Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Έλλη Φρεγγίδου για το Δικαίωμα φωτός

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Φ.: Η ποιητική συλλογή μου δε βασίζεται πάνω σε μία μόνο ιδέα. Αποτυπώνει σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα στα τελευταία 3 χρόνια της ζωής μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Τα ποιήματα γράφτηκαν, κατά κύριο λόγο, στην πόλη που μεγάλωσα και ζω, το Κιλκίς. Για μένα, η έμπνευση έρχεται μέσα από μια στιγμή καθημερινότητας, κάποιο βράδυ στο σπίτι μου ή ακόμα και σε μια καφετέρια.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Φ.: Η συλλογή γράφτηκε μέσα σε δύο-τρία χρόνια περίπου. Υπήρχαν διαστήματα που μπορεί να έγραφα δυο ποιήματα μέσα σε μια εβδομάδα και άλλες περίοδοι που έκανα ακόμα και μήνες για να συντάξω ένα δίστιχο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Φ.: Είναι ένα βιβλίο ρίσκου, του ρίσκου της έκθεσης. Αυτός θεωρώ πως είναι και ο μεγαλύτερος φόβος ενός δημιουργού. Μοιάζει με τα ασπρόμαυρα φιλμ που εμφάνιζαν οι φωτογράφοι στο σκοτεινό θάλαμο εκτύπωσης. Αν το φως τα συναντήσει (έστω και μια απειροελάχιστη αχτίδα φωτός), η φωτογραφία έχει “καεί”. Όταν κράτησα στα χέρια μου την έκδοση του βιβλίου μου, ένιωσα πως “πήρε φως” από τα βλέμματα άλλων. Αποτέλεσε ένα μοίρασμα της μοναχικότητάς μου, αν αυτό μπορεί να καταστεί ποτέ εφικτό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Φ.: Οι πολλαπλές διαστάσεις του αμφίδρομου ή μονόδρομου έρωτα. Ο ενθουσιασμός, η θλίψη, η ματαίωση, η υποταγή αλλά και η αυτονόμηση.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Με αυτήν τη συλλογή ανακάλυψα νέες εκφάνσεις του εαυτού μου. Κάποιες τις αγάπησα, κάποιες με τρόμαξαν τόσο που τις κλώτσησα μακριά. Όμως, επειδή όλα δικά μας κομμάτια είναι, κι αυτά που αγαπάμε κι αυτά που απεχθανόμαστε, επέστρεψαν, με νέο πια “πρόσωπο”, πάλι σε μένα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Φ.: Θα ήταν ψέμα αν οι συγγραφείς δεν αποδεχόμασταν πως πρώτα ο αναγνώστης βοηθά εμάς και έπειτα εμείς εκείνον. Τα μάτια του και οι αναγνώσεις του δίνουν άλλες διαστάσεις στα δημιουργήματά μας. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει κάτι δικό του, να το μορφοποιήσει, να γράψει το ποίημα μέσα του ξανά και να το οικειοποιηθεί. Η τέχνη όταν εκθέτεται και εκτίθεται δεν μπορεί πια να ανήκει στο δημιουργό. Ο δημιουργός κρατά την άκρη του νήματος αλλά το κουβάρι ξετυλίγεται, για χρόνια, μακριά του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Φ.: Μην μπει σε καλούπια η σκέψη μου και υποταχθεί σε κανόνες.

Φοβάστε...
Ε.Φ.: Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω, περίπου στα 14 μου χρόνια, συνειδητοποίησα πως η γραφή λειτουργούσε για μένα απελευθερωτικά. Έκτοτε φοβάμαι μήπως χάσω κάποτε αυτή τη δυνατότητα. Θα σήμανε για μένα το τέλμα.

Αγαπάτε...
Ε.Φ.: Αγαπώ τους ανθρώπους, τις ποιότητές τους, τους φόβους, τις μικροψυχίες τους, τις ανασφάλειές τους, τα πάθη και τα λάθη τους. Κι έτσι, καθρεφτιζόμενη μαθαίνω να αγαπώ κάθε κομμάτι δικό μου.

Ελπίζετε...
Ε.Φ.: Ελπίζω στην ελάχιστη κοινωνική αλλαγή, που στη ζωή του καθενός μπορεί να μεγεθύνεται και να μας επιτρέπει με βήματα ή άλματα να κατακτήσουμε τη ζωή μας.

Θέλετε...
Ε.Φ.: Θέλω να κατανικήσω το κάθε “τριτοπρόσωπο” πρέπει που μου έχει επιβληθεί με κίνδυνο να λησμονήσω τις βαθύτερες ανάγκες μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Φ.: Όσοι δε φοβούνται να ανακαλύψουν κάτι νέο για τον εαυτό τους, για τις πτυχές της ύπαρξής τους, για το όριο ανάμεσα σε αυτούς και τους απέναντι.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Φ.: Δεν πρέπει. Ακόμη και αυτό το ελάχιστο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, ενέχει την προσωπική επιλογή. Υπάρχει η έκφραση “αυτό το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου”. Τίποτε δε βρίσκεται τυχαία στη ζωή μας. Κι αν ακόμα βρεθεί είναι ευθύνη μας αν εμείς θα το κρατήσουμε.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Φ.: Τώρα που το σκέφτομαι το “μην το διαβάσετε” θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή προωθητική καμπάνια (γέλια).

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Φ.: Η ποιητική συλλογή “Δικαίωμα Φωτός” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και στο διαδίκτυο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Φ.: Στην πόλη που γεννήθηκα, ζω και αγαπώ, το Κιλκίς, όπου και εργάζομαι ιδιωτικά ως ψυχολόγος.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Φ.: Αδιαμφισβήτητα το λευκό του παρθενικού καμβά. Ο καθένας επιλέγει, μετά την ανάγνωση, το χρώμα που του ταιριάζει.

Ποια μουσική;
Ε.Φ.: Αν επέλεγα τη μουσική θα ήταν “Το χαμόγελο της Τζοκόντας” του Μάνου Χατζιδάκι.

Ποιο άρωμα;
Ε.Φ.: Αντί ενός αρώματος, θα επέλεγα μια αίσθηση όσφρησης: αυτήν του οινοπνεύματος, καθώς πλησιάζει την άκρη της μύτης.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Φ.: Της θλίψης που οξύμωρα, αντίθετα δηλαδή με τη φυσική της τάση της απόσυρσης, δρα προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Φ.: Μια σύντομη αλλά πολύ έντονη και πρωτόγνωρη ερωτική σχέση.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Φ.: Πάντα ήθελα να ξέρω να ζωγραφίζω αλλά ποτέ δεν τα κατάφερνα. Είναι φορές που νιώθω κάτι και του δίνω μέσα μου μια νοητή απεικόνιση.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ε.Φ.: Τον ποιητή του έρωτα και της επανάστασης, του δίκιου και της αλληλεγγύης, τον Τάσο Λειβαδίτη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Φ.: Πάρα πολλοί και κυρίως ποιητές. Διαβάζοντας έργα τους, νιώθω ότι ζω μέσα από τις ζωές άλλων. Αυτό ίσως έχει να κάνει και με τη διαστροφή του επαγγέλματός μου. Όπως και να έχει, είναι σπουδαία ευκαιρία να αλληλεπιδράς με σκέψεις και συναισθήματα άλλων· σε καθιστά πνευματικά ωριμότερο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Φ.: Φαντασιακές εμπειρίες.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Φ.: Επιτυχία σημαίνει να έχει καταφέρει ο δημιουργός να εκπληρώσει τους προσωπικούς του στόχους, αυτούς που τον έκαναν να αποφασίσει να δημοσιεύσει το έργο του. Η εμπορική επιτυχία είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση. Άλλωστε, πολλοί από τους πιο γνωστούς ποιητές, στην εποχή τους, είτε πουλούσαν ελάχιστα αντίτυπα, είτε χάριζαν τις ποιητικές τους συλλογές.

Τι την αποτυχία;
Ε.Φ.: Η προσπάθεια να προβάλλουμε κάτι που δεν είμαστε πραγματικά, η μη αυθεντικότητα, η διάθεση εντυπωσιασμού. Παρατηρώ, συχνά, την πολυπλοκότητα γραφής νέων ποιητών. Ξεχνάμε πως τα πιο όμορφα και βαθυστόχαστα ποιήματα, ήταν αυτά που έγιναν κατανοητά από τη λαϊκή τάξη, που μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν, όχι από μια κάστα πνευματικών ανθρώπων αλλά από τον ίδιο το λαό.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Φ.: Όλα μπορούν να γίνονται καταχρηστικά στη ζωή μας, όταν συμβαίνουν εμμονικά και δίχως βαθιά επίγνωση. Όταν επιδιώκεται η γνώση για τη γνώση και όχι για τη μετουσίωση σε καθημερινή πρακτική.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Φ.: Τον τίτλο της πρώτης μου ποιητικής συλλογής “Από στέγη σε στέγη” (2011), γιατί δηλώνει για μένα την εξέλιξη. Προσπαθώ να κάνω επιλογές που με εξελίσσουν και με οδηγούν στην κατάκτηση νέων εμπειριών.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Κάθιδρη
Θα κάνω πάλι τις ίδιες κινήσεις
τα ίδια βαριεστημένα βήματα αναχώρησης.
Θα αφήσω τους ίδιους ήχους
να καλπάζουν στης ματαιότητας το ξεχείλισμα.
Κι όταν τερματίζω κάθιδρη,
σμιλεύοντας αργά την ελευθερία μου,
δεν μπορείτε να φανταστείτε τη θλίψη μου
στο απέραντο κενό πώς βασιλεύει.

Κερδίστε το!
Η Έλλη Φρεγγίδου προσφέρει το βιβλίο της σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 10 Οκτώβρη και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από την Έλλη Φρεγγίδου. Θα φέρει δε και ιδιόχειρη αφιέρωση!
k
Καλή τύχη!

H Έλλη Φρεγγίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλκίς. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν κάποτε συναντήθηκε με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt, κατάλαβε πως η ζωή δεν είναι μόνο αγώνας, γιατί απλώς ο αγώνας δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνος του όνειρο και στόχο ζωής. Έτσι, ζήτησε στήριξη και συντροφιά στην ποίηση. Η πρώτη της ποιητική συλλογή, Από στέγη σε στέγη, εκδόθηκε το 2011. Ποιήματά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη