Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ελένη Ζαφειρίου

Η Ελένη Ζαφειρίου, η «μάνα» του ελληνικού κινηματογράφου, είναι μια μορφή που όλοι γνωρίζουμε, σκαλισμένη στο ασπρόμαυρο και έγχρωμο φιλμ των ελληνικών ταινιών που γαλούχησαν γενιές και γενιές. Η μάνα όλων μας δε γνώρισε τη δική της, που πέθανε στη γέννα, κι έτσι υιοθετήθηκε από τη Σιφνιά ηθοποιό Κυριακούλα Ζαφειρίου, που έτυχε να τη γνωρίσει περνώντας με τον περιπλανώμενο θίασό της από τη Λάρισα όπου γεννήθηκε το άτυχο παιδί.
Η Ελένη Ζαφειρίου μετά από πολύχρονη καριέρα στα μπουλούκια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Γράφτηκε στο ΣΕΗ το 1927 σε ηλικία μόλις 11 ετών! Η πρώτη της εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στην παράσταση «Του φτωχού τ’ αρνί» το 1934, όπου δεν αναγράφεται καν το όνομά της! Στη δεύτερη εμφάνισή της, στην παράσταση «Ιβάν ο Τρομερός» του 1935, αναγράφεται ως Ν. Ζαφειρίου και επιτέλους στην τρίτη της εμφάνιση, στην παράσταση «Πέερ Γκυντ» και πάλι του 1935, βλέπουμε και την πρώτη της φωτογραφία στο θεατρικό πρόγραμμα με την ένδειξη «Νίτσα Ζαφειρίου»! Από κει και πέρα, η παρουσία της είναι σχεδόν αδιάλειπτη στον εθνικό μας φορέα θεάτρου έως και το 1979.
Η Ελένη Ζαφειρίου εμφανίστηκε σε 102 ταινίες, με πρώτη «Το πικρό ψωμί» το 1951 και τελευταία το «Προς την ελευθερία» το 1997, μετά από απουσία 25 ολόκληρων χρόνων από την εμφάνισή της στις ταινίες «Ο εχθρός του λαού» και «Τύψεις συνειδήσεως» το 1972. Κατεξοχήν μάνα, μοντέρνα, τραγική, ειλικρινής, πιστή, ηρωίδα, σκληρή, ταυτίστηκε με το πρότυπο της μάνας όλων μας.
Η τηλεόραση δεν άφησε ασυγκίνητη τη μεγάλη ηθοποιό. Εμφανίστηκε αρχικά την περίοδο 1973-1974 στις σειρές «Η τελευταία άνοιξη» (ΥΕΝΕΔ) και «Η συνωμοσία της σιωπής» (ΕΙΡΤ) και έκτοτε οι επιλογές της ήταν αυστηρές. Προσωπικά τη θυμάμαι έντονα στην τελευταία της εμφάνιση στη σειρά «Το χρώμα του φεγγαριού» (ΑΝΤ1, 1996-1997, εμφανίστηκε μόνο για 13 επεισόδια), όπου έπαιξε την τραγική γιαγιά Δέσποινα του νησιού, μια φιγούρα που έβλεπε τα εγγόνια της να φυλλορροούν προς λάθος κατευθύνσεις της ζωής.
Μέχρι στιγμής έχω εντοπίσει μόνο ένα εξώφυλλο της Ελένης Ζαφειρίου με αφορμή την προβολή στο Θέατρο της Δευτέρας του έργου «Δόνα Ροζίτα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (ημερομηνία κυκλοφορίας 13/12/1985), όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Νόρα Βαλσάμη και την Ελένη Χατζηαργύρη.
Η ηθοποιός έχει γράψει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τι να σου πρωτοθυμηθώ, βρε μάνα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πανός το 1991 και ξανά το 2004 ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Andy’s Publishers συνέντευξή της στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη στο πλαίσιο της σειράς «Ελληνικό σινεμά σε πρώτο πρόσωπο».
Πηγές:
H φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση «Πέερ Γκυντ» είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Τα εξώφυλλα των βιβλίων και του περιοδικού, καθώς και τα screenshots της ταινίας και της σειράς είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Κλικ για περισσότερα του Πάνου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη