Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Λικέρ τριαντάφυλλο

Με λίγα λόγια...
Η Ασημίνα, σε ηλικία 9 ετών, έχοντας βιώσει το θάνατο της μάνας της και την πέτρινη καρδιά του πατέρα της αναλαμβάνει την καθαριότητα του σπιτιού της και την ανατροφή των αδερφών της. Όταν ερωτεύεται τον Παναή της διώχνεται στην Αθήνα από τον πατέρα της και υποχρεώνεται να παντρευτεί έναν άλλο άντρα παρά τη θέλησή της. Θα επιστρέψει στη γενέθλια πόλη της, το Ναύπλιο, λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο για να ξανασυνδεθεί με τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου της.
Ένα μικρό κορίτσι πρέπει να σταθεί στην οικογένειά της, να μεγαλώσει τα αδέρφια της και να φροντίσει το σπιτικό τους και τον πατέρα τους. Πρέπει να εξοριστεί από τον τόπο της επειδή αγάπησε και να παντρευτεί έναν άγνωστο επειδή έτσι αποφάσισε ο πατέρας της για λογαριασμό της. Και μετά, να βιώσει τον πόλεμο με τις αγωνίες και τις δυσκολίες του, την πείνα και τον αγώνα για επιβίωση.
Τίποτα στη ζωή δεν ήρθε εύκολα για την Ασημίνα της Ισμήνης Μπάρακλη. Πόλεμος, πείνα, αδικία, αγώνας... βάσανα και στεναχώριες και αποχαιρετισμοί αγαπημένων προσώπων. Μια ολόκληρη ζωή παλεύοντας για την οικογένεια και την επιβίωση σε ένα μυθιστόρημα με άρωμα από λικέρ τριαντάφυλλο που τόσο όμορφα έχει δέσει η συγγραφέας του με την ιστορία της ηρωίδας της.
Μια ιστορία συγκινητική και ανθρώπινη παρά την αγριότητα και τη σκληράδα της ζωής, ποτισμένη με όμορφες περιγραφές και ρόδινο γλυκό που η ζάχαρή του αντισταθμίζει τις πίκρες της καθημερινότητας ενώ το άρωμά του, μεθυστικό και ευδιάκριτο, να σβήνει από τα ρουθούνια τη μυρωδιά του μπαρουτιού και του αίματος. Μια συνταγή για τριανταφυλλένιο γλυκό αντιστέκεται στον ανθρώπινο πόνο και στο χρόνο, ισορροπεί τις δυσκολίες και τις στεναχώριες ενώ το ροδαλό χρώμα του ξεδιψά τα κουρασμένα βλέμματα.

Η Ισμήνη Μπάρακλη χρωματίζει με τις λέξεις της τόσο τον πόλεμο και τα δεινά του όσο και τους χαρακτήρες των ηρώων της ξεκάθαρα, ευδιάκριτα, μεστά και οριοθετημένα. Όλα τα πρόσωπα έχουν υπόσταση, ολοκληρωμένο χαρακτήρα και δική τους φωνή ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που της προσφέρουν ένταση και αληθοφάνεια. Το λικέρ της δίνει χρώμα και άρωμα στις εικόνες της και γίνεται ο συνδετικός κρίκος στις ζωές εκείνων που αγαπήθηκαν, είτε με δεσμούς αίματος είτε με ανόθευτη φιλία ή έρωτα.
Οι σκηνές που διατρέχουν το κείμενο και τη ζωή της Ασημίνας συγκινούν και φλογίζουν το συναίσθημα. Κι εκεί που η ηρωίδα πρέπει να βιώσει το μαύρο εμφανίζεται στον αντίποδα εκείνος, που αποτελεί την απόδειξη ότι ο Θεός τής χρωστάει για το άδικο και τον πόνο που υπέστη και της το ξεπληρώνει με τον τρόπο του. Αλλά και ο σκληρός πατέρας εξιλεώνεται για τον πόνο που προκάλεσε στην οικογένειά του παρά τον άκαμπτο, απόλυτο χαρακτήρα του.
Μου άρεσε πολύ...
Η τοποθέτησή της σχετικά με το ρόλο των Μ.Μ.Ε. και του τρόπου που λειτουργούν γιατί έτσι ακριβώς συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, και η σύνδεση των Χριστουγέννων με σημαντικές στιγμές στη ζωή της ηρωίδας.
Ο κύκλος της ζωής του φυτού (σπορά, βλάστηση, άνθηση, καρποφορία) συνδέεται σοφά από τη συγγραφέα με τη ζωή της ηρωίδας της μέχρι την ολοκλήρωσή της, δηλαδή το τέλος της. Κι όπως γίνεται πάντα όταν προσφέρεις καλό, δεν τελειώνει με θάνατο αλλά με ανάσταση. Για να ξεκινήσει από εκεί ένας νέος κύκλος ζωής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα λουλούδια.

Φτάνεις στο τέλος και σου μένει η γλυκόπικρη γεύση της ζωής. Πικρή σαν τις κακουχίες και τις λύπες της. Γλυκιά όπως κάθε χαρά ή το ρόδινο λικέρ της.
Ευχαριστώ την Ισμήνη Μπάρακλη και τις εκδόσεις Μίνωας για την προσφορά του βιβλίου.

Δείτε κι αυτό:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη