Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης και οι "Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Α.: Η ιδέα να γράψω αυτό το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από διάφορα γεγονότα που έβλεπα να συμβαίνουν γύρω μου πριν από πολλά χρόνια. Φίλους και γνωστούς να μπλέκουν σε απίστευτες καταστάσεις.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Το βιβλίο γράφτηκε ως προσχέδιο στη Θεσσαλονίκη, πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά διορθώθηκε και ολοκληρώθηκε στην Ημαθία, όπου κατοικώ τώρα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Α.: Όπως προανέφερα, η συγγραφή του βιβλίου, με μεγάλα διαλείμματα ενδιάμεσα, κράτησε περίπου 10 χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Α.: Είναι ένα βιβλίο αγωνίας, δράσης, ενημέρωσης αλλά και άκρως ανατρεπτικό.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Α.: Το βιβλίο αυτό περιγράφει την φιλία δυο ανδρών και την πορεία της στο χρόνο μέσα από πολύ δύσκολες κι επικίνδυνες καταστάσεις. Η συγγραφή του αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς καταπιάνεται με θέματα που πολλοί αποφεύγουν να αγγίξουν. Και δεν αναφέρομαι τόσο στα διαζύγια, αλλά κυρίως στον τζόγο και το γυναικείο δουλεμπόριο.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Το γεγονός ότι συμπεριέλαβα αληθινές εικόνες της παιδικής μου ηλικίας.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Α.: Δεν υπάρχουν αγαπημένοι ήρωες. Όλοι είναι ισότιμοι σε έναν κοινό στόχο. Ο καθένας δίνει στον αναγνώστη το δικό του ξεχωριστό στίγμα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Α.: Το όνειρό κάθε συγγραφέα είναι το βιβλίο του να αρέσει και να συναρπάσει τον αναγνώστη. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το βιβλίο μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω. Κι αυτό είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση πάνω σε θέματα τζόγου και κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός. Νομίζω πως αυτά που θα διαβάσει ο αναγνώστης θα μείνουν για πάντα στη μνήμη του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Α.: Δεν νιώθω σχεδόν ποτέ αγωνία για κάτι. Έχω μάθει να βασίζομαι στα πόδια μου και να μην περιμένω την θεά τύχη να έρθει. Άρα επιλέγω την σιγουριά των πράξεών μου παρά την αγωνία όσων πρόκειται ή όχι να συμβούν.

Φοβάστε...
Α.Α.: Όλα τα όντα νιώθουν φόβο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μα οι δικοί μου φόβοι έχουν να κάνουν περισσότερο με τα παιδιά μου και την δύσκολη κοινωνία που θα κληθούν αργότερα να αντιμετωπίσουν.

Αγαπάτε...
Α.Α.: Αγαπάω και συμπονώ, χωρίς να έχω την απαίτηση να νιώθουν και οι άλλοι το ίδιο για μένα.

Ελπίζετε...
Α.Α.: Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Ελπίζω επίσης αυτή η κρίση να κάνει καλό στην αναδιαπραγμάτευση των αξιών μας, αν και δεν δηλώνω τόσο αισιόδοξος ότι έχουμε αλλάξει ως έθνος.

Θέλετε...
Α.Α.: Θέλω να στρέψουμε τα μάτια μας προς τον πολιτισμό. Επιτέλους πρέπει η υποκουλτούρα να σταματήσει να κυβερνά. Διάβασμα, παράδοση, ενασχόληση με τα κοινά και όχι αποβλάκωση...

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Α.: Θεωρώ πως όλοι. Ιδιαίτερα δε εκείνοι που είναι ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Α.: Γιατί θεωρώ πως είναι κάτι το διαφορετικό. Δεν βάζει νερό στο κρασί του για να γίνει επίτηδες αρεστό σε μια μερίδα αναγνωστών. Είναι αληθινό.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Α.: Δεν πρέπει κανείς να το διαβάσει από υποχρέωση. Αυτό είναι μέγα λάθος. Πρέπει ο αναγνώστης να θέλει να το κάνει.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Α.: Μπορείτε να το ζητήσετε σε κάθε βιβλιοπωλείο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Α.: Κατοικώ μόνιμα σε μια κωμόπολη της Ημαθίας, την Μελίκη, της οποίας τυγχάνει να είμαι και Πρόεδρος από 1 Σεπτεμβρίου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Α.: Το κίτρινο.

Ποια μουσική;
Α.Α.: Σαφώς ρόκ με σάουντρακ το «Εδώ μωρή θα λέγεσαι Μαρία» των Ενδελέχεια...
Ποιο άρωμα;
Α.Α.: Βαριά αρώματα της νύχτας που μεθάνε τους άντρες...

Ποιο συναίσθημα;
Α.Α.: Αυτό είναι σχετικό. Το αφήνω στους αναγνώστες μου.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Α.: Οπωσδήποτε ταινία. Καμιά φορά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Α.: Αν μιλάμε για Τέχνες, ίσως Μουσικός. Για επάγγελμα αρχαιολόγος ή σπηλαιολόγος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Α.: Έχω καλή σχέση με τον Λουντέμη και τον Καζαντζάκη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Α.: Με έχουν επηρεάσει απίστευτα όλοι οι παλιοί. Κονδυλάκης, Παπαδιαμάντης, Εφταλιώτης, Βικέλας, Καρκαβίτσας. Ακόμα μένω συγκλονισμένος με την πλοκή και την σύλληψη της ιδέας της Φόνισσας.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Α.: Νομίζω πως το δεύτερο. Κυρίως εγώ επιλέγω το πώς θα κινηθούν στην υπόθεση.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Α.: Φαντασία, γνώση και εξαντλητική έρευνα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Α.: Το περιεχόμενο και το μάρκετινγκ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι η εποχή της διαφήμισης.

Τι την αποτυχία;
Α.Α.: Αν γράφεις ένα βιβλίο απλά για να υπάρχεις στα εκδοτικά δρώμενα. Το περιεχόμενό σου θα είναι φθηνό από κάθε έννοια.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Α.: Η βιβλιοφαγία είναι κάτι το υπέροχο. Αρκεί να μην χάνεις επαφή με την πραγματικότητα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Α.: Όλα με κόπο, όλα με δουλειά και προγραμματισμό. Η τύχη δεν είναι το φόρτε μου.
Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξανδρου Ακριτίδη "Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις" και φωτογραφία πορτραίτο του ίδιου από το προσωπικό του αρχείο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δεκαετία του '90. Δυο παιδιά αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία και έχοντας αυτήν για διαβατήριο, πορεύονται προς τον ανδρισμό τους. Η εργασία στην Πυροσβεστική θα γίνει κοινή τους μοίρα και η μετάβαση στον κόσμο των ευθυνών φυσική εξέλιξη. Ο Στέφανος, σταθερός και ισορροπημένος χαρακτήρας, θα έχει πάντα τον ρόλο του “προστάτη” για τον μικρότερο φίλο του Θωμά, ο οποίος, επιρρεπής στην απερισκεψία και στον κίνδυνο, θα δει γρήγορα οικογένεια και καριέρα να φθείρονται απ’ τις επιλογές του.
Και τότε η ρόδα της ζωής θα κυλήσει με γοργούς ρυθμούς προς το σκοτάδι. Με φόντο ένα ολέθριο διαζύγιο, ο Θωμάς θα διεισδύσει στον κόσμο του τζόγου και των κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός και θα συνεργαστεί με άτομα αδίστακτα κι επικίνδυνα. Θα ζήσει από κοντά το παιχνίδι αλληλοεξόντωσης μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, που κινούν τα νήματα του trafficking γυναικών, τη στιγμή που ο φίλος του Στέφανος θα προσπαθεί να τον συνετίσει και να του βρει διεξόδους. Η Αγνή, ταλαιπωρημένη και ηττημένη από τον Θωμά, θα ξαναζήσει τον έρωτα απ’ την αρχή και θα μισήσει τον πρώην άντρα της σαν τον χειρότερο εχθρό της.
Ο δρόμος χωρίς επιστροφή και η καταστροφή αναπόφευκτη. Ο Θωμάς θα βιώσει το μεγαλύτερο “δίλημμα” της ζωής του ανάμεσα στον θάνατο και τον θάνατο. Θα μπορέσει να ξεφύγει για μια ακόμη φορά από τα ίδια του τα λάθη; Θα αποδεχτούν ο Στέφανος με την Αγνή την τελευταία και “εξωφρενική” επιθυμία του; Είναι πράγματι οι «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις», η μόνη λύση για να σβηστούν τα αμαρτήματα και να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους;
Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Μελίκη Ημαθίας απ’ όπου και κατάγεται. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. Ποιήματα, διηγήματα, βιβλιοκριτικές και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας apostaktirio.gr, που έχει ως κύριο άξονα τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα, πραγματοποιώντας από το 2010 περισσότερους από 100 σχολιασμούς βιβλίων. Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης» και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και ομιλίες σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διημερίδες των Λαϊκών Πανεπιστημίων Παιονίας και Κοζάνης. 
Έχει διατελέσει μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και του Λογοτεχνικού Ομίλου «Ζαλώνη - Ξάστερον». Έχει τιμηθεί για την προσφορά του από διάφορους φορείς και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και ∆ιεθνείς Λογοτεχνικούς ∆ιαγωνισμούς. Από τον Νοέμβριο του 2012 είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Το «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις» είναι το τέταρτο βιβλίο του. Από τις Εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί και το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Η Πυξίδα των Ονείρων».

Ακούστε το κομμάτι των Ενδελέχεια εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη