Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Christos Aragon Legrec -κατά κόσμον Χρήστος Μπογδάνης- και ο Ιθύφαλλος

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Μ.: Ήταν μια περίεργη αίσθηση όταν πρωτοξεκίνησα το γράψιμο της τριλογίας μου. Το πρώτο βιβλίο «Η Γλυκεία πλευρά του Δαίμονα... ΕΓΩ» αντιπροσωπεύει το συναίσθημα και την ψυχή του ανθρώπου που σταματά να σκάφτεται και πλανιέται σε ένα σύννεφο γεμάτο από όνειρα και συναισθηματικές φαντασιώσεις… ο Ιθύφαλλος είναι το δεύτερο μέρος του βιβλίου που ο ήρωας πλέον δεν ονειρεύεται παρά μοναχά γεύεται τον έρωτα, τα πάθη, τις ακολασίες και όλες τις ενδόμυχες έκφυλες σκέψεις του. Δοκιμάζει και δοκιμάζεται. Ενώ στο τρίτο μέρος θα είναι ολοκληρωμένος πλέον και θα βαδίζει με ωριμότητα στο μέλλον!

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Χ.Μ.: Κατά έναν περίεργο λόγο δεν ήθελα ήρεμα μέρη άλλα μέρη με πολλή φασαρία και βαβούρα. Τα περισσότερα ήταν επάνω σε χαρτοπετσέτες ή χαρτιά από τεφτέρια. Και μερικά άλλα ποιήματα ήταν γραμμένα σε ένα υπέροχο νησί την Κεφαλονιά! Ένα νησί που ειλικρινά είχα χαθεί με τις οσμές και τις εικόνες… Ακόμα μου λείπουν.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Μ.: Δεν υπάρχει αυτή η λέξη σε έναν άνθρωπο που περιπατάει στην κόψη της τρέλας και της ωριμότητας. Ο χρόνος είναι υποκειμενικός όταν αυτή η "φούσκα" της ιδέας θέλει να γεννηθεί. Ακόμα και να περάσουν πολλές ώρες νομίζεις ότι είναι ένα δευτερόλεπτο. Μπορεί να φαντάζει περίεργο άλλα είναι μια αίσθηση που ειλικρινά αν δεν την ζήσεις δεν θα την καταλάβεις. Μια αίσθηση περίεργη που άλλες φορές την φοβάσαι και άλλες φορές την επικαλείσαι επίμονα γιατί σου λείπει.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Μ.: Περίεργο, έκφυλο και μελαγχολικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Μ.: Θα σου πω μόνο έναν στίχο και θα καταλάβεις πολλά:
«Είμαι Ιθύφαλλος και δεν ευθύνομαι γι’ αυτό.
Δεν χρειάζομαι ταυτόσημη αποδοχή και ούτε πληρεξούσιο για τους ενδομύχους πόθους μου.
Κάνω αυτό που κάνεις και πάω εκεί που πας!
Ακούς… Είμαι Ιθύφαλλος… και δεν ευθύνομαι γι’ αυτό!»

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Μ.: Το άρωμα και την γεύση του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Χ.Μ.: Ο ήρωας είναι πάντα ο απέναντί σου. Αυτός που σου δίνει έμπνευση. Δεν έχει όνομα άλλα μπορεί και να έχει ένα. Όμως για σένα είναι πάντα ήρωας γιατί τον ενσαρκώνεις και του δίνεις ψυχή. Ακόμα και ένα δέντρο μπορεί, ανάλογα το πώς θα το ενσαρκώσεις, να γίνει τέτοια πηγή έμπνευσης, που να γίνει ο ήρωας στον καθένα από εμάς.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Μ.: Κάθε βιβλίο έχει και έναν χαρακτήρα όπως και κάθε αναγνώστης. Το βιβλίο αυτό θα βρει κάτι να πει στον καθένα ξεχωριστά και αυτό που θα του πει θα είναι το μυστικό τους… έτσι δεν γίνεται σε κάθε σχέση; Υπάρχουν τα κοινά μυστικά που ενώνουν τις ζωές τους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Χ.Μ.: Όπως και κάθε γονιού, η αγωνία πως θα οδεύσει στην κοινωνία ως αυτόνομο. Αν θα το αποδεχτεί ή όχι. Αν θα μεγαλώσει σωστά ή όχι. Αν θα ενταχθεί σε ένα σύνολο ή θα μείνει στην αφάνεια. Νομίζω ότι αγωνιώ εντελώς υγιέστατα!

Φοβάστε...
Χ.Μ.: Υπό φυσιολογικές συνθήκες ναι. Με φοβίζουν οι απότομες αλλαγές αλλά πάντα προσαρμόζομαι.

Αγαπάτε...
Χ.Μ.: Παθιασμένα και όχι παθολογικά. Μπορώ να κάνω τα πάντα για την αγάπη αλλά μπορώ και να μην κάνω τίποτα γι’ αυτήν. Έχω τις προσωπικές μου εκλάμψεις σε αυτόν τον τομέα. Χάχανα

Ελπίζετε...
Χ.Μ.: Το Ενεργώ μού αρέσει περισσότερο από το Ελπίζω σαν ρήμα. Ελπίζω σημαίνει στασιμότητα. Ο Θεός μας έδωσε πόδια, χέρια και μυαλό για να ξεκουράζεται κι αυτός με την πάρτη μας. Αν δεν ενεργήσω για κάποιον λόγο πάει να πει ότι δεν ελπίζω σε τίποτα και κάνω κάτι άλλο. Βάζω πάρα πολλούς στόχους και όρους σε κάτι. Αν όμως βάλω αυτούς τους στόχους δε θα με προλαβαίνει η Ελπίδα τις απαιτήσεις μου. Πρέπει να τους κατακτήσω.

Θέλετε...
Χ.Μ.: Ο κόσμος να μπορεί να έχει έμπνευση και να επιστρέψει στην φύση. Εκεί ανήκουμε και αυτή θα μας οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένες μέρες. Θέλω επίσης να διαβάζει και ποίηση, εάν ένα λογοτεχνικό βιβλίο ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού τότε ένα ποιητικό θα ανοίξει διάπλατα τους ορίζοντες της ψυχής. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάνεις!

 Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Χ.Μ.: Οι αναγνώστες που θέλουν να λατρεύουν ό,τι πιάνουν στα χέρια τους!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Χ.Μ.: Το Πρέπει είναι μια δακτυλοδεικτούμενη λέξη. Πρέπει να το κάνεις ή δεν πρέπει να το κάνεις… Αυτός που θα κάνει την κίνηση να το αγοράσει σίγουρα ξέρει τι θα κάνει… Και όχι γιατί Πρέπει αλλά γιατί Μπορεί.

Γιατί δεν πρέπει;
Χ.Μ.: Δεν πρέπει να υπάρχει πρέπει σε πνευματώδη άτομα όπως είναι όλοι οι γύρω μας και ιδιαίτερα το αναγνωστικό κοινό. Εάν δεν θέλει να το αγοράσει δεν πρέπει να το κάνει. Δεν χειραγωγεί τα μυαλά τους!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Μ.: Προς το παρόν είναι στον εκδοτικό οίκο ΙΜΙΑ και από εκεί μπορείτε να το προμηθευτείτε ή από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται συχνά στην πόλη μας την Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις οσονούπω.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Μ.: Η σελίδα μου στο facebook είναι Christos Aragon Legrec και έχω και προσωπικές σελίδες με το ίδιο όνομα. Ακόμα και ομάδα με τα έργα μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Χ.Μ.: Αν πας στον καθρέφτη και δεις το είδωλό σου τι θα δεις; Ένα άτομο που έχει πολλά χρώματα επάνω του. Ε, το βιβλίο μου είναι το είδωλό σου! Είναι διαφανές και φέρει τα δικά σου χρώματα.

Ποια μουσική;
Χ.Μ.: Άγρια.

Ποιο άρωμα;
Χ.Μ.: Του πόνου.

Ποιο συναίσθημα;
Χ.Μ.: Έκφυλα ρομαντικό.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Χ.Μ.: Ένας closed που ψάχνει να βρει την αιωνιότητα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Μ.: Ήρωας βιβλίου. Το όνειρο μου είναι να εμπνευστεί κάποιος από μένα. χαχαχαχαχα

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Χ.Μ.: Τα πάντα μανιωδώς, έχω πάρα πολλά βιβλία στην βιβλιοθήκη μου. Ειδικά ποίησης. Αλλά αγαπημένος των αγαπημένων είναι ο Αρθούρος Ρεμπώ.

 Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Χ.Μ.: Εάν πω όχι θα είναι ψέμα αλλά και να πω ναι πάλι ψέμα θα είναι. Δεν επηρεάζομαι εύκολα, αλλά εάν στο υποσυνείδητο μου έχει εγγράφει κάτι που του άρεσε δεν μπορώ να πω ότι δεν θα το ασπαζόμουν. Για μένα δεν είναι επηρεασμός αλλά μεταλαμπάδευση μιας καλής τεχνοτροπίας. Η άσβεστος φλόγα είμαστε μεις!

Οι ήρωες σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Χ.Μ.: Αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί και το καρπούζι. Εμείς είμαστε τα πιόνια τους που μας κατευθύνουν να ζωντανέψουμε τις οντότητές τους και τα θέλω τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Χ.Μ.: Κέφι.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Χ.Μ.: Η ειλικρίνεια και η αλήθεια του.

Τι την αποτυχία;
Χ.Μ.: Όταν ο συγγραφέας δεν ακούει τον ήρωα του και γράφει αυτό που θέλει αυτός. Από φόβο, από ανειλικρίνεια από ενοχές και προσωπικές αντιλήψεις.

Η βιβλιοφάγα είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Χ.Μ.: Εάν τρως κάθε μέρα σοκολάτα θα την σιχαθείς κάποια στιγμή. Ο οργανισμός θέλει τα πάντα και με μέτρο. Η κατάχρηση δεν είναι βιβλιοφαγία αλλά βιβλιοδουλεία. Ο καλός αναγνώστης γνωρίζει πόσα και πότε θα έχει καταχραστεί βιβλία ημερησίως.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Χ.Μ.: «Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος».
Έτσι νιώθω και έτσι έζησα μέχρι και τώρα.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη