Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο μυστικός κήπος

Η υπόθεση
Όταν μετά από ένα φρικτό ατύχημα η Μαίρη Λένοξ ορφανεύει, αναγκάζεται να φύγει από την Ινδία με προορισμό το αρχοντικό του θείου της στην Αγγλία. Ο τεράστιος πύργος με τα εκατό δωμάτια -κάποια από αυτά κλειδωμένα και δυσπρόσβατα- και ο περίεργος και μοναχικός θείος που ζει εκεί προκαλούν απέχθεια στην ήδη κακομαθημένη και ιδιότροπη Μαίρη. Παράξενοι ήχοι ακούγονται τις νύχτες ταράζοντας την ησυχία του σπιτιού ενώ μια μέρα θα μάθει την ύπαρξη ενός μυστικού κήπου τον οποίο κλείδωσε ο θείος και έθαψε το κλειδί ώστε να μη μπορέσει κανείς πια να τον επισκεφθεί. Καθώς η περιέργειά της γι' αυτόν τον κρυφό κήπο θα ξυπνήσει, ένας κοκκινολαίμης θα τη βοηθήσει να βρει την πόρτα του και το θαμμένο κλειδί. Και τότε, θαυμαστά πράγματα θ' αρχίσουν να συμβαίνουν.
Στο δελτίο τύπου αναφέρει «το κλασσικό παραμύθι Ο Μυστικός Κήπος...» αλλά μη περιμένετε δράκους, ξωτικά, μάγισσες και μαγικά ραβδιά. Δεν είναι τέτοιο παραμύθι. Δεν έχει εξωγήινες χώρες, ούτε μυθικούς βασιλιάδες, ούτε μαγικά φίλτρα.
Σε αυτό το παραμύθι η δύναμη βρίσκεται μέσα μας και απομένει να την ανακαλύψουμε. Σε αυτό το παραμύθι η σκέψη μας έχει θεραπευτικές ιδιότητες και η φύση ξαναγεννιέται, ανθίζει, καρποφορεί, με τραγούδια, αγάπη και καλή διάθεση. Αυτό το παραμύθι διαθέτει απέραντη αλήθεια, πατάει ρεαλιστικά στη γη -στη γη που βρίσκεται γύρω μας, μας γεννά, μας θρέφει και μας αγκαλιάζει- και υπέροχα μηνύματα θετικής ενέργειας, αλληλοστήριξης, συμπαράστασης, δύναμης...
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν το κλειδί του μυστικού στην καρδιά τους, τα ανθισμένα ρόδα στην ψυχή, τη δύναμη της σκέψης και της συντροφικότητας... αξίες και ιδέες πλασμένες με ευαισθησία και καθαρότητα.
Πανέμορφο μιούζικαλ, με μεταδοτική ενέργεια που περνάει στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά, με επίκεντρο τον άνθρωπο και συγκινησιακά φορτισμένο, ελπιδοφόρο, ατμοσφαιρικό και μουσικοχορευτικό. Η Μαριάννα Τόλη αποδεικνύει πόσο σημαντική καλλιτέχνις είναι, τόσο στην απίθανη σκηνοθεσία και διασκευή που υπογράφει όσο και στις υποκριτικές της ικανότητες και μουσικές επιλογές. Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια της παράστασης αγγίζουν τους θεατές, το μοντέρνο σκηνικό γοητεύει τα μάτια, οι προβολές, οι χορευτικές φιγούρες και τα ακροβατικά συμπληρώνουν θετικά το σύνολο... και στο τέλος, όλοι έχουμε κερδίσει από αυτήν την συνεύρεση και περισσότερο από όλους τα παιδιά. Στις μουσικές επιλογές θα ακούσετε αγαπημένες μελωδίες από γνωστά τραγούδια του Πασχάλη, του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, της Μαριάννας Τόλη, του A. Rybak, κ.α.
Καταγοητεύτηκα με την σκηνική παρουσία της Άντειας Ολυμπίου -επιβεβαιώνεται ότι στο πρόσωπό της βρίσκεις έναν άνθρωπο που μπορεί να τα κάνει όλα άριστα. Παίζει, τραγουδάει, χορεύει κλακέτες... όλα στο μέγιστο. Εκφραστική και μαχητική, φαίνεται ότι καταφέρνει να κερδίσει όλους τους ρόλους. Απίθανος ο Γιώργος Λιβανός στο ρόλο του Μπεν -ή ο Μπεν ερμηνευμένος από τον Γιώργο Λιβανό; Ο Γιώργος Λιβανός έχει προσφέρει επίσης και με στο σχεδιασμό των φώτων προσθέτοντας την ατμόσφαιρα και συμπληρώνοντας τη μαγεία. Αλλά και όλοι οι συντελεστές αντεπεξήλθαν τόσο άρτια που είναι ευτυχής η στιγμή της συνεύρεσης και άξια η συγκυρία.
Στα άλλα στοιχεία της παράστασης, φοβερά κοστούμια -πολλά μπράβο για τις επιλογές- με ενιαίο ύφος για όλους τους συντελεστές και εξαιρετικό πολυμορφικό σκηνικό, πλούσιο και ατμοσφαιρικό χωρίς να καταλήγει παραφορτωμένο.
Σημειώματα
Ο Μυστικός Κήπος είναι έργο γεμάτο συμβολισμούς, με μια έμφαση στην αγάπη προς τον άνθρωπο, τα φυτά και τα ζώα.
Ο μυστικός κήπος είναι ο εσωτερικός μας κόσμος που όταν τον ανακαλύψουμε, μέσω της πραγματικής αγάπης, κατανοούμε τον βαθύτερο εαυτό μας και τη δύναμή μας.
Δε βρίσκω καλύτερη κληρονομιά για να αφήσουμε στα παιδιά μας, από την έννοια της φροντίδας για το συνάνθρωπό μας και για τη φύση. Αυτή η αγάπη μάς βοηθάει να ανακαλύπτουμε και να εξοικειωνόμαστε με τα μυστήρια της γέννησης και του θανάτου, αυτού του αέναου κύκλου της ζωής και να ολοκληρωνόμαστε σαν άνθρωποι βοηθώντας θεραπευτικά τους γύρω μας.
Μαριάννα Τόλη

Η συγγραφέας Φράνσις Χόντγκσον Μπάρνετ σημειώνει «Οι σκέψεις μας είναι δυνατές σαν ηλεκτρικές μπαταρίες. Μπορούν να διαχέουν το καλό σαν τον ήλιο ή να σκορπίσουν το κακό σαν δηλητήριο.»
Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τόλη
Επιλογή Τραγουδιών: Μαριάννα Τόλη
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κούζιτζκιν
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Κουστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα
Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός
Ενορχήστρωση: Πέτρος Πολίτης, Χρίστος Σερενές
Φωτογραφίες παράστασης: Αντώνης Συμεωνάκης, Κωνσταντίνος Αλμαλης
Βίντεο: Στέφανος Κακαβούλης

Μουσικοί: Χρίστος Σερεμές (Πιάνο), Νεφέλη Μαρκάκη (Βιολί), Πέτρος Πολίτης (Κιθάρα)
Νηρέας Μαρκάκης (Τσέλο)

Πρωταγωνιστούν
Μαριάννα Τόλη, Γιώργος Λιβανός, Άντεια Ολυμπίου, Στέλιος Κέλερης, Νεφέλη Μαρκάκη, Φανή Παρλή, Αλεξάνδρα Χασάνι, Πέτρος Πολίτης, Νηρέας Μαρκάκης.

Σε κάποιες παραστάσεις συμμετέχουν και τα παιδιά Ράνια Ελευθερίου, Στεφανία Τερζοπούλου
Παραστάσεις
Για το κοινό κάθε Κυριακή 11.00 και 3.30
Για τα σχολεία, πρωινές παραστάσεις καθημερινά 10.00 -12.00
Θέατρο Αμιράλ, Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103639385, 2103608856

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη