Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κατερίνα Μαλακατέ για το "Κανείς δε θέλει να πεθάνει"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Μ.: Η κεντρική ιδέα της ανταλλαγής σωμάτων, μου ήρθε πολύ απλά γιατί είμαι μεγάλη φαν της επιστημονικής φαντασίας. Το να συνδυαστεί αυτή η όχι και πολύ πρωτότυπη αρχική σκέψη με μια γυναίκα που αργοπεθαίνει μέσα σε ένα κορμί που δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανέναν τρόπο ήταν το επόμενο στάδιο και μάλλον οφείλεται στο επάγγελμά μου∙ είμαι φαρμακοποιός. Από την άλλη την εποχή που γραφόταν το βιβλίο με απασχολούσαν πολύ το θέμα της θρησκείας, της μετανάστευσης, της εναλλαγής ανάμεσα στις κουλτούρες και τους λαούς. Όλα αυτά συμβιβάστηκαν, μπλέχτηκαν το ένα με το άλλο και τελικά κατέληξαν στο ένα και μοναδικό θέμα που αφορά την τέχνη, την ζωή και τον θάνατο.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Μ.: Στο σπίτι μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Μ.: 5 χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Μ.: Το «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει» είναι μια νουβέλα που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του σήμερα, μιλάει πολύ για το χθες και καταλήγει με μεταφυσικό τρόπο στο αύριο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Μ.: Η ιστορία ξεκινά όταν μια ογδοντάχρονη γυναίκα σε κώμα, που δεν μπορεί ούτε να κινηθεί, ούτε να μιλήσει αλλάζει κορμί με την τριαντάχρονη Ουκρανή οικιακή βοηθό της. Την κυνηγούν ένας Αφρικανός που δουλεύει στα φανάρια, ένας Ινδός που διατείνεται πως είναι θεός, όσο εκείνη προσπαθεί να αντισταθεί στην παρόρμηση να μπει στο κορμί της δεκαοκτάχρονης εγγονούλας της Λένας και να ζήσει την ζωή της από την αρχή.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Μ.: Αγάπησα την κεντρική ιδέα, την ηρωίδα μου, την Ελίζα, και ότι με αυτό το βιβλίο κατάφερα να μην απαντήσω στο ερώτημα αν υπάρχει θεός.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Μ.: Αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι η Λένα, η νεαρή εγγονή. Μέσα από αυτή εκφράζονται οι προσωπικές μου ανησυχίες, για την ζωή, τις επιλογές, την σεξουαλικότητα, την μητρότητα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Μ.: Θέλω να πιστεύω αναγνωστική απόλαυση. Ομολογώ πως το θέμα του βιβλίου είναι δύσκολο, και οι αναζητήσεις μου αρκετά εσωτερικές. Ιδανικά θα ήθελα κλείνοντάς το, ο αναγνώστης να το σκέφτεται ακόμα.

Φοβάστε...
Κ.Μ.: Φοβάμαι για τα παιδιά μου. Τόσο απλά και κοινότοπα.

Αγαπάτε…
Κ.Μ.: Αγαπώ την οικογένειά μου, τους φίλους μου, την λογοτεχνία.

Ελπίζετε...
Κ.Μ.: Ελπίζω να γράψω ωραία βιβλία, να διαβάσω ακόμα ωραιότερα, να μεγαλώσω δυο παιδιά που θα ψάχνουν τον εαυτό τους, να ταξιδέψω, να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και να συνεχίσω να αγαπώ τους παλιούς, να πάει καλά το Booktalks.

Θέλετε...
Κ.Μ.: Θέλω όλα να πάνε καλά. Με την απλότητα που το έλεγε ο πατέρας μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Μ.: Μεγάλη κουβέντα. Νομίζω οι συστηματικοί αναγνώστες που έχουν τριβή με την λογοτεχνία.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Μ.: Γιατί είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Μ.: Γιατί δεν είναι ένα «βιβλίο για το καλοκαίρι», γιατί έχει αρκετό σεξ, γιατί βωμολοχεί συστηματικά.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Μ.: Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία άμεσα, στα συνοικιακά με παραγγελία, σε όλα τα ηλεκτρονικά και φυσικά στο Booktalks.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Μ.: Διαδικτυακά στο Διαβάζοντας.
Στο facebook [προφίλ] ή/και στο group ή/και στο προφίλ του Διαβάζοντας.
Στο twitter.
Ραδιοφωνικά: από Σεπτέμβρη κάθε Κυριακή 2-4 στον Amagi.
Και φυσικά στο Booktalks.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Μ.: Μάνα, σύζυγος, βιβλιοπώλης, αναγνώστρια, φαρμακοποιός. Α, συγγνώμη, αυτά είμαι ήδη.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Μ.: Δύσκολη ερώτηση. Πολλούς. Μια ιδέα θα πάρετε στο Διαβάζοντας.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Μ.: Κάθε βιβλίο που διαβάζουμε τροποποιεί ελαφρά την ζωή μας. Ακόμα και τα κακά.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Μ.: Οι ήρωές μου ζουν μονάχα στο κεφάλι μου. Δεν με κατευθύνουν αυτοί, όμως μπορεί να παρασύρει η ροή της αφήγησης και να παρεκτραπούν.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Μ.: Για αρχή χρειάζεται όρεξη, αγάπη για την λογοτεχνία και ταλέντο. Έπειτα μια σταθερή απόφαση και αφοσίωση. Κοινώς να βάλει ωράριο εργασίας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Μ.: Ειλικρινά; Το να γράφεις βιβλία που θα διάβαζες κι ο ίδιος. Δύσκολο πράγμα.

Τι την αποτυχία;
Κ.Μ.: Την εμπορική αποτυχία οι συγκυρίες. Την καλλιτεχνική, μακάρι να ξέραμε.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Μ.: Στα δικά μου επίπεδα είναι με σιγουριά κατάχρηση. Όταν διαβάζεις 100 βιβλία τον χρόνο, αναγκαστικά κάτι άλλο θα υποφέρει. Έχω προτείνει πλειστάκις να ιδρύσουμε τους Βιβλιομανείς Ανώνυμους (Β.Α.) δεν με ακούει κανείς.
Από το εξώφυλλο του βιβλίου "Κανείς δε θέλει να πεθάνει" και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό αρχείο της Κατερίνας Μαλακατέ.
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

¤

Περισσότερα για την Κατερίνα Μαλακατέ:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη