Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μαύρα τακούνια

Μία από τις αγαπημένες και δημιουργικές θεατρικές ομάδες, οι Θεατρίνων Θεατές[1], στην εαρινή τους παραγωγή, παρουσιάζουν μια σύγχρονη ελεγεία στον έρωτα, και συγκεκριμένα, την εικαστική παράσταση Μαύρα τακούνια που αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων της Βαλεντίνης Λουρμπά και περιλαμβάνει έργα του Γιώργου Χρονά. Ο Γιώργος Λιβανός αναλαμβάνει το επίπονο έργο τής παραστασιοποίησης του εγχειρήματος που, από τη μια προσφέρεται για κάθε είδος εκφραστικής δημιουργίας αλλά από την άλλη ακροβατεί πάνω σε τεντωμένο σκοινί αφού η ποιητικότητά του ισορροπεί στην αιχμή μεταξύ ατμόσφαιρας και χάους. Βέβαια πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα που προσφέρει αισθαντικότητα -σε αντίθετη περίπτωση και στα χέρια κάποιου αδέξιου σκηνοθέτη θα μπορούσε να γίνει γελοίο- και αρκετά περήφανος για την επίτευξη.
Ο Έλληνας ποιητής παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην σκηνή του pocket theatre, Studio Κυψέλης, με μια ελεγεία για τον έρωτα και την Ελλάδα της δεκαετίας του 60 που μεγαλώνει και ερωτεύεται μέσα σε ένα πορνείο όπου οι γυναίκες αποκτούν ταυτότητα και οι άντρες ενηλικιώνονται... μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη που σχετίζει τη φθαρτή αλήθεια του 60 όπως ο Τσαρούχης, ο Γκάτσος, ο Σολωμός ή ο Χατζιδάκις την παρουσίασαν με τη σύγχρονη μουντή πραγματικότητα... Η Ελλάδα που υπήρξε μόλις χθες μας παγίδεψε στον σημερινό εφιάλτη.[2] Είναι ο έρωτας η λύση; Είναι η διαφυγή από το αδιέξοδο; Οι ήρωες που ξεφεύγουν από τα έργα του Χρονά ερωτεύονται, γελούν και σπαράζουν με την αλήθεια τους, ωριμάζουν και υψώνουν ανάστημα για να αναγνωρίσουν την ωμή πραγματικότητα.
Κανείς δε θα υποστήριζε ότι μία τέτοια παράσταση συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εμπορικές δουλειές καθώς το κοινό της είναι συγκεκριμένο -σε αντίθεση με τις φαρσοκωμωδίες για παράδειγμα που απευθύνονται σε όλους- ενώ περισσότερο αφορά ανθρώπους που αγαπούν την ποίηση. Βλέποντας την παράσταση σκεφτόμουν πόσο οφείλω να συγχαρώ τους συντελεστές για την αφοσίωση και την επιμέλεια, για την αγάπη με την οποία υποκλίθηκαν πάνω στο έργο και την ψυχή που κατέθεσαν. Κι αν είναι ένα πράγμα που αυτό το έργο προσφέρει απλόχερα και σχετίζεται με κάθε θεατή, από όπου και αν προέρχεται, είναι ένα παράλληλο σύμπαν, ολότελα δικό του αλλά ολόιδιο με το δικό μας, μέσα στο οποίο βάζει όλους τους παρευρισκομένους και δε θα τους ελευθερώσει, παρά μονάχα, όταν θα έχει πια πέσει η αυλαία. Το τελευταίο το λέω επειδή το κοινό βρίσκεται "εγκλωβισμένο" στην αισθαντικότητα της παράστασης και μπροστά σε μια αντίθεση: ό,τι συμβαίνει είναι πραγματικό, αφορά ανθρώπους της διπλανής πόρτας, κοινά συναισθήματα και ιστορίες της πόλης όμως, παράλληλα, δεν είναι ταυτόσημο με το κοινό λόγω ύφους, ποιητικής γλώσσας και ατμόσφαιρας.
Ακούγονται ποιήματα του Γιώργου Χρονά από τις συλλογές του Βιβλίο 1, Τα μαύρα τακούνια, Ο Αναιδής θρίαμβος (1984), Κατάστημα νεωτερισμών 1973-1997 (1997), Οι λάμπες.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:
Nότα Παρούση, Γιάννης Τσιώμου, Ελένη Μπέη, Ζωρζέτ Μιρόν, Νίνα Ακτύπη, Ervis Tosca, Βασίλης Ξυδάκης και ο Τέλης Ζώτος
Σκηνοθεσία-φωτισμοί:  Γιώργος Λιβανός
Σύνθεση κειμένων: Βαλεντίνη Λουρμπά
Σκηνικά-κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
Κινησιολογία: Ervis Tosca
Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Κινηματογράφιση: Αντώνης Μανδρανής
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης - Ξακουστή Χειλάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Διονύσης Κατερρέλλος
Βοηθός ενδυματολόγου: Βάνια Αλεξάντροβνα
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία: Γιώργος Βιτωράτος
Εισιτήρια: 12 ευρώ / 10 ευρώ (Φοιτητικό-Υπερηλίκων) / 5 ευρώ (Ανεργίας-Ειδικές τιμές σε γκρουπ). Ατέλειες Δεκτές.

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 από τις 21 Μαρτίου ως το τέλος Μαΐου 2016.

STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ 
Σπετσοπούλας 9 (από Κυψέλης 51)
Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 8819571

Περισσότερα στο Studio Κυψέλης

Σαν επίλογο...

Μάνα, εδώ που βρίσκομαι
δεν έχω τηλέγραφο
Για να σου γράψω γράμμα
Δεν έχω ένα κραγιόν
Κι' όταν νυχτώνει με στάχτη
και με σκόνη τα σημάδια μου
σκεπάζω
Πώς άντεξες τόσες φορές
Τον ίδιο δίσκο στο πικάπ
Κι έξω έχει νυχτώσει
Τα μάτια σου πεθαμένα στον ύπνο
Τα χέρια σου σπασμένα

Γιώργος Χρονάς, ποιητική συλλογή Τα μαύρα τακούνια

[1] Οι Θεατρίνων Θεατές δημιουργήθηκαν πριν από 11 έτη από τον Γιώργο Λιβανό και έχουν παρουσιάσει περισσότερες από 30 παραγωγές τόσο σε pocket theatres όσο και σε μεγάλα festivals ενώ έφεραν στο ελληνικό κοινό έργα όπως τα Βρώμικα κόλπα ή το Leonardo's ring και άλλα  άπαιχτα κλασικών συγγραφέων όπως Η κωμωδία του έρωτα. Σταθεροί συνεργάτες τους οι: Γιάννης Τσιώμου, Δέσποινα Βολίδη, Μαριάννα Τόλη, Καίτη Ιμπροχώρη, Χρήστος Λιακόπουλος, Γιοβάννα Πρασσίνου, Φώτης Σιβριγιάν, κ.α.
[2] Από το πρόγραμμα της παράστασης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη