Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δήμητρα Ιωάννου για "Το τραγούδι της Αννέτας"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Ι.: Στο σημείωμα της συγγραφέως θα διαβάσετε περισσότερα για την γνωριμία, η οποία μου έδωσε την ιδέα για το σύγχρονο κομμάτι της ΑΝΝΕΤΑΣ. Ανέκαθεν με απασχολούσαν τα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας και ειδικότερα το ζήτημα των σχέσεων με το αντίθετο φύλο. Όσον αφορά το παλιό κομμάτι του βιβλίου, το χρεώνω αποκλειστικά στη φαντασία μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Ι.: Γράφω παντού, μπορείτε να με δείτε ανά πάσα στιγμή βυθισμένη στο σημειωματάριό μου. Η περισσότερη δουλειά όμως γίνεται στο γραφείο και στο σπίτι μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Ι.: Η καθεαυτή συγγραφή γύρω στους τέσσερις μήνες. Όμως η σύλληψη της ιδέας, η μορφοποίηση της υπόθεσης, η διερεύνηση των χαρακτήρων, η συγκέντρωση και η μελέτη των στοιχείων σίγουρα πολύ περισσότερο. Συνολικά ασχολήθηκα με την ΑΝΝΕΤΑ εντατικά για περισσότερο από ένα χρόνο. Την κουβαλούσα μέσα μου κάθε λεπτό, μίλαγα τη γλώσσα της και ζούσα την εποχή της.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Ι.: Θα παρομοίαζα το συγκεκριμένο βιβλίο με ένα περίπλοκο γκουρμέ πιάτο. Έχει πολλά συστατικά σε σωστή ισορροπία, φίνα γεύση κι έτσι δεν κουράζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνωστικούς ουρανίσκους.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Ι.: Θα δανειστώ την πολύ περιεκτική περιγραφή από το site των εκδόσεων Ψυχογιός.
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.
Επτάνησα, 17ος αιώνας
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Ι.: Το γεγονός ότι έχει ατμόσφαιρα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, έρωτα, μυστήριο, αγωνία στις σωστές δόσεις και γρήγορη δράση που δεν πλατειάζει. Κάθε κεφάλαιο απλά προάγει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Ι.: Ο κόντες Λέοντας Ορίφερος. Είναι ένας χαρακτήρας καμωμένος από πολύ καλή πάστα. Όμως επειδή είναι μεγαλωμένος στα πούπουλα, χάνει ελαφρώς το δρόμο του και προχωρά αβασάνιστα στις λάθος επιλογές. Αυτές αρχικά μοιάζουν βολικές, όμως μακροπρόθεσμα του δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα και σημαδεύουν τη ζωή του. Προσωπικά με συγκινούν τα «κακά παιδιά», που όμως τελικά αποφασίζουν να πράξουν το σωστό. Η οριστική στροφή προς την καλοσύνη, μόνο όταν είναι συνειδητή επιλογή, έχει πραγματική αξία.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Ι.: Έντονα συναισθήματα σε πολλαπλούς τομείς. Έναν απόλυτο έρωτα που διατηρείται στους αιώνες. Έναν μανιακό δολοφόνο που καταστρέφει ζωές. Αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της αλήθειας. Ένα νοσταλγικό ταξίδι σε αλλοτινούς καιρούς και παράλληλα ενασχόληση με τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εποχής μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Ι.: Να μην αναγκαστώ ποτέ να κάνω κάτι που θα πισωγυρίσει την εξελικτική μου πορεία σαν άνθρωπος.

Φοβάστε...
Δ.Ι.: Το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος...

Αγαπάτε...
Δ.Ι.: Το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος...

Ελπίζετε...
Δ.Ι.: Ότι τα καλύτερα έπονται! Ναι, ακόμα και μέσα από τόσο δύσκολες καταστάσεις που όλοι βιώνουμε, υποστηρίζω συνειδητά ότι το πιο λαμπερό φως θα ακολουθήσει το πυκνό σκοτάδι.

Θέλετε...
Δ.Ι.: Να γράφω ατελείωτα, ασταμάτητα και οι ιστορίες μου να αγαπιούνται και να διαβάζονται! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους διάβασαν την Κασσάνδρα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους θα διαβάσουν την Αννέτα! Όσοι διάβασαν την Κασσάνδρα, μου έκαναν το μεγαλύτερο δώρο και τη μεγαλύτερη τιμή! Μου χάρισαν την αγάπη τους και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ποτέ... τουλάχιστον από εμένα...!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Ι.: Όλοι όσοι προβληματίζονται για τη δύσκολη πορεία των ανθρώπινων σχέσεων σήμερα αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν και συγκινούνται από την καταλυτική δύναμη του έρωτα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Ι.: Για να καταλάβουμε από πρώτο χέρι πως ό,τι λάμπει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ!

Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Ι.: Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο για όσους προσπαθούν να πείσουν εμάς τους υπόλοιπους πως ό,τι λάμπει ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ!!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Ι.: Από τις 6 Νοεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Ι.: Στο λογαριασμό μου στο Facebook και στο blog μου. 

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Ι.: Το γλυκό χρώμα του άγριου κυκλάμινου, που αποτυπώνεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Ποια μουσική;
Δ.Ι.: Μα, φυσικά, το μοναδικό ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ!

Ποιο άρωμα;
Δ.Ι.: Το άρωμα του Ιονίου πελάγους που κρατά στην αγκαλιά του αέναα αυτά τα νησιά.

Ποιο συναίσθημα;
Δ.Ι.: Κάθαρση... Δικαίωση... ακόμα κι αν αυτό αργήσει λίγο... ή και μια ολόκληρη ζωή!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Ι.: Ένα πολύ ζωντανό όνειρο που θα βλέπατε μια γλυκιά καλοκαιρινή νύχτα στην εξοχή! Τα όνειρα είναι τα ιδιαίτερα σύμβολα του υποσυνειδήτου μας και κατέχουν ξεχωριστή θέση στο βιβλίο μου.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Ι.: Είμαι και ψυχοθεραπεύτρια. Και δε θα το άλλαζα με τίποτα!

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Ι.: Διαβάζω πολύ κι έτσι δε θα περιοριστώ σε ένα όνομα, γιατί θα αδικούσα τους υπόλοιπους και είναι τόσοι πολλοί. Μου μένουν όμως μόνο εκείνα τα βιβλία που διαθέτουν ατόφιο συναίσθημα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Ι.: Όλοι οι συγγραφείς, με τους οποίους έχω έρθει σε επαφή μέσω των έργων τους, έχουν ενσταλάξει κομμάτια της ψυχής τους στο χωνευτήρι του υποσυνειδήτου μου. Λειτουργώ περισσότερο με την καρδιά κι έτσι εύκολα μου μένει η «γεύση» του συναισθήματος. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι δύσκολο να μην επηρεαστεί κανείς έστω υποσυνείδητα, έστω και λίγο, έστω άθελα του, όταν έρχεται σε επαφή με ένα έργο.

Οι ήρωές τους μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τους τύχες τους;
Δ.Ι.: Οι ήρωές μου μου μοιάζουν, είναι πολύ ανεξάρτητοι και αρνούνται πεισματικά να τους κρατάς από το χέρι. Εγώ απλά τους παρακολουθώ διακριτικά. Λατρεύω να τους μελετάω σιωπηλά και να βλέπω τη θάλασσα της ψυχής τους να αλλάζει χρώματα κι εντάσεις. Μετά απλά τα καταγράφω και πλέκω την ιστορία τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Ι.: Στην δική μου προσωπική περίπτωση η φαντασία και η εμπειρία ζωής είναι ένα όλον αδιαίρετο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Ι.: Το να είναι ο συγγραφέας σε συνεχή επαφή με την καρδιά του και το μυαλό να λειτουργεί ως ένα σοφό φίλτρο, μέσω του οποίου θα αποφευχθούν οι υπερβολές.

Τι την αποτυχία;
Δ.Ι.: Το να έχει αναλάβει αποκλειστικά ο λογικός νους τα ηνία. Το κείμενο τότε «ξεραίνεται» και αδειάζει.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Ι.: Οποιαδήποτε όμορφη συνήθεια ή δραστηριότητα, αν υπερβεί το μέτρο, μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό και τελικά να αποβεί επιζήμια για τον άνθρωπο. Βέβαια, όσον αφορά τη βιβλιοφαγία, θα με βρείτε λίγο προκατειλημμένη, συγχωρείστε με! Προσωπικά λατρεύω τα βιβλία, χώνομαι στα βιβλιοπωλεία μόνο και μόνο για να τα δω όλα μαζί και να τα ξεφυλλίζω και μαγεύομαι από τη μυρωδιά του χαρτιού. Πάντως θα σας πω ένα μυστικό... εμένα η βιβλιοφαγία μόνο καλό μου έχει κάνει!

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Ι.: Εύκολο! Μου αρέσουν πολύ τα ονόματα στους τίτλους. Θα έβαζα απλά ΔΗΜΗΤΡΑ και θα προέτρεπα τον καθένα να βάλει εκείνος τον υπότιτλο... 
Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον!
Από τα εξώφυλλα των βιβλίων της Δήμητρας Ιωάννου και φωτογραφίες πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Το τραγούδι της Αννέτας".
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη