Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κατερίνα Ζαχαριάδου και οι Απόηχοι

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Ζ.: Ασχολούμαι με τη λογοτεχνία από μικρή ηλικία και από το 1995 αποκλειστικά με την ποίηση. Οι απόηχοι είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή μετά το «Μέρες στην Καρχηδόνα» που εκδόθηκε το 2000 από τον εκδοτικό οίκο Παρασκήνιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν δημοσίευα ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως το «Περίπλους» και το «Πανδώρα». Η ιδέα για αυτήν την ποιητική συλλογή δεν ήρθε εν μία νυκτί και μάλλον δεν πρόκειται καν για μια ιδέα αλλά για τρόπο ζωής. Η προσωπική μου ζωή είναι εμποτισμένη από την ποίηση που είναι ο άυλος σύντροφός μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Ζ.: Το «Απόηχοι» δεν γράφτηκε σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Άλλα ποιήματα γράφτηκαν στην Αθήνα άλλα σε πόλεις της Eυρώπης όπως η Φλωρεντία, η Ρώμη,το Αννεσί και η Γενεύη. Πρόκειται για μια σταχυολόγηση ποιημάτων που γράφτηκαν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μίας και πλέον δεκαετίας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Ζ.: Το βιβλίο αυτό δεν τελειώνει ποτέ γράφεται ακόμα και σήμερα και θα γράφεται ίσως για χρόνια ακόμη.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Ζ.: Απόηχοι. Όπως ακριβώς ο τίτλος της συλλογής.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Ζ.: Η ποιητική συλλογή είναι εμπνευσμένη από τις μυστικές πτυχές της καθημερινότητας. Είναι ο απόηχος όσων αγαπάμε, όσων φοβόμαστε, όσων δεν ομολογήσαμε ποτέ. Είναι η νοσταλγία για όσα δεν ζήσαμε.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Ζ.: Ο στίχος για μένα έχει τριπλή υπόσταση, είναι ταυτόχρονα εικόνα, ήχος και συναίσθημα. Αγαπώ τους στίχους που πέτυχαν όσο γίνεται να προσφέρουν στον αναγνώστη αυτήν ακριβώς την τριπλή τους υπόσταση.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Ζ.: Τα περισσότερα ποιήματα σε αυτό το βιβλίο είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο. Ωστόσο ορισμένα περιγράφουν τη ζωή κάποιων ανθρώπων όπως ο Habib στο ποίημα «Tamerza» και ο αφανής ήρωας που περιγράφει τη ζωή του με τον φίλο του Χουάν στο ποίημα «Το τραγούδι του Χουάν». Τα συγκεκριμένα αυτά ποιήματα είναι από τα αγαπημένα μου γιατί οι ήρωες παλεύουν να ξεφύγουν από την μοίρα τους.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Ζ.: Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο προσφέρει εικόνες, ήχους και συναίσθημα. Είναι μια περιήγηση στις λεπτές πτυχές της ζωής, στο μεδούλι της ύπαρξής μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Ζ.: Για μένα ζωή είναι συνώνυμη με τη δημιουργία. Αγωνιώ να προλάβω να ζήσω δημιουργώντας είτε αυτή η δημιουργία είναι ποίηση είτε είναι επιστημονική έρευνα είτε είναι ταξείδι στον κόσμο και στους ανθρώπους.

Φοβάστε...
Κ.Ζ.: Μην συμβεί κάποιο κακό στους ανθρώπους μου και δεν μπορέσω να τους βοηθήσω.

Αγαπάτε...
Κ.Ζ.: Αγαπώ την ποίηση, αγαπώ υπερβολικά τη δουλειά μου. Περισσότερο όμως από όλα τους ανθρώπους που είναι γύρω μου, την οικογένεια μου και την ευρύτερη οικόγενεια που θεωρώ πως είναι οι πραγματικοί μου φίλοι. Η ζωή μου είναι άρρηκτα δεμένη με τη δική τους και τους οφείλω όλο μου τον εαυτό.

Ελπίζετε...
Κ.Ζ.: Ελπίζω στο ανεκπλήρωτο. Μια ζωή πραγματική, γεμάτη δημιουργία και αγάπη.

Θέλετε...
Κ.Ζ.: Να πάψουν οι άνθρωποι την εκμετάλλευση και να σταματήσει ο βιασμός της φύσης.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Ζ.: Ελπίζω όλοι!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Ζ.: Για να ζήσουμε τη μουσική των λέξεων και των συναισθημάτων.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Ζ.: Για να μην μελαγχολήσουμε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Ζ.: Το βιβλίο δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο Ινφογνώμων και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία. Αν δεν υπάρχει μπορείτε να το παραγγείλετε.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Ζ.: Μπορείτε να με βρείτε είτε στο facebook ως Katerina Zachariadou, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση kzacharia2002@yahoo.gr. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε την προσωπική μου σελίδα, αν και αφορά στο επιστημονικό μου προφίλ.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Κ.Ζ.: Τα χρώματα του εξωφύλλου το οποίο ζωγράφισε η Αγγελική Γαλιατσάκου. Ο πίνακάς της «Η πόλη του Οράν» είναι βγαλμένος μέσα από το κείμενο.

Ποια μουσική;
Κ.Ζ.: Ταξειδιάρικη.

Ποιο άρωμα;
Κ.Ζ.: Γιασεμί.

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Ζ.: Νοσταλγία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Ζ.: Ζωγραφικός πίνακας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Ζ.: Μα δεν είμαι συγγραφέας...

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Ζ.: Πολλούς. Καβάφη, Λειβαδίτη, Ιβαν Γκόλ, Γονατά, Πεσσόα, Πάουντ... Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Ζ.: Όλοι οι παραπάνω με έχουν επηρεάσει βαθιά. Είναι μεγάλοι δημιουργοί.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Ζ.: Ακολουθώ τους ήρωές μου, τους αφουγκράζομαι και νοιώθω μέσα μου το πάλεμά τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Ζ.: Έμπνευση και τεχνική!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Ζ.: Η έμπνευση και η τεχνική!

Τι την αποτυχία;
Κ.Ζ.: Η επιτήδευση.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Ζ.: Μακάρι να είχαμε μόνο αυτήν την κατάχρηση.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Ζ.: Επιστήμη και Τέχνη.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων


Το χρυσάφι

Χρόνια σιωπής-
μόνο ο ήχος των νερών μέσα στις θύελλες.

Με το βλέμμα στραμμένο σ' έναν ορίζοντα φωτεινό
χρόνια κοσκίνιζα τη λάμψη των ποταμών
για μια αχτίδα χρυσάφι.1

Η Κατερίνα Ζαχαριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει διεξάγει ερευνητικό έργο σε πυρηνικά Κέντρα Ερευνών στην Αμερική (SLAC-Καλιφόρνια) και στην Ευρώπη (CERN-Ελβετία). Σήμερα συνεργάζεται με τον «Δημόκριτο» και με Πανεπιστήμια της ημεδαπής ενώ υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια του Tμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν δύο πανεπιστημιακά συγράμματα και περισσότερες από τριακόσιες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το πρώτο της βιβλίο «Στους δρόμους της σύμπτωσης» (αφηγήματα) κυκλοφόρησε το 1984 με την επιμέλεια του περιοδικού Λογοτεχνία. Έκτοτε, αφηγήματά της («Ένα κατηγορώ») και αποσπάσματα («Μαρία Μόντε», «Άλμπα») από ανέκδοτο μυθιστόρημά της δημοσιεύθηκαν στην ανθολογία σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών των εκδόσεων Μαυρίδη. Από το 1995 στρέφεται αποκλειστικά στην ποίηση. Ποιήματά της από τις ανέκδοτες συλλογές «Ίσκιοι» και «Το μύθευμα του κόσμου» παρουσιάστηκαν στο ραδιόφωνο και σε ποιητικές εκδηλώσεις, μελοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά Περίπλους και Αιολικά Γράμματα. Η πρώτη της ποιητική της συλλογή «Μέρες στην Καρχηδόνα» δημοσιεύτηκε το 2000 από τον εκδοτικό οίκο Παρασκήνιο. Ποιήματα από την συλλογή αυτή μεταφράστηκαν στα ιταλικά και δημοσιεύτηκαν στην ποιητική συλλογή Connessioni, Voci di donne dal mondo της Προεδρίας του Επαρχιακού Συμβουλίου της Φλωρεντίας. Έκτοτε ποιήματά της δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση λογοτεχνίας Πανδώρα.

1 Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή, Απόηχοι, τής Κατερίνας Ζαχαριάδου, εκδόσεις Ινφογνώμων, 2015

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη