Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Έλενα Κουβαρά για το Καληνύχτα αστέρι μου...

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Κ.: Ξεκίνησε ως απορία, αγανάκτηση έπειτα από το θάνατο του μπαμπά μου τον Ιανουάριο του 2012. Όλη η θλίψη που ένιωσα προς το πρόσωπό του, μετατράπηκε σε ερωτήσεις που του έκανα και απαντήσεις που αναζητούσα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Κ.: Στο κρεβάτι της μαμάς μου, το μοναδικό μου πραγματικό αποκούμπι, κάποιο βράδυ του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Κ.: Θα έλεγα πως χρειάστηκαν λίγα λεπτά ηρεμίας, έπειτα από αρκετό κλάμα εκείνη τη μέρα... τροποποιήθηκε ελάχιστα στην συνέχεια μιας και άρχισα να στρέφομαι προς τους εκδοτικούς οίκους.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Κ.: Τελευταία Καληνύχτα...

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Κ.: Αφορά τις έννοιες και τις απορίες που έχει κάθε παιδί, όπου αν και πρέπει να κοιμηθεί φοβάται το σκοτάδι, το δωμάτιό του, τη κρεμάστρα, τα παιχνίδια του ακόμη και κάθε θόρυβο που ακούει... στρέφεται λοιπόν στα πιο οικεία του πρόσωπα, προκείμενου να βρει γαλήνη και ηρεμία για έναν όμορφο και ξεκούραστο ύπνο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Κ.: Τη φαντασία και την επιμονή του κοριτσιού αλλά και την αστείρευτη υπομονή και αγάπη του πατέρα...

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Κ.: Ο πατέρας φυσικά για λόγους κατανοητούς και αυτονόητους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Κ.: Θα έλεγα αρκετά... στα παιδιά προσφέρει την ικανοποίηση ότι αρκετά παιδιά αντίστοιχα φοβούνται το σκοτάδι. Δεν είναι τα μόνα! Τους δίνει την ασφάλεια που χρειάζεται να νιώθουν από τους γονείς τους. Τα προετοιμάζει για κάθε ενδεχόμενο, δείχνοντάς τους πως για κάθε πρόβλημα υπάρχει και η αντίστοιχη λύση.
Ως προς τους γονείς, μαθαίνουμε πάντα από τα παιδιά, είτε είναι αγόρια ή κορίτσια, είτε το πρώτο ή το τέταρτο, οπότε πάντα αρκεί να βλέπουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών. Προσφέρει την ικανότητα να ξέρουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι γονείς με ζωηρά παιδιά που δεν λένε να κοιμηθούνε και η υπομονή είναι βασικό προσόν και αρετή, που θα βοηθήσει και τα παιδιά μας στο μέλλον!

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Κ.: Να μην προλάβω να πω και να εκφράσω όλα όσα νιώθω σε αυτούς που αγαπάω. Είμαι πολύ εξωστρεφές και ειλικρινές άτομο, με αισιοδοξία και διάθεση για ζωή ακόμη και στις χειρότερες στιγμές... βλέπω το φως πάντα σε όποιο τούνελ κλειστό κι αν βρίσκομαι!

Φοβάστε...
Ε.Κ.: Το σκοτάδι, το ψέμα και την αχαριστία.

Αγαπάτε...
Ε.Κ.: Τη ζωή, την αισιοδοξία και τη φύση.

Ελπίζετε...
Ε.Κ.: Για καλύτερα πράγματα, σε όλους τους τομείς, για όλο τον "καθαρό" κόσμο στη Γη.

Θέλετε...
Ε.Κ.: Ηρεμία, τρέλα, πρωτοτυπία και όμορφες στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους (φίλους και οικογένεια)!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Κ.: Κάθε μικρός φίλος που νιώθει μοναξιά, κάθε μεγάλος φίλος που δε ξέρει πως να αντιμετωπίσει το θέμα του φόβου του παιδιού του, καθένας που έχασε κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο, κάθε ένας που θέλει να πάρει δύναμη και να προχωρήσει μπροστά, να βρει λύσεις στα αδιέξοδα που του εμφανίζονται.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Κ.: Γιατί θέλετε να δείτε τον κόσμο των παιδιών μέσα από τα μάτια τους... τις φοβίες τους για το σκοτάδι και όχι μόνο. Γιατί σας λείπει ο μπαμπάς σας... Γιατί θέλετε κάτι το εναλλακτικό!

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Κ.: Γιατί δεν έχετε την κατάλληλη υπομονή με τα παιδιά... οι ερωτήσεις θα σας κουράσουν.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Κ.: Σε κάθε βιβλιοπωλείο, αρκεί να το παραγγείλετε στον αγαπημένο σας βιβλιοπώλη!! Το παραμύθι έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Ήλεκτρον, 210 3605305.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Κ.: Στο σπίτι, στα πάρκα και στις παιδικές χαρές, στη θάλασσα ή στο βουνό... με τα κορίτσια μου και πολλές ιδέες για πρωτότυπο δημιουργικό παιχνίδι και αντίστοιχες ιδέες για νέα παραμύθια!

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Κ.: Το χρυσό κίτρινο: της δύναμης αλλά και της φωτεινότητας.

Ποια μουσική;
Ε.Κ.: Amelie. Τhe swan.

Ποιο άρωμα;
Ε.Κ.: Κάτι δυνατό και πρωτότυπο, να μένει στον χρόνο αλλά και να είναι παράλληλα ελαφρύ,Tom Ford-Black orchid.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Κ.: Η αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Κ.: Μυστικός χάρτης πολύτιμου θησαυρού.... διαφορετικού όμως για τον καθένα!

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Κ.: Δασκάλα... παιδαγωγός... ονειροπόλος! Σε εναλλακτικό επίπεδο όμως... το τετριμμένο σύστημα δεν μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και δεν επιτρέπει στα παιδιά να ελευθερώσουν τις σκέψεις τους, το μυαλό ή την δημιουργικότητά τους.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Κ.: Ανελλιπώς μάλλον κανέναν.... κατά καιρούς ό,τι ενδιαφέρον (κατ' εμέ) υπάρχει και έπειτα και από κριτικές φίλων, συναδέλφων και παιδαγωγών αλλά παράλληλα μαθαίνω νέες ξένες γλώσσες και συνήθως έχω περιορισμένο χρόνο... ποσό μάλλον και ως μαμά!

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Κ.: Όχι ιδιαίτερα. Επιρροές υπάρχουν σίγουρα, περισσότερο από ξένους παιδαγωγούς-παιδοψυχολόγους... Leo Buscaglia, Maria Montessori, Russell John, Reggio Emilio, Rhonda Byrne. 

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Κ.: Το παραμύθι μου εξ αρχής κατευθυνόνταν από τους ίδιους τους ήρωες... τα πάντα όμως αλλάζουν και δύναται να τροποποιηθούν!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Κ.: Θα έλεγα συνδυασμός των δύο.... ξεκινάς με φαντασία αλλά πάντα καλή είναι η εμπειρία που αποκτάται εν καιρώ, γιατί σίγουρα βοηθάει.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Κ.: Από άποψη λογικής η προώθηση του από τους κατάλληλους ανθρώπους... από κάθε άλλη άποψη, η ειλικρίνειά του, το συναίσθημα που "βγάζει" σε κάθε αναγνώστη και το ενδιαφέρον που κεντρίζει το μυαλό έκαστου αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Ε.Κ.: Το να το αμελήσει ο συγγραφέας του και να μη πιστεύει σε αυτό...

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Κ.: Όχι απαραίτητα... το βιβλίο ποτέ δεν θα το θεωρούσα κατάχρηση αλλά μέσο πληροφόρησης, επικοινωνίας και αστείρευτης πηγής γνώσεων.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Κ.: Μια τρελλή ατελείωτη θαυμάσια περιπέτεια.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

«Ονομάζομαι Έλενα Κουβαρά και έχω μεγαλώσει σε αγαπημένη οικογένεια με τους γονείς μου και τα 2 μου αδέρφια, έχοντας βέβαια και τις απαραίτητες εντάσεις! Σπούδασα τεχνολόγος τροφίμων και διατροφής με υποτροφία για μεταπτυχιακό στη διασφάλιση ποιότητας και μικροβιολογίας τροφίμων, έχοντας διατελέσει 2ετή έρευνα στα πλαίσια πανεπιστημιακού προγράμματος με αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό. Από μικρή ηλικία συμμετείχα ενεργά σε πολλά δρώμενα, από την εφημερίδα του σχολείου, το μοίρασμα του περιοδικού "προς τη νίκη", στις θεατρικές παραστάσεις και στην ομάδα βόλεϋ αλλά και την συμμετοχή μου στα προεδρία των εκάστοτε τάξεων.
Πάντα δραστήρια και έτοιμη για να μάθω καινούρια πράγματα, ευπροσάρμοστη και ανοιχτόμυαλη, με διάθεση να ανεβαίνω ολοένα και πιο ψηλά. Γνωρίζω αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά, έχω ασχοληθεί με το κλασσικό πιάνο που αγαπώ πολύ, αλλά παρακολούθησα και πολλά σεμινάρια διαφορετικών κατευθύνσεων όπως πωλήσεων και μάρκετινγκ, δημιουργικής γραφής και πρώτων βοηθειών, αλλά και θεατρικού παιχνιδιού και αφήγησης παραμυθιού! Το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα έπειτα από το χαμό του μπαμπά μου, μετατρέποντας τη θλίψη σε δημιουργικότητα, ενώ άλλα 2 ολοκληρώνονται σύντομα!! Έπειτα από τις βασικές μου σπουδές εγγράφηκα σε ΙΕΚ προκειμένου να αποκτήσω περαιτέρω γνώσεις στα παιδαγωγικά ενώ πάντοτε ασχολούμουν με τον εθελοντισμό σε παιδιά, στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) και έπειτα από εκπαιδεύσεις και πολλή αγάπη, έγινα κι εγώ εκπαιδεύτρια και κατασκηνώτρια σε παγκόσμιο επίπεδο! Έχω εργαστεί τόσο σε εταιρείες με τα τυπικά δεδομένα, όσο σε σπίτια για δημιουργικό παιχνίδι παιδιών σε ξένες γλώσσες, διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων και γιορτών, αλλά και σε παιδότοπους είτε ως υπάλληλος είτε ως εξωτερικός συνεργάτης στα πλαίσια τμημάτων δημιουργικού παιχνιδιού. Λατρεύω τη θάλασσα και το κολύμπι ακόμη και τον χειμώνα, τη φύση και όλα της τα μεγαλεία και αγαπώ πολύ την οικογένειά μου! Μου αρέσει πολύ η σοκολάτα και το κινέζικο! Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω με τη κόρη μου που είναι 2 ετών και οργανώνω παιχνίδια, σχέδια και εκπλήξεις για όλους για το μέλλον ή απολαμβάνω τη συντροφιά του συζύγου μου!»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ήλεκτρον

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη