Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευρυδίκη Αμανατίδου για το "Έρωτας στον καθρέφτη"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Α.: Βαδίζοντας στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνάντησα αυτό το «ζωντανό» άγαλμα που περιγράφω στην εισαγωγή του «έρωτας στον καθρέφτη», μια φιγούρα του «θεάτρου δρόμου».


Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Α.: Σε κάθε απίθανο σημείο μέσα και έξω από την Αθήνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Α.: Περίπου οκτώ μήνες μαζί με τις τελικές διορθώσεις.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Α.: Πυροδότηση συναισθημάτων.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Α.: Η Αριάδνη Αργυρού στα σαράντα της. Καταξιωμένη θεατρική συγγραφέας, τα έχει όλα, έχει χάσει όμως την ψυχική επαφή με τους ανθρώπους. Ώσπου δέχεται τα κείμενα ενός αγνώστου. Η γραφή τη συναρπάζει, κάνει εικασίες για τον μυστηριώδη δημιουργό ώσπου η μοίρα τον φέρνει μπροστά της. Κι εκεί την περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Τα τόσο ώριμα κείμενα γράφει ο Πέτρος, ένας νεαρός μόλις είκοσι τριών χρονών, φοιτητής Θεολογίας. Και από αυτό το σημείο και μετά, παρακολουθούμε όχι μόνο την ιδιότυπη σχέση ανάμεσα στους δυο τους, αλλά και την εξέλιξη του μυθιστορήματος που δημιουργεί ο Πέτρος με όλα τα απρόοπτα που θα φέρει αυτή η κατάσταση.


Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.: Το μυθιστόρημα που τρέχει μέσα στο μυθιστόρημα. Είναι ένα διαφορετικό ύφος γραφής, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημιουργίες μου.


Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Α.: Όσον αφορά το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο Ιάσονας, ένας υπερφίαλος άνθρωπος που η ζωή τον στιγματίζει και ο ίδιος θα περάσει από πολλά στάδια αμφισβήτησης μέχρι να συμφιλιωθεί με τον νέο του εαυτό.


Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Α.: Εξαρτάται από το πώς θα το διαβάσει κανείς, γιατί έχει δύο διαφορετικές αναγνώσεις. Η ιστορία που τρέχει μέσα στο μυθιστόρημα, αυτή του Πέτρου και της Αριάδνης είναι ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο συγγραφείς. Συνηθισμένα πράγματα, θα μου πείτε. Η διαφορά είναι πως όταν μέσα σε ένα ζευγάρι και τα δύο μέρη είναι δημιουργοί, διακατέχονται από κοινούς φόβους και άγχη, υπάρχει όμως και μία σχέση ανταγωνισμού. Οι ήρωες βιώνουν έντονα συναισθήματα, ακριβώς γιατί με αυτά παλεύουν πάνω στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή. Όσο για την ιστορία που γράφει ο Πέτρος, την οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί καθώς δίνεται σε εμβόλιμες συνέχειες, παραπέμπει σε κάτι πιο ονειρικό, λιγότερο γήινο. Όταν έγραφα αυτά τα κομμάτια σκεφτόμουν τη μεταφυσική του έρωτα.


Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Α.: Το να ξυπνήσω μια μέρα και να έχει χαθεί το χαμόγελο και το φως.

Φοβάστε...
Ε.Α.: Μοιράζομαι τους φόβους της ηρωίδας μου, της Αριάδνης. Φοβάμαι τη μοναξιά της ψυχής, φοβάμαι τη λευκότητα της οθόνης ή του χαρτιού ακριβώς τη στιγμή της αρχής μιας νέας δημιουργίας.


Αγαπάτε...
Ε.Α.: Ό,τι αγνό και άδολο.

Ελπίζετε...
Ε.Α.: Σε έναν γερό και ειρηνικό κόσμο. Η καθημερινή μου ευχή για τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και για όλους.

Θέλετε...
Ε.Α.: Να δημιουργώ και να αγγίζω με τις λέξεις μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Α.: Όσοι ζουν για τα πάθη και τα λάθη τους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Α.: Το ρήμα «πρέπει» δεν έχει θέση στην ανάγνωση. Δεν είναι ψυχαναγκασμός, είναι απόλαυση. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει κάτι δικό του να αναγνωρίσει μέσα στις σελίδες του.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Α.: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, το βρίσκετε και στα φυσικά και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Α.: Το προσωπικό μου ιστολόγιο είναι το evriam.blogspot.gr. Και φυσικά στο facebook και το twitter.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Α.: Το αισθησιακό μπλε του εξωφύλλου του.

Ποια μουσική;
Ε.Α.: Το τραγούδι που άκουσα πάμπολλες φορές κατά τη δημιουργία του «έρωτας στον καθρέφτη». Είναι το You do something to me, του Paul Weller.

Ποιο άρωμα;
Ε.Α.: Ενός λευκού τριαντάφυλλου, ένα άρωμα σαγηνευτικό μέσα στη φινέτσα του, αυτό που ταιριάζει και στην ηρωίδα μου, την Αριάδνη.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Α.: Έρωτας και κάθε συναίσθημα που παράγει.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Α.: Παρτιτούρα σίγουρα. Μπορεί και ζωγραφικός πίνακας. Ένας από τους ήρωες είναι πρώην ζωγράφος και νυν γλύπτης του ξύλου.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Α.: Αρχαιολόγος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Α.: Tracy Chevalier, Ruth Rendell.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Α.: Η κλασσική λογοτεχνία που πολλά βιβλία της διάβασα στην εφηβική ηλικία. Κάθε ανάγνωσμα και ανάγνωση αφήνει κάτι στον χώρο αποθήκευσης που κρατώ για λέξεις ουσίας.


Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Α.: Οι ήρωες τουλάχιστον από ένα σημείο και μετά είναι αυτόφωτοι, οπότε εγώ περιστρέφομαι γύρω από αυτούς και όχι το αντίθετο.


Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Α.: Φαντασία και  μεθοδικότητα. Υπομονή και επιμονή, αυταπάρνηση και θάρρος.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Α.: Η σχέση του με τον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Ε.Α.: Ό,τι απάντησα και παραπάνω, οι αναγνώστες κάνουν ένα βιβλίο επιτυχημένο ή όχι.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Α.: Επειδή η λέξη από μόνη της δηλώνει πάθος, ισχύει ό,τι και για το κάθε τι που κάνουμε χωρίς μέτρο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Δεν διαβάζουμε απλά για να καταναλώνουμε σελίδες, αλλά για να προσεγγίζουμε ουσιαστικά.


Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Α.: Κύκλοι μέσα σε κύκλο. Είναι εξάλλου μία φράση από το τέλος του μυθιστορήματός μου, που με αντιπροσωπεύει.
Εξώφυλλα των βιβλίων της Ευρυδίκης Αμανατίδου. Στην έγχρωμη φωτογραφία το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Έρωτας στον καθρέφτη"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη