Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το σπίτι του Κάμπου

Είχα την τύχη να παραλάβω το βιβλίο -στην κυριολεξία ήρθε στην πόρτα μου- από τις εκδόσεις Λιβάνη και μάλιστα, λες και ήθελε να το συμπαθήσω ακόμη περισσότερο, έφτασε με προσωπική αφιέρωση από τη Μαρίνα!

Το συγγραφικό δίδυμο Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου μετρούν δεκάδες μυθιστορήματα (αν δεν κάνω λάθος όλα κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν στον Λιβάνη) και σε όλα ακολουθούν μια χαρακτηριστική γραμμή. Ο Γιάννης ασχολείται με την ιστορική, γεωπολιτική και κοινωνική έρευνα σχετικά με την υπόθεση, τον τόπο και το χρόνο και η Μαρίνα με τη συγγραφή, την ανάπτυξη των χαρακτήρων, τη μυθοπλασία, τους διαλόγους. Η ισχύς εν τη ενώση, λοιπόν, και το ταξίδι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ξεκινά, με αφετηρία τις ιστορίες που πλέκουν οι δύο συγγραφείς και συνεπιβάτες όλους εμάς τους αναγνώστες και βιβλιολάτρεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία τους βασίζονται ή αφορούν πραγματικά γεγονότα και αληθινές ιστορίες.
Σε αυτό το μυθιστόρημα, ταξιδεύουμε στην Χίο, από την εποχή των Γενοβέζων μέχρι σήμερα. Παρακολουθούμε τις ιστορίες τριών ζευγαριών που αγαπήθηκαν πολύ και ταλαιπωρήθηκαν από τις συνθήκες της εποχής τους ενώ όλοι οι ήρωες σχετίζονται με μια συγκεκριμένη έπαυλη στον Κάμπο της Χίου, αν και έζησαν σε διαφορετικές εποχές. Το σπίτι γίνεται μάρτυρας του έρωτά τους, της αγάπης τους και όλων των παθών και δεινών που περνούν, των δυσκολιών που τους διακατέχουν.

Από την εισαγωγή φαίνεται ότι η εκκίνηση παρουσιάζει νεύρο, μας βάζει κατευθείαν στην ιστορία ενώ από τις πρώτες σελίδες παρατηρώ -και μου αρέσει- ότι επιμένουν να γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες τις ξένες λέξεις του κειμένου, αλλά και ολόκληρες φράσεις πολλές φορές! Έτσι, πολύ γρήγορα διαβάζω προτάσεις εκτυπωμένες όπως: «νον πόσο, ίο σόνο ουν αρτίστα, νον σόνο κριμινάλε».
Οι ένθετες παρενθέσεις που διαφωτίζουν σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα είναι απαραίτητες, όσο και κατατοπιστικές, μιας και το μυθιστορηματικό μέρος δεν αναφέρει χρόνους και ημερομηνίες, αλλά και επειδή δε χρειάζεται να το "ψάξω" για να συντονιστώ με την υπόθεση, ενώ για όποιον επιθυμεί να μάθει περισσότερα δεν έχει παρά να ακολουθήσει τις πηγές τους, που αναφέρονται πάντα.
Οι στίχοι των τραγουδιών που ξεπετάγονται στις σελίδες προσθέτουν μουσικότητα αφού αφορούν πολύ γνωστά τραγούδια και, σαν αποτέλεσμα, φέρνουν κατευθείαν στο μυαλό τις γνώριμες νότες.
Οπισθόφυλλο:
Μια ερειπωμένη έπαυλη στον κάμπο της Χίου κρύβει αφανέρωτα πάθη και παράφορους έρωτες. Οι γείτονες τη θεωρούν καταραμένη πιστεύοντας ότι εκεί παραμονεύει ο θάνατος. Ο σκοτεινός κήπος της είναι το μυστικό καταφύγιο της Ελένης. Εκεί θα αγαπήσει τον τελευταίο απόγονο μιας παλιάς οικογένειας που κρατά από τους Γενοβέζους.
Οι τοίχοι του αντιλάλησαν από το πάθος της Φλάβιας, της αρχοντοπούλας που ερωτεύτηκε τρελά τον καραβοκύρη Νικόλα Θαλασσινό.
Πέρασαν τα χρόνια όπως ο αέρας και μια άλλη αγάπη θα συρθεί σαν ψίθυρος, στο σπίτι του κάμπου. Είναι ο έρωτας της Γιολάντας.
Τρεις αγάπες, δεμένες σαν τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας, μας συγκινούν και μας ταξιδεύουν.
Σε γενικές γραμμές διαβάζεται άνετα, σε ταξιδεύει σε τρεις διαφορετικές εποχές με σταθερή βάση και συνδετικό κρίκο το σπίτι. Διαθέτει πλοκή και χαρακτήρες που μένουν, φαντασία και τραγικές συμπτώσεις ή συγκυρίες που αλατοπιπερώνουν την ιστορία και δε σε παιδεύει να παρακολουθήσεις τα τεκταινόμενα ή την εποχή στην οποία αναφέρεται κάθε φορά, γιατί οι ιστορίες των ζευγαριών είναι διαχωρισμένες στο βιβλίο.
Κλείνει δε, με έναν υπέροχο τρόπο.


Σημειώσεις:
Η πλάγια φράση είναι απόσπασμα του βιβλίου.

Ευχαριστώ την Μαρία Κουκουβίνου, τον Γιάννη και τη Μαρίνα Αλεξάνδρου και τις εκδόσεις Λιβάνη για την προσφορά του βιβλίου.

Δείτε κι αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη