Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελένη Γκίκα για το "Λίλιθ, Από γράμμα σε γράμμα"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Γ.: Εδώ και χρόνια το σκέφτομαι, από την ώρα που μου εμπιστεύθηκαν αυτές τις επιστολές. Και από τη στιγμή που συνειδητοποίησα το ότι η γραφή μπορεί και να είναι χρησμική κάποιες φορές. Επίσης, με βασάνιζε ως σύμβολο η Λίλιθ.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Γ.: Στο… γόνατο! Σε δωμάτια σπιτιών, καφενεία, ξενοδοχεία… Στον καναπέ που είναι κρεβάτι και γραφείο, αλλά ποτέ σε γραφείο! Βίτσιο… 

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Γ.: Με βασάνιζε χρόνια. Για να γραφτεί, ένα χρόνο περίπου. Όταν αρχίζω να γράφω είναι σα να είναι κάπου στο σύμπαν ήδη έτοιμη η ιστορία. Απλώς την «ακούω». Αυτό μπορεί, όμως, να πάρει και χρόνια για να συμβεί ή μάλλον για να μπορέσω, να γίνω άξια για να την συναντήσω.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Γ.: Όπως οι εκδότες μου: Ερωτικό, υπαρξιακό, βιβλιοφιλικό θρίλερ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Γ.: Η Λίλιθ, αρχαιολόγος και συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων η οποία φοβάται τον έρωτα και το γράψιμο γιατί ό,τι γράφει της συμβαίνει τελικά, οδηγείται μυστηριωδώς από τον εκδότη της σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Και από βιβλίο σε βιβλίο, από ερωτική επιστολή σε ερωτική επιστολή θα ανακαλύψει μια παλιά ξεχασμένη ερωτική ιστορία, στο μεταξύ θ’ αλλάξει κι η ίδια, ιδέες, στάση, ζωή… Θα ξαναδιαβάσει τους γρίφους της και τα τραύματα, θα αποκωδικοποιήσει ακόμα και αυτό το όνομα που της φόρτωσε κάποτε η φεμινίστρια μάνα της.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Γ.: Τους εραστές και τα βιβλία. Την αποστολέα και τον παραλήπτη των επιστολών.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Γ.: Ο Γ. και η Μ. Γιατί παραμένουν αινιγματικά άγνωστοι ακόμα. Και συγγραφικά ευάλωτοι, θα μπορούσα να τους κάνω ό,τι θέλω. Δεν το τόλμησα, δεν θα είχε νόημα, τους άφησα να με πάνε όπου θέλουν, να με κάνουν ό,τι θέλουν.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Γ.: Βιβλία, τι άλλο! Βιβλία μέσ’ στο βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο με πάθος για τα βιβλία. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Γ.: Να μη χάσω τις λέξεις. Και την πίστη μου.

Φοβάστε...
Ε.Γ.: Να μη πονέσουν οι αγαπημένοι μου.

Αγαπάτε...
Ε.Γ.: Τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα βιβλία.

Ελπίζετε...
Ε.Γ.: Να μπορέσω κάποια στιγμή να δω καθαρά σαν παιδί.

Θέλετε...
Ε.Γ.: Την γαλήνη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Γ.: Οι βιβλιόφιλοι.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Γ.: Γιατί αγαπάμε τα βιβλία και τα μυστήρια, ίσως; Γιατί φοβόμαστε την απώλεια και μας βασανίζει ο γρίφος του χρόνου; 

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Γ.: Γιατί μας αρέσουν τα εύκολα ρομάντζα και το σαφές τέλος. Εδώ παραμένουν όλα σαν ζωή, ανοιχτά στο ενδεχόμενο.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Γ.: Στα βιβλιοπωλεία, φαντάζομαι, και στο σάιτ των εκδόσεων Καλέντη.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Γ.: Στο φέισμπουκ, στη σελίδα μου, στο μπλογκ μου, στο Έθνος.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Γ.:Το γκρι αρζάν του εξωφύλλου, αυτό της ομίχλης.

Ποια μουσική;
Ε.Γ.: Η όπερα ή η σιωπή.

Ποιο άρωμα;
Ε.Γ.: Αυτό της βιολέτας ή της αγριοπασχαλιάς.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Γ.: Χαρμολύπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Γ.: Ερωτικές επιστολές.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Γ.: Η ωραία κηπουρίνα όπως έλεγε και ο μικρός Σπύρος ο οποίος μεγάλωσε πια! Μαζί με την… κηπουρίνα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Γ.: Τον Μπόρχες και τα πατερικά κείμενα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Γ.: Ο Ντοστογιέφσκι, ο Μπόρχες και τα πατερικά κείμενα. Αλλά στον τρόπο που ζω και σκέφτομαι, όχι στον τρόπο που γράφω.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Γ.: Ξεκινώ εγώ, γνωρίζω το τέλος από την αρχή αλλ’ απ’ εκεί και κει τους ακολουθώ με κλειστά μάτια. Αλλιώς δεν έχει και νόημα, κι εγώ θα βαρεθώ αλλά κι εκείνοι θα με εγκαταλείψουν ως μαριονέτες. Τα δικά μας μυστήρια ψάχνουμε να λύσουμε γράφοντας.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Γ.: Βαριά σκιά. Δηλαδή, εμμονή, γρίφο, τραύμα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Γ.: Η «αγορά». Μεγάλη κουβέντα. 

Τι την αποτυχία;
Ε.Γ.: Η «αγορά». Η ίδια κουβέντα. Και το κατά πόσο μπορεί να μας αφορά ή να μη μας αφορά. Αγαπάμε ό,τι μας μοιάζει. Έχουμε μια τάση ως προς αυτό. Για πολλούς λόγους.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Γ.: Προς Θεού! Ποτέ! Εκτός αν γίνει απλώς… κατανάλωση ή επίδειξη! Αλλά και πάλι, δεν αφορά τον άλλο αλλά τον… πάσχοντα.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Γ.: Άβυσσος…
Εξώφυλλα διάφορων βιβλίων της Ελένης Γκίκα και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Λίλιθ".
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη