Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευαγγελία Ευσταθίου για το "Ψίθυροι στις φλόγες"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Ε.: Σε ανύποπτο χρόνο, ένας φίλος μου απ' το facebook, ο Άγγελος Καράς, είπε ότι θα ήθελε να δει γραμμένο από μένα ένα βιβλίο με θέμα την εκδίκηση. κουβέντα στην κουβέντα, πυροδοτήθηκε η έμπνευση και γεννήθηκε η ηρωίδα μου, η Σεμέλη, που έχει πολλούς καλούς λόγους για να εκδικηθεί τους υπαίτιους για τη συναισθηματική και την ουσιαστική της ορφάνια.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Ε.: Είναι όλο γραμμένο στο μικρό, σακατεμένο γραφείο του σπιτιού μου, νωρίς το πρωί και πριν σηκωθούν όλοι για ν' αρχίσει η μάχη της καθημερινότητας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Ε.: Χρειάστηκα εννέα μήνες για να ολοκληρώσω τη συγγραφή και προηγήθηκαν άλλοι τρεις κατά τους οποίους το έστησα στο μυαλό μου και μάζεψα τις απαραίτητες πληροφορίες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Ε.: Γεμάτο ανατροπές και συναίσθημα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Ε.: Ζωές καταστρέφονται μέσα σε μια νύχτα. Η λαίλαπα της φωτιάς κατακαίει ενοχές, αθωότητες, νιάτα και συνειδήσεις. Η εννιάχρονη Σεμίνα Μαργέτη παραδίδεται στο θάνατο της ψυχής της την ώρα που η μητέρα της αφήνει την τελευταία της πνοή ανήμπορη στις φλόγες. Μοναδική αμαρτία της Ηλέκτρας Φωτεινού είναι το ότι ερωτεύθηκε με πάθος λάθος άνθρωπο. Ένας ο ένοχος. Ή μήπως πολλοί;
Δαμιανός-Στέφανος-Ρούσσος.
Τρία πρόσωπα που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τον ρου των γεγονότων. Κάποιοι εφησυχάζουν και κάποιοι βασανίζονται από ορμητικά ποτάμια αμφιβολίας. Ίσως κι ενοχής. Οι ψίθυροι σιγανοί, σχεδόν βουβοί στην αρχή, χρόνο με το χρόνο αρχίζουν να κραυγάζουν.
Κι εκείνη... η μικρή Σεμίνα-Ελένη που από ένα παιχνίδι της μοίρας επιβιώνει, επιστρέφει ως Σεμέλη Σοφιανού είκοσι ένα χρόνια μετά, αναγεννημένη απ' τις ίδιες της τις στάχτες, για να πάρει την εκδίκησή της απ' τον υπαίτιο της τραγωδίας, ο οποίος ζει και βασιλεύει χάρη στα λεφτά της μητέρας της.
Όμως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, όταν οι σύμμαχοι αποδεικνύονται εχθροί κι οι εχθροί ίσως είναι εκείνοι που κρατούν το κλειδί της αγάπης καθώς οι μάσκες χάνονται.
Θα κοπάσουν μια μέρα οι Ψίθυροι στις φλόγες; Θ' αποκατασταθεί η αλήθεια; Θα μπορέσει ν' αναδυθεί η ελπίδα για να σκαρφαλώσει στον σκοτεινό ουρανό, όταν όλοι νόμιζαν πως θάφτηκε κάποτε ολόκληρη στις στάχτες;

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Ε.: Τις έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις των ηρώων όταν κορυφώνεται σιγά σιγά η εξέλιξη της ιστορίας.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Ε.: Υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν μπορώ να τον ονομάσω, γιατί ακόμη και το όνομά του διαδραματίζει σοβαρό λόγο στην εξέλιξη του μυθιστορήματος. Ελπίζω ο δικός μου αγαπημένος να είναι και ο αγαπημένος των αναγνωστών...

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Ε.: Θέλω να πιστεύω πως προσφέρει μια μακριά απόδραση από την καθημερινότητα, ένα ταξίδι μέσα από τις λέξεις με προορισμό το όνειρο, πίστη στη θέληση της ψυχής και φυσικά -κάτι που με χαρακτηρίζει- πίστη στο μεγαλείο της αγάπης και όσα μπορεί να κατορθώσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Ε.: Αν θα είμαι γερή και δυνατή για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, να τα οδηγήσω στους σκληρούς δρόμους της ζωής και να τα δω να στέκονται ανεξάρτητα και δυνατά στα πόδια τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου αγωνία!

Φοβάστε...
Ε.Ε.: Την υποκρισία.

Αγαπάτε...
Ε.Ε.: Την οικογένειά μου και τη συγγραφή.

Ελπίζετε...
Ε.Ε.: Σ' ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Θέλετε...
Ε.Ε.: Ν' απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής, που είναι τελικά και οι μεγαλύτερες.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Ε.: Οι ρομαντικοί, οι λάτρεις του μυστηρίου και των κρυμμένων μυστικών, οι συναισθηματικοί, οι λάτρεις της δράσης, οι εραστές του έρωτα, οι ονειροπόλοι, οι ταξιδευτές κι οι ταξιδιώτες.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Ε.: Γιατί οι στιγμές απόδρασης τη σήμερον ημέρα είναι πολύτιμες.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Ε.: Γιατί είναι αυστηρά ακατάλληλο για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν αξίζει να του δώσουν μια ευκαιρία.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Ε.: Στα περισσότερα βιβλιοπωλεία της επικράτειας, στην Κύπρο λίγες μέρες μετά την έκδοσή του στην Ελλάδα, σε εκθέσεις, στο διαδίκτυο κι ελπίζω οπουδήποτε απευθύνονται συνήθως οι βιβλιόφιλοι.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Ε.: Στις προσωπικές μου σελίδες στο facebook, στην ιστοσελίδα μου στη διεύθυνση evaggeliaefstathiou.blogspot.com και στο email μου: evadalia@yahoo.gr

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Ε.: Κόκκινο της φωτιάς.

Ποια μουσική;
Ε.Ε.: Κρητικά ακούσματα λόγω περιεχομένου και ροκ μπαλάντες. Ταιριάζουν απόλυτα τα τραγούδια Everything burns-Anastasia, Ben Moody και Πάρε με-Γιάννης Χαρούλης.

Ποιο άρωμα;
Ε.Ε.: Αγριολούλουδα, κανέλα, φρούτα του δάσους.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Ε.: Πάθος, αγάπη, έρωτας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Ε.: Αναρρίχηση σε δυσπρόσιτη βουνοκορφή, κατάδυση σε άγριο βυθό.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Ε.: Διασκεδαστής παιδιών.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Ε.: Καμίλα Λάικμπεργκ, Νόρα Ρόμπερτς, Αν Φόρτιε, Ιδελφόνσο Φαλκόνες, Τζο Νέσμπο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Ε.: Στον τρόπο που ζω, κανείς. Στον τρόπο που γράφω, φαντάζομαι, εισβάλλουν ασυνείδητα όλες οι γραφές συγγραφέων που διαβάζω κατά καιρούς και μου αρέσουν.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Ε.: Υπάρχει αλληλεπίδραση. Υπάρχουν στιγμές που ορίζω εγώ τη μοίρα τους και άλλες που την παίρνουν στα χέρια τους και καθοδηγούν οι ίδιοι την ιστορία. Αυτό μου συνέβη έντονα με το προηγούμενο βιβλίο μου, "Βαθύ, βελούδινο σκοτάδι", στο οποίο ο κεντρικός ήρωας σχεδόν αυτόβουλα με καθοδήγησε μέχρι το φινάλε.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Ε.: Έμπνευση, θέληση, φαντασία, πειθαρχία, πάθος, ψυχή, εμπειρία, γνώση, όραμα, όνειρο, εσωτερική ανάγκη και κυρίως... χρόνο!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Ε.: Η καλή γραφή, η αμεσότητα του λόγου, η ικανότητα ταύτισης ηρώων-αναγνωστών, η καλή προώθηση φυσικά -ας μην κρυβόμαστε, το καλό εξώφυλλο σε λιγότερο βαθμό, η ικανότητα μετάδοσης των συναισθημάτων, η καλή μεταφορά εικόνων στο χαρτί και βεβαίως, στις μέρες μας, η επικοινωνιακή δεινότητα του συγγραφέα που βεβαίως δεν είναι προαπαιτούμενο αλλά καλό εφόδιο στη φαρέτρα του. Τύχη επίσης, ας μην το ξεχνάμε αυτό...

Τι την αποτυχία;
Ε.Ε.: Τα αντίθετα απ' όλα τα παραπάνω!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Ε.: Οτιδήποτε μπορεί να γίνει κατάχρηση αν ξεπεράσει το μέτρο (τα προσωπικά όρια συνήθως του καθενός). Έτσι και η βιβλιοφαγία μπορεί να γίνει βιβλιομανία, η οποία αν δεν ενοχλεί τον περίγυρο δεν πρέπει να λογίζεται ως ελάττωμα...

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Ε.: Μεταξύ Ουρανού και Γης...
Εξώφυλλα άλλων βιβλίων της Ευαγγελίας Ευσταθίου και φωτογραφίες πορτραίτου από το προσωπικό της αρχείο. Στην έγχρωμη φωτογραφία το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου.

Ε.Ε.: Ευχαριστώ θερμά για τις υπέροχες ερωτήσεις και για τη φιλοξενία!
¤
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη