βιβλίο προσφέρει τελικά «τροφή για σκέψη» εν μέσω μιας καλής ιστορίας.
Λ.Ψ.: Αυτό που θέλαμε από την αρχή ήταν να περάσουμε μηνύματα μέσα από μια ιστορία που θα έμοιαζε να κυλάει ομαλά. Νομίζω ότι τα καταφέραμε και, χωρίς να θέλω να σας προδώσω την ιστορία, θα σας πω ότι τα μηνύματα αυτά είναι ισχυρά και το βιβλίο έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε έναν αναγνώστη που αγαπάει το καλό βιβλίο. Κι όχι επειδή είναι το δικό μας! Είναι καλά δομημένο, με συνεχείς ανατροπές, ισχυρούς χαρακτήρες, μερικά μυστικά και ανατρεπτικό τέλος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
M.A.: Η δυστοπία που γίνεται πραγματικότητα.
Λ.Ψ.: Η χαμένη ελπίδα, που αν και εμψυχώνω τους αγαπημένους μου ανθρώπους ότι όλα θα πάνε καλά, καθημερινά με θυμώνει που οι συνθήκες ζωής όλων μας χειροτερεύουν. Πάντα όμως το αντιμετωπίζω με το χαμόγελο, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Φοβάστε...
M.A.: Την παραίτηση μπροστά στην δυστοπία που γίνεται πραγματικότητα.
Λ.Ψ.: Τα προβλήματα υγείας. Το ξαφνικό. Την πίκρα της προδοσίας. Την βαρεμάρα. Τον ωχαδελφισμό. Την αδιαφορία. Την έλλειψη πάθους.

Αγαπάτε...
M.A.: Την αλήθεια, την αλληλεγγύη, την ουτοπία.
Λ.Ψ.: Τη ζωή και τα ενωμένα χέρια. Το πάθος και την συγγραφή. Τα σχέδια και την δημιουργία. Τα πάντα!

Ελπίζετε...
M.A.: Στην δράση που θα κάνει την ουτοπία πραγματικότητα.
Λ.Ψ.: Σε μια δίκαιη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο, στην εύρεση θεραπείας για όλες τις ασθένειες. Ελπίζω κάποιος επιστήμονας να τελειοποιήσει τον διακτινισμό!

Θέλετε...
M.A.: Συνήθως είμαι σίγουρη για αυτά που δεν θέλω.
Λ.Ψ.: Να αγαπώ πολύ και άνευ όρων. Να ζω την κάθε μέρα, σα να είναι η τελευταία. Να ασχολούμαι με ό,τι με κάνει ευτυχισμένη. Ένα καλύτερο σήμερα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
M.A.: Δεν νομίζω ότι περιμένω να το λατρέψουν κάποιοι, περισσότερο επιζητώ την επικοινωνία. Πιστεύω λοιπόν ότι πιο εύκολα θα επικοινωνήσουμε με όσους θα συμπαθήσουν τον τρόπο γραφής μας και θα τους πει κάτι η ιστορία μας.
Λ.Ψ.: Όλοι εκείνοι που θα θελήσουν να διαβάσουν κάτι ποιοτικό, φροντισμένο μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια, με δυνατές ανατροπές, καλοδομημένη ιστορία, χαρακτήρες που σε πείθουν, πολλά μυστικά και μυστήριο αλλά πάνω απ' όλα, οι φίλοι και οι δικοί μας άνθρωποι.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
M.A.: Γιατί πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αναρωτιούνται πώς καθορίζεται η επιτυχία και η ευτυχία στον σύγχρονο κόσμο.
Λ.Ψ.: Το Μυστικό της Καρυδιάς είναι ένα δυνατό βιβλίο, με ηχηρά μηνύματα. Θαμμένα μυστικά, έρωτες, επαγγελματικοί αγώνες, ένα σχέδιο φόνου και συνεχείς ανατροπές, συγκροτούν έναν αγώνα ζωής στον οποίο θα παλέψουν μαζί οι κεντρικοί χαρακτήρες μας. Θα περάσετε όμορφα διαβάζοντάς το.

Γιατί δεν πρέπει;
M.A.: Δεν πρέπει να το διαβάσει όποιος βαριέται να διαβάσει. Ενδεχομένως, και όποιος θεωρεί τα πράγματα απλά ως έχουν, ως δεδομένα δηλαδή.
Λ.Ψ.: Δεν πρέπει να το διαβάσει όποιος δεν αγαπάει το διάβασμα.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Ψ: Από τη 1η Απριλίου θα διατίθεται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε πάντα να το βρείτε από τις Εκδόσεις Εντύποις (facebook) ή από τα ψηφιακά βιβλιοπωλεία, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου μας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Ψ.: Μπορείτε να μας βρείτε στην ιστοσελίδα του Μυστικού στην επίσημη Facebook Page και στο Twitter @mystikokarydias Ακόμα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο tomystikotiskarydias@gmail.com Προσωπικά μπορείτε να με βρείτε στο facebook αλλά και εδώ.
M.A.: Κι εμένα προσωπικά στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
M.A.: Όσο αφορά τους χαρακτήρες, νομίζω ότι η Έλσα ξεκινά από το μπλε, περνά στο κόκκινο και καταλήγει στο απαλό πράσινο, ενώ η Τζένη προχωρά από το έντονο κόκκινο στο μαύρο.
Λ.Ψ.: Κόκκινο της δύναμης και του πάθους, πράσινο βαθύ των φύλλων της καρυδιάς αλλά και της ισορροπίας, που υποστηρίζει το νευρικό σύστημα, μας ηρεμεί και υποστηρίζει την λειτουργία της καρδιάς μας.

Ποια μουσική;
M.A.: Νομίζω ότι το τραγούδι των Keane, Walnut tree, το οποίο αναφέρεται στον επίλογο του ταιριάζει απόλυτα. Όπως και το Bigger cages, longer chains, από τους The (International) Noise Conspiracy.

Ποιο άρωμα;
Μ.Α.: Κάθε άρωμα που αναβλύζει από την ίδια την ζωή, χωρίς να είναι απαραιτήτως επώνυμο ή «εκλεπτυσμένο».
Λ.Ψ.: Μα φυσικά, το άρωμα των φύλλων της καρυδιάς, που είναι χαρακτηριστικά ισχυρή αλλά θυμίζει τόσο πολύ Ελλάδα.

Ποιο συναίσθημα;
M.A.: Η μελαγχολία αλλά και η χαρά της αναζήτησης.
Λ.Ψ.: Αγάπη σε όλες τις μορφές: ερωτική, φιλική, αδελφική.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
M.A.: Τραγούδι.
Λ.Ψ.: Θεατρικό έργο. Κινηματογραφική ταινία. Μουσικό Video Clip. Πραγματικότητα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
M.A.: Μάλλον πάει ανάποδα. Ξεκινάς από αλλού, παρατηρείς και ενδεχομένως να αισθανθείς και την ανάγκη να γράψεις.
Λ.Ψ.: Ποιήτρια, στιχουργός, ψυχολόγος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
M.A.: Περιμένω με αγωνία κάθε καινούριο βιβλίο του Tom Robbins, του Jostein Gaarder, και της Άντζελας Δημητρακάκη. Δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.
Λ.Ψ.: Διαβάζω την Αντιγόνη Πόμμερ. Εξαιρετική συγγραφέας και μεγάλη δασκάλα. Της χρωστάω πολλά. Διαβάζω πολλούς Έλληνες συγγραφείς, όπως τον Μάκη Τσιτά. Ναι, το παραδέχομαι... ακόμα και όλα τα παιδικά του βιβλία, που με κάνουν να αισθάνομαι και πάλι παιδί. Λατρεύω την γραφή της Βικτώριας Μακρή. Από ξένους συγγραφείς, παρακολουθώ την Gillian Flynn και την Izabella Allende.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
M.A.: Μου συμβαίνει συνέχεια αυτό. Ωστόσο η πρώτη φορά που το παρατήρησα ήταν στα 16 μου, όταν διάβασα των Φύλακα στη Σίκαλη του J.D. Salinger.
Λ.Ψ.: Όταν προσπαθώ να βρω τις ισορροπίες μου, επιστρέφω σε κλασσικούς και αγαπημένους συγγραφείς όπως η Virginia Woolf. Δεν τολμώ όμως να συγκρίνω τον τρόπο που γράφω, με τον δικό της τρόπο γραφής. Η συγγραφέας όμως που με επηρέασε με ένα δικό της βιβλίο και καθόρισε την δική μου στάση απέναντι στην συγγραφή είναι η Julia Cameron με το βιβλίο της «Ο δρόμος του καλλιτέχνη - Τα μυστικά της δημιουργικής ζωής», που μου έμαθε να αποδέχομαι τα δικά μου όρια δημιουργικότητας και να κυνηγώ την τελειότητα χωρίς όμως αυτό να καταδικάζει την ανάγκη μου να εκφράζομαι μέσα από όποιον τρόπο θέλω και αντέχω να υποστηρίξω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
M.A.: Οι ήρωες πολύ συχνά αυτονομούνται, και όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει για μένα ότι κάτι κάνω καλά. Αν και οι ήρωες διαμορφώνονται μέσα από μένα, οπότε η αυτονομία τους είναι περιορισμένη.
Λ.Ψ.: Όταν κάνεις κάτι σωστά, τότε οι χαρακτήρες σου αποκτούν τη δική τους διάσταση και οι μοίρες τους δεν καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο από σένα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
M.A.: Κυρίως φαντασία. Αλλά χωρίς την εμπειρία από την ζωή, δεν μπορείς να πας και πολύ μακριά.
Λ.Ψ.: Και τα δύο έχουν την δική τους βαρύτητα στην συγγραφική διαδικασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
M.A.: Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει κανείς στην επιτυχία. Προσωπικά αναγνωρίζω ένα βιβλίο ως επιτυχημένο όταν είναι αυθεντικό και καλοδομημένο, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σχετίζεται με τις πωλήσεις που έχει επιτύχει.
Λ.Ψ.: Η συγγραφική μαεστρία βοηθάει το βιβλίο να πάει μακριά αλλά συνήθως το marketing είναι αυτό που καθορίζει τα πάντα, κακά τα ψέματα.

Τι την αποτυχία;
M.A.: Αποτυχημένο θεωρώ το βιβλίο που δεν έχει καταφέρει να μετουσιώσει την προβληματική του συγγραφέα σε μια λειτουργική ιστορία. Να βρει το κοινό του, μικρό η μεγάλο δεν έχει τόση σημασία. Να αφήνει μια αίσθηση ικανοποίησης στον αναγνώστη για τον χρόνο που διέθεσε στην ανάγνωση του.
Λ.Ψ.: Η μη ειλικρίνεια, η κακή προώθηση, η έλλειψη υπόθεσης και καλής δομής. Οι μη καλοδουλεμένοι χαρακτήρες.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
M.A.: Ναι, από τις λιγότερο επικίνδυνες πάντως.
Λ.Ψ.: Ναι, αλλά ο συγκεκριμένος εθισμός κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
M.A.: Η ζωή είναι τόσο πολυδιάστατη που δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν τίτλο ή μια κεντρική ιδέα, αλλά ακόμα κι αν γίνει προσπάθεια να χωρέσει σε έναν τίτλο, η ουσία τελικά ξεπηδά σε κάθε «σελίδα» της.
Λ.Ψ.: Ο νικητής.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Στην υπόθεση...
Πορεία γεμάτη ανατροπές, ένα τέλος βγαλμένο μέσα από την καρδιά, σε ένα ταξίδι που ένωσε τις μοίρες τόσων ανθρώπων. Μια γνωριμία που αποκαλύπτει τα πάντα, ή μήπως όχι;
Το μυστικό της καρυδιάς, που εξουσίασε ζωές και χάραξε ανεξίτηλες πληγές, βασικό πιόνι στα παιχνίδια που παίζουν οι δύο ηρωίδες της ιστορίας. Όταν συναντιούνται, η Έλσα και η Τζένη, τίποτα δεν τις προετοιμάζει για τα γεγονότα που θα τις δοκιμάσουν. Θαμμένα μυστικά, έρωτες, επαγγελματικοί αγώνες, ένα σχέδιο φόνου και συνεχείς ανατροπές, συγκροτούν έναν αγώνα ζωής στον οποίο θα παλέψουν μαζί. Ποιος θα είναι ο νικητής;
Μια ιστορία για δυο νέες γυναίκες που γνωρίζονται τυχαία, αλλά τελικά τους ενώνουν πολύ περισσότερα από μερικά προφανή γεγονότα. Μοιράζονται μια κοινή μοίρα που συνδέει τους περισσότερους ανθρώπους του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, όπου η επιτυχία και η ευτυχία καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια και η ευθύνη της αποτυχίας συνήθως βαραίνει το άτομο. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η τύχη ώστε να γίνεται λίγο πιο φανερό πόσο αληθινά είναι τα κριτήρια αυτά και πού μπορεί τελικά να οδηγήσουν.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στις 19:00, στο Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1 και Απ. Παύλου 33, Θησείο).

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη