Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα και "Τα θεριά της Μεσογείου"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Ζ.Μ.: Διαβάζοντας την τριλογία της Αλεξάνδρας Κραντονέλλη, η ιστορία της πειρατείας και αγναντεύοντας τη θάλασσα!

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Ζ.Μ.: Το μεγαλύτερο μέρος στο γραφείο μου! Το υπόλοιπο όπου μπορώ και όποτε βρίσκω χρόνο!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Ζ.Μ.: Περίπου δυο χρόνια.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Ζ.Μ.: Ωραίο ταξίδι.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Ζ.Μ.: Είναι ένα μυθιστόρημα, μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται σε μια πολύ ωραία εποχή γεμάτη από ανατροπές, ανακατατάξεις. Οι ήρωες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αποκαλύπτονται, γίνονται γενναίοι με το θάρρος και το θράσος που δίνει η νιότη στον άνθρωπο. Το ιστορικό του πλαίσιο είναι η μάχη του Χάνδακα, ο ενετοτουρκικός πόλεμος για την κατάληψη της Κρήτης. Το βιβλίο ξεκινάει το 1645 μ.Χ. με τις γέννες τριών παιδιών σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Τα παιχνίδια της μοίρας μπλέκουν τις ζωές τους, συναντιούνται κι εκεί συμβαίνουν μεγάλες ανατροπές...

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Ζ.Μ.: Την εποχή και τους ήρωες.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Ζ.Μ.: Δεν έχω κάποιο αγαπημένο ήρωα, άλλωστε για να τους δημιουργήσω σημαίνει ότι όλοι τους είναι σημαντικοί στο να ολοκληρωθεί η ιστορία, ο καθένας τους έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Ζ.Μ.: Προσφέρει ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή, σε ένα κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων που δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Μιλά για τον ανθρώπινο ψυχισμό και για το πώς αντιδρά σε δύσκολες καταστάσεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Ζ.Μ.: Αγωνιώ για τα αγαπημένα μου πρόσωπα και εύχομαι πάντα να έχουν υγεία και τύχη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Ζ.Μ.: Εκείνοι στους οποίους αρέσει η περιπέτεια, η ιστορία, η ανατροπή, η αλλαγή.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Ζ.Μ.: Δεν υπάρχουν πρέπει και δεν πρέπει όσο αφορά ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει πρέπει στην τέχνη. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει συναισθήματα είτε αυτά θετικά είτε αρνητικά. Η τέχνη κάνει το ανθρώπινο μυαλό να λειτουργεί, να υιοθετεί ή να απορρίπτει.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Ζ.Μ.: Σας απάντησα!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Ζ.Μ.: Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Ζ.Μ.: Στο ιατρείο μου καθημερινά!

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Ζ.Μ.: Το μπλε!

Ποια μουσική;
Ν.Ζ.Μ.: Οι ήχοι της θάλασσας.

Ποιο άρωμα;
Ν.Ζ.Μ.: Ένα πικάντικο, λίγο πιπεράτο.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Ζ.Μ.: Ο έρωτας.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Ζ.Μ.: Ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Ζ.Μ.: Είμαι γιατρός.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Ζ.Μ.: Τον Καζαντζάκη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Ζ.Μ.: Ο αγαπημένος μου είναι ο Νίκος Καζαντζάκης και αγαπημένο μου βιβλίο ο Αλέξης Ζορμπάς.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Ζ.Μ.: Η μεταξύ μας σχέση είναι αμφίδρομη. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί το ψυχολογικό υπόβαθρο ενός ήρωα η τύχη του εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνει στη διάρκεια της ιστορίας και αυτές πρέπει να ακολουθούν το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του. Μια ανατροπή προκύπτει πάντα γιατί κάπως έτσι είναι και η πραγματική ζωή.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Ζ.Μ.: Φαντασία!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Ζ.Μ.: Οι αναγνώστες και το πώς θα δεχθούν ένα βιβλίο.

Τι την αποτυχία;
Ν.Ζ.Μ.: Και πάλι το αναγνωστικό κοινό. Εάν ένα βιβλίο δεν αρέσει στους αναγνώστες θα σβήσει αμέσως.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Ζ.Μ.: Ποτέ!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Ζ.Μ.: Carpe diem. Άδραξε τη μέρα!

Σας ευχαριστώ πολύ!
Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος "Τα θεριά της Μεσογείου" της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα και φωτογραφίες της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

*

Οπισθόφυλλο
Γεννήθηκε στη Μάλτα και τον λένε Αυγουστίνο.
Γεννήθηκε στη Μάνη και τον λένε Γρηγόρη.
Και οι δύο την ίδια νύχτα πήραν την πρώτη τους ανάσα, κάτω απ’ τα ίδια αστέρια, το 1645, τότε που ξέσπασε κι ο πόλεμος ανάμεσα στους Βενετούς και τους Τούρκους για την Κρήτη, για τον Χάνδακα. Δυο φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους άνθρωποι, δεμένοι όμως με μια αόρατη αλυσίδα.
Και μια Βενετσιάνα καλλονή γεννημένη από Κρητικό πατέρα.
Ακολουθώντας τις περιπέτειες της ζωής τους μπαρκάρουμε με ατρόμητους Μανιάτες πειρατές, μπαίνουμε σε μεγαλόπρεπα βενετσιάνικα παλάτια, κλεινόμαστε σε σκοτεινά μπουντρούμια της Πόλης και καιγόμαστε στη φλόγα ενός απαγορευμένου έρωτα.
Τα θεριά της Μεσογείου σας καρτερούν! Έχετε το θάρρος να ακολουθήσετε; Να δείτε και να νιώσετε;
Βιογραφικό
Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρώτο της βιβλίο Γνωριμία... με το Ζαγόρι εκδόθηκε το 2010. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο αγοριών και ζει στα Ιωάννινα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη