Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

«Χάνομαι στον ανοιχτό ορίζοντα», Χριστίνα Παπανικόλα

Πως μετράμε... την ευτυχία;
Χ.Π.: Με την αναπνοή. Κάθε φορά που έχω συναίσθηση του εισπνέω-εκπνέω-ζω.

Την δημιουργία;
Χ.Π.: Με το πόσες φόρες κάνεις κατάδυση από τον βατήρα της λογικής στο νερό της διερεύνησης. Επανέρχεσαι ύστερα στην επιφάνεια για να μιλήσεις με ειρμό, σαφήνεια, χωρίς ακατανόητους κώδικες και ενδεδημένες λέξεις, με την πένα, το πινέλο, τις φωνητικές χορδές, τον θεατρικό λόγο ή και απλά με τον προφορικό λόγο. (Πάνω σ' αυτόν τον προφορικό λόγο άλλωστε χτίζονται οι σχέσεις μας. Ας μην τον ξεχνάμε:)

Την επιτυχία;
Χ.Π.: Η κλίμακα της επιτυχίας για τον καθένα είναι διαφορετική. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλο χάρακα κρατάς που καλύτερα είναι να μην κρατάς. Γιατί θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να μετράς πόσο χιλιόμετρα έχεις κάνει;

Πως ένιωσες όταν ολοκλήρωσες το πρώτο σου έργο, ποιο είναι αυτό και σε ποια ηλικία συνέβη;
Χ.Π.: Έγραφα ποιήματα  από τα δεκαπέντε μου. Ύστερα ασχολήθηκα με θεατρικά έργα και στη συνέχεια παραμύθια και μικρά διηγήματα. Πάντα όμως με εκφράζει περισσότερο η ποίηση και τα πολύ μικρά διηγήματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα κείμενο νιώθω πληρότητα με την έννοια ότι μετέτρεψα την αίσθηση και τον εσωτερικό μονόλογο σε λέξεις.

Αν η ζωή σου ήταν... μια σκηνή από ταινία, ποια θα ήταν αυτή;
Χ.Π.: Το Underground θα πω. Μοιάζει -όχι με τη ζωή- μα με τον τρόπο σκέψης αυτή η αλληγορική και συμβολική ταινία. Και το "Η ζωή είναι ωραία" με τον Μπενίνι με αντιπροσωπεύει. Κωμικοτραγικές καταστάσεις συμβαίνουν εκεί που μόνο με χιούμορ αντιμετωπίζονται. Χιούμορ μέχρι την τελευταία στιγμή.

...μια μουσική σύνθεση, τι θα ακούγαμε;
Χ.Π.: Ιnstrumental μουσική από πιάνο.

...μια στιγμή στο χρόνο, πότε θα ζούσες;
Χ.Π.: Το σκέφτηκα μα δεν κατέληξα κάπου. Ίσως γιατί έχω την άποψη πως πρέπει να επιβιώσεις οπουδήποτε στον χώρο και τον χρόνο.

Ποιο χρώμα έχει... η χαρά;
Χ.Π.: Κόκκινο.

Η λαχτάρα;
Χ.Π.: Λευκό.

Η φλόγα;
Χ.Π.: Μαύρη.

Πιστεύεις...
Χ.Π.: Στην συνείδηση. Kαι μια και πρόσφατα έγραψα ένα ποίημα ξεκινώντας έτσι το παραθέτω.

Πιστεύω στην εκταφή των σ' αγαπώ
στην συγκομιδή των φίλων
στου έρωτα την νεροποντή
στων παιδιών την ακράτεια
στης ψυχής τα ορυκτά
στης τέχνης την αιμορραγία
στων λογικών την νοσηλεία
στις ενδομήτριες βοές
στων προγόνων τον περίπατο
και στα σκόρπια παπούτσια τους
στων θιασωτών την παραφωνία
στων φιλοσόφων τον κλίβανο
στων ποιητών τους σπινθήρες
στις τεμαχισμένες ευτυχίες που πετάξαμε
γιατί ήταν λέει μικρές
στων ηθικών την μοναρχία
στα εκμαγεία των δασκάλων
στους χειροποίητους μαθητές
στων κηδεμόνων τις καραντίνες
για να κοιμίζουν άτρωτα μικρά
στις τρύπιες Κυριακές
στα λιπόθυμα θέλω που θα ανανήψουν αμήν.

Πονάς...
Χ.Π.: ...για ό,τι δυσάρεστο και μη αναστρέψιμο.

Προχωράς...
Χ.Π.: ...με παρόρμηση. 

Χορεύεις;
Χ.Π.: Ναι, μου αρέσει πολύ.

Ξαναγεννιέσαι...
Χ.Π.: ...μετά τον ύπνο. Αυτόν τον "μασκαρά" που ντύνεται για λίγο θάνατος και ύστερα νιώθεις πως αναστήθηκες.

Χάνεσαι...
Χ.Π.: ...στον ανοιχτό ορίζοντα. Στη θέα της φύσης και στην επαφή με αυτή. Μου αρέσουν τα χρώματά της, τα φύλλα, το χώμα, οι πέτρες της ξηράς, τα βότσαλα της θάλασσας.

Τραγουδάς;
Χ.Π.: Απαγγελία με ρυθμό. Κάτι ανάμεσα σε απαγγελία και τραγούδι ναι.

Διαβάζεις...
Χ.Π.: ...κάθε μέρα αλλά όχι όσο πραγματικά θα ήθελα λόγω έλλειψης προσωπικού χρόνου.

Γράφεις...
Χ.Π.: ...ποιήματα, bonsai stories, παραμύθια, θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες.

Παίζεις...
Χ.Π.: ...θέατρο, με τα τρία παιδιά μου.

Απάντησε η
Χριστίνα Παπανικόλα
Νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, συγγραφείς μιλούν για εκείνους για το έργο τους.
Περισσότερα σαν κι αυτό στη στήλη Blood New

Καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό βιογραφικό σημείωμα:
Ημερομηνία γέννησης: 9-3-1974
Oικογενειακή κατάσταση: Έγγαμη
Πτυχιούχος "Ειδικός εμπορίας διαφήμισης και προώθησης προϊόντων-Μarketing". Μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Τετραετής εντατικός κύκλος εκπαίδευσης στο εργαστήρι του Θεάτρου "Λιθογραφείον".
Σεμινάρια υποκριτικής με: τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Μιλτιάδη Νίκα, τον ηθοποιό σκηνοθέτη Χρήστο Στρέπκο, την ηθοποιό σκηνοθέτη Φάνη Δίπλα, τον μουσικό-σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπατζή, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Γιώργο Αρμένη, την ηθοποιό-εμψυχώτρια Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
Σεμινάριο γραφής και αφήγησης παραμυθιού με τον συγγραφέα-παραμυθά Δημήτρη Αβούρη.
Συγγραφής θεατρικού έργου με τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα.
Μαθήματα δημιουργικής γραφής με την ποιήτρια Αντιγόνη Βουτσινά.
Συμμετοχή στα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας της Λουκίας Ρικάκη "you my mirror" με αφήγηση του κειμένου "Ο πιο βαρύς καφές" που επιλέχθηκε σε διαγωνισμό μικρής ιστορίας με θέμα την ομορφιά. 
Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις και απαγγελία ποίησης και πεζών σε λογοτεχνικές παρουσιάσεις.
Θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά δημοτικού.
Διακρίσεις: Στους πανελλήνιους Δελφικούς αγώνες ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών με το έργο "Παραλίμνια βήματα" και Α' έπαινος από τον λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων Μωραΐτη με το ποίημα "Μικρή ΑΝαγγελία".

Στόχοι και επιδιώξεις:
Χ.Π.: Συγγραφή-απαγγελία-υποκριτική-παιδικό θέατρο.

Όνειρα:
Χ.Π.: Όλα είναι δρόμος. Αποφεύγω να έχω συγκεκριμένα όνειρα χωρίς να σημαίνει πως δεν έχω επιθυμίες. Επιθυμίες έχω και λειτουργώ μάλιστα παρορμητικά για να επιτευχθούν γιατί μ' αρέσει να υπάρχω όπως με εκφράζει.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη