Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Φόβος κανένας

Με δυο λόγια...
Πρόκειται για μια συλλογή μικρομεσαίων και μικροδιηγημάτων με κοινό παρονομαστή το φόβο ή την απώλεια του φόβου και αφορούν ποικίλα είδη, όπως: το φόβο της μοναξιάς, της απώλειας του άλλου, το φόβο του θανάτου ή την έλλειψη του φόβου απέναντι στο θάνατο...
Γενικότερα, οι χαρακτήρες του Γιάννη Φαρσάρη προκύπτουν είτε ατρόμητοι, είτε απολύτως ευάλωτοι που ξορκίζουν τις αδυναμίες τους ξεχνώντας το φόβο. Ή μήπως αυτοί οι δεύτεροι είναι πιο τολμηροί; Ο αναγνώστης ας κρίνει τους ήρωες των διηγημάτων για την αγάπη ή τον πόνο που κρύβουν -κυρίως πίσω από τη "μάσκα" τους-, για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους και τα διάφορα ψυχοσωματικά τους, για την αφρολέξ καρδιά -όρος του συγγραφέα για την ερμηνεία του οποίου πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο-, για την πικρή γεύση στα χείλη, τις ραγισμένες καρδιές, την τόλμη, το θάρρος ή το θράσος τους.

Ειδικότερα...
Ο Γιάννης Φαρσάρης αγαπά τις ανατροπές και συνέχεια ξαφνιάζει τον αναγνώστη του με την τροπή που παίρνουν οι ιστορίες του. Έτσι, από ευθυμογραφήματα καταλήγουν άκρως συγκινητικές ή μελό, και από δράματα κωμωδίες. Ποτέ δε ξέρεις πώς θα καταλήξει μια ιστορία κι αν θα βγει κερδισμένος ο ήρωάς της ενώ πάντα φροντίζει να σε κάνει να τον συμπαθήσεις και να του συμπαρασταθείς, ακόμη κι αν πρόκειται για τον πιο αλλοπρόσαλλο ή ψυχανώμαλο. Διαθέτει μπόλικο μπλακ χιούμορ με μακάβριες ανταύγειες, κατά βάση μοναχικούς πρωταγωνιστές (ζουν μόνοι ή είναι μόνοι ή δεν τους καταλαβαίνει κανείς άρα είναι μόνοι, χωρίς ταίρι άρα μόνοι, κ.ο.κ.), αστικά τοπία, κάμποση φρίκη και διάφορες ψυχολογικές ασθένειες.
Έκανα κάποιες σημειώσεις που αξίζει να μείνουν (νομίζω) για την αγάπη που κυκλοφορεί στις σελίδες παρασκηνιακά πολλές φορές, για το κορμί κάποιων νεκρών που δεν το ορίζουν πια ενώ είναι σε θέση να διαχειριστούν άψογα το μυαλό τους (έφυγαν μόνο ως ύλη, ο νους είναι παρών γιατί ο άνθρωπος χάνεται μόνο από το σώμα, το πνεύμα συνεχίζει), το φόβο που ως συναίσθημα αφορά μοναχά τους ζωντανούς συνεπώς στο θάνατο ο φόβος τελείωσε πια, το μωβ που το γράφει το ωμέγα δηλαδή με την παλιά του γραφή (με την οποία είμαι δεμένη συναισθηματικά), τον σύγχρονο πρίγκιπα που έρχεται καβάλα σε μηχανή αλλά δε θα πάρει μαζί του την βασιλοπούλα, τον ανέκδοτο χαρακτήρα του μικροδιηγήματος Στο μπαρ, Το όνειρο που αποτελεί έναν φοβερό μονόλογο σα θεατρικό μονόπρακτο με θέμα τη φιλοσοφική ανυπαρξία του φόβου μέσα από μια επαναληπτική λογοδιάρροια, την πρωτοπρόσωπη γραφή που φέρνει τον συγγραφέα σε άμεση επαφή -ή ταύτιση;- με τον ήρωά του και τα αποφθέγματα που κρύβονται ανάμεσα στις τρέλες.
Η έμπνευση είναι γυναίκα;
Η έμπνευση είναι στιγμή.
Κάπως έτσι ο δημιουργός της συλλογής εμπνεύστηκε τους βαπτισμένους ή ανώνυμους ήρωές του. Έτσι, τουλάχιστον, το φαντάζομαι. Η κάθε ιστορία να είναι και μια στιγμιαία φωνούλα στη σκέψη του που αποτυπώθηκε στο χαρτί.(;)
Γενικότερα...
Πρόκειται για διασκεδαστικό ανάγνωσμα που δε σε περιορίζει. Διαβάζεται και τμηματικά, και επιλεκτικά, και στο τρένο, και στο διάλειμμα... σαν σφηνάκι μέσα στη μέρα ενώ διαθέτει και μια καινοτομία: είναι το βιβλίο του ενός συγγραφέα αλλά των εκατόν είκοσι δύο εκδοτών! Χρηματοδοτήθηκε με τη μέθοδο crowd-funding επιτυγχάνοντας μια ανεξάρτητη παραγωγή ενώ ανοίγει ορίζοντες σε νέους συγγραφείς που δε διαθέτουν τους ανάλογους πόρους για να εκδώσουν έντυπο βιβλίο και αποτελείται από 29 διηγήματα που γράφτηκαν μεταξύ των ετών 2011 ως 2015.
Ο Γιάννης Φαρσάρης δεν ακολουθεί απλώς την εποχή του. Συνηθίζει να προπορεύεται αναζητώντας συνεχώς νέες πρακτικές και υλοποιώντας πρωτόφαντες ιδέες. Βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα ενώ αφουγκράζεται τόσο τον παλμό της κοινωνίας όσο και των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Βλέπει παντού ευκαιρίες.
Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής. Έχει δημιουργήσει την ανοιχτή βιβλιοθήκη OPENBOOK1 και συμμετέχει στην ομάδα του περιοδικού Fractal. Έχει επιμεληθεί το συλλογικό e-book Δήγμα Γραφής2 το οποίο αναδείχθηκε καλύτερο συγγραφικό έργο στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου 2011. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και συμμετείχε για τέσσερα χρόνια στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού διηγήματος ΛογωΤέχνης.3 Συνεργάστηκε με την ομάδα El Roy4 για τη συγγραφή μιας μαύρης κωμωδίας που έχει ήδη ανέβει από 10 θεατρικές ομάδες.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης
Κερδίστε το!
Ο Γιάννης Φαρσάρης προσφέρει τρία αντίτυπα του βιβλίου του σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 16 Μαρτίου 2016 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τον Γιάννη Φαρσάρη.
k
Καλή τύχη!

Περισσότερα από/για τον Γιάννη Φαρσάρη:
1 Κατεβάστε τη συλλογή διηγημάτων Φόβος κανένας από την ανοιχτή βιβλιοθήκη OPENBOOK ή διαβάστε την online.
2 Για το συλλογικό έργο Δείγμα γραφής.
3 Για τις Ιστορίες διαδικτύου από τον 2ο Διαγωνισμό ΛογωΤέχνης.
4 Για το θεατρικό Ο άντρας με την πουά γραβάτα.
Για τη συλλογή μικροδιηγημάτων #tweet_stories την οποία επιμελήθηκε.
Για το μυθιστόρημα Johnnie Society.
Για το διήγημα του Γιάννη Φαρσάρη, Αστικό Δίκαιο ΙΙ, που περιλαμβάνεται στη συλλογή Ιστορίες από ένα παγκάκι.

Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από τη συλλογή.
Ευχαριστώ τον Γιάννη Φαρσάρη για την αποστολή του βιβλίου του.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη